Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Επιτακτική αναγκαιότητα η δηµιουργία Σ.Μ.Α. στον Αποκόρωνα

Κύριε διευθυντά
οι ∆ήµοι, στη χώρα µας, που έχουν εγκαταστήσει Σταθµούς Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων (Σ.Μ.Α.) έχουν πολλαπλά ανταποδοτικά οικονοµικά και κοινωνικά οφέλη που επιµερίζονται στους δηµότες κατά τον καλύτερο τρόπο.
• Μειωµένα τα υψηλά κόστη καθηµερινών µεταφορών.
• Μείωση των ζηµιών και επισκευών απορριµµατοφόρων.
• Ελαχιστοποίηση της ρύπανσης περιβάλλοντος από την εκποµπή καυσαερίων.
• Αποφυγή καθυστερήσεων αποκοµιδής απορριµµάτων.
• Βελτίωση των δηµοτικών εσόδων.
• Προστασία του περιβάλλοντος, και το κυριότερο η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, είναι όλα τούτα σηµαντικές ωφέλειες και θα ήταν πισωγύρισµα να αναζητούµε επί χρόνια λύσεις, σε ότι αφορά τον Αποκόρωνα, και να µην καταλήγουµε σε οριστική τακτοποίηση του σοβαρού αυτού προβλήµατος.
Η µεταφόρτωση και η διαδικασία συµπίεσης µειώνει τον αριθµό των µακρινών καθηµερινών δροµολογίων προς τους χώρους διάθεσης.
Παράλληλα οι άσχηµες εικόνες της υπερπλήρωσης των κάδων και οι εξ΄αυτών δηµιουργούµενες δυσοσµίες και οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων µειώνονται δραστικά.
Ως ενεργός πολίτης, µε συµµετοχές και ενδιαφέρον στα κοινά προβλήµατα, ιδιαίτερα των περιοχών που διαβιούµε και επειδή τα προηγούµενα χρόνια είχα τοποθετηθεί δηµόσια στις αναποτελεσµατικές προσπάθειες εξεύρεσης χώρου δηµιουργίας Σ.Μ.Α. στον ∆ήµο Αποκορώνου, ζήτησα από τον ∆ήµαρχο κ. Χαράλαµπο Κουκιανάκη να ενηµερωθώ για την νέα προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη οριστικής λύσης στο πρόβληµα.
Στα υπηρεσιακά έγγραφα και τις αποφάσεις του ∆.Σ. που µου παρουσιάστηκαν διαπίστωσα ότι οι διαδικασίες εξεύρεσης χώρου, σε σχέση µε την παλαιά πρόταση στη θέση «Ξεπαπαδιά» της περιοχής Τσιβαρά, βρίσκονται σε καλό σηµείο αφού υπάρχει οµόφωνη απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου να προκριθεί µία εκ των πέντε (5) προτάσεων που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση.
Εξουσιοδοτήθηκε δε ο ∆ήµαρχος να προβεί σε περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες.
Για τις τελικές αποφάσεις και εγκρίσεις υπάρχει ακόµα δρόµος.
Πιστεύω, εύχοµαι και ελπίζω να ξεπεραστούν τα όποια εµπόδια.
Θεωρώ ότι είναι θεµιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ενστάσεις για την όποια επιλογή χώρου, είτε από κατοίκους των περιοχών εγκατάστασης Σ.Μ.Α., είτε από θεσµικούς εκπροσώπους φορέων.
Εκτιµώ ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει η καλοπροαίρετη πρόθεση και έγνοια για την τυχόν εκδήλωση δυσοσµίας ή ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Όµως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκαία έργα που εξυπηρετούν την κοινή ωφέλεια, έχουν ακυρωθεί λόγω στρεβλής αντίληψης και παραπληροφόρησης περί της λειτουργίας των προς εγκατάσταση µονάδων.
Για τις περιπτώσεις αυτές έχω ο ίδιος τραγική εµπειρία όπου κατά την θητεία µου προέδρου στην κοινότητα Στύλου Αποκορώνου, είχαµε προετοιµάσει – δροµολογήσει την ένταξη του χωριού σε πρόγραµµα συγχρηµατοδότησης (Ε.Ε. – Εθνικοί πόροι) για δηµιουργία και «εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου σε µικρούς οικισµούς».
Το χωριό µας πληρούσε τους όρους της προκήρυξης λόγω των πηγών σε διάφορα σηµεία στο κέντρο του χωριού.
Μετά από επίµονες και ενδεδειγµένες προσπάθειες µας, ως Τοπικό Συµβούλιο, είχε εγκριθεί η µικρή αγροτική έκταση (από τις 7 που προσφέρθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους) που θα φιλοξενούσε την µικρή µονάδα COMBAKT και στην συνέχεια τα επεξεργασµένα – διαχωρισµένα λύµατα θα µεταφέρονταν στους βιολογικούς προορισµού τους.
Ο προϋπολογισµός του έργου, µε πλήρη ανάλυση σε προµελέτη, έφθανε στο ύψος των 499.995,00 ευρώ (συνηµµένα έγγραφα), όµως παρά την διαρκή τακτική επιµονή µας για την έγκαιρη ολοκλήρωση των επόµενων διαδικασιών (αγοράς αγροτοτεµαχίου αξίας 11.000 ευρώ!) και υποβολής στην Περιφέρεια Κρήτης που ανέµενε (µε δήλωση του τότε περιφερειάρχη κ. Αθ. Καρούντζου) τον φάκελο υποβολής, εν τούτοις, µετά από απίστευτες παλινωδίες (σκόπιµες;) και καθυστερήσεις των τότε δηµοτικών αρχών το έργο δεν έγινε, τα χρήµατα χάθηκαν για το χωριό που έτσι έχασε µοναδική ευκαιρία να αποκτήσει αποχετευτικό δίκτυο, που τόσο ανάγκη το έχει! (Σηµείωση: Το εργοστάσιο εµφιάλωσης στον Στύλο λαµβάνει το νερό από χιλιόµετρα µακριά των πηγών στον Στύλο, µε γεώτρηση στους πρόποδες των Λευκών Ορέων).
Ο τότε περιφερειάρχης, που είχε ανταποκριθεί στο κάλεσµα του Τοπικού Συµβουλίου να δει τις πηγές και να ακούσει το αίτηµα µας, είχε πει: «∆εν νοείται να υπάρχουν πηγές µέσα σε ένα χωριό και να µην έχει αυτό αποχετευτικό δίκτυο»!
Μετά λόγου γνώσεως αναφέρω ότι για τις καθυστερήσεις και παλινωδίες βασικό ρόλο διαδραµάτισαν οι «φόβοι» των δύο δηµοτικών αρχών ότι θα είχαν αντιδράσεις κατοίκων για ακύρωση του έργου!
Εν κατακλείδι και σε σχέση µε τον Σ.Μ.Α. Αποκορώνου, θα ήταν τραγικό λάθος να αποτύχει η νέα δροµολογηµένη προσπάθεια.
Ο δήµαρχος, οι δηµοτικοί σύµβουλοι και επιστηµονικοί συνεργάτες µπορούν να παρουσιάσουν (σε όσους προβάλλουν ενδοιασµούς) τις προδιαγραφές καλής λειτουργίας της µονάδας και να δεσµευτούν για την άψογη συντήρηση και λειτουργία του υπό συζήτηση σταθµού µεταφόρτωσης.
Να µιλήσουν πειστικά, έχοντας τα θετικά παραδείγµατα των εν ενεργεία Σ.Μ.Α. σε δήµους.
Όλοι και όλες, δηµότες και δηµοτικοί σύµβουλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφασίσουν οριστικά και αµετάκλητα την προσφερόµενη αρκετά καλή λύση.

Γιάννης Μ. Γαβριλάκης
πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ∆ηµοτ. ∆ιαµερ. Στύλου
πρώην πρόεδρος, µε δύο θητείες, στην Κοινότητα Στύλου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα