Η ανάγκη να επικρατήσει η αλληλοκατανόηση και η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς ιδιαίτερα σε μια μεταβατική περίοδο που η Ευρώπη και οι αραβικές χώρες δοκιμάζονται από το προσφυγικό και τις εμφύλιες συρράξεις, επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στις εργασίες του «Ευρωαραβικού Διαλόγου» που ξεκίνησε την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ). Παράλληλα, ο αναπληρωτής διευθυντής της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Πλευράκης, υπογράμμισε τη σημασία να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις χώρες της βόρειας Αφρικής καθώς διαφορετικά θα ενταθούν δραματικά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, κυρίως από την Αίγυπτο και το Σουδάν όπου εκατομμύρια νέοι αδυνατούν να επιβιώσουν.
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» για το προσφυγικό ο κ. Πλευράκης τόνισε ότι πέρα από οποιαδήποτε πολιτική, θα πρέπει πρωτίστως να γίνει αντιληπτό ότι «πίσω από όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν στο Αιγαίο και μωρά παιδιά που πνίγονται και συνεπώς υπάρχει το βαθύτερο καθήκον όλων μας να σταθούμε δίπλα τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
«Αφού διασφαλιστεί η ζωή, που είναι το σημαντικότερο αγαθό, μετά μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την κρίση. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι την κρίση τη γεννάει ο πόλεμος και η οριστική λύση δεν μπορεί να είναι παρά το σταμάτημα του εμφυλίου στη Συρία και των πολέμων στην περιοχή της Μεσογείου», υπογράμμισε.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ειδικότερα για τη Συρία ο κ. Πλευράκης έκανε λόγο για «αισιόδοξα μηνύματα» καθώς -όπως είπε- «μετά από πολλά χρόνια φαίνεται ένα φως και πιθανόν η εστία του προβλήματος θα σταματήσει να καίει». Συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα κινηθεί προς μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού διότι διαφορετικά -σημείωσε- «κινδυνεύουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιδέας». Παράλληλα, καυτηρίασε τη στάση της Τουρκίας τονίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο μαζί με πρόσφυγες που κινδυνεύει η ζωή τους, η Τουρκία να δίνει ελεύθερη βίζα σε ανθρώπους από τη βόρεια Αφρική και το Μαρόκο που με 50 ευρώ πάνε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί περνάνε στα νησιά μας». «Αυτό πρέπει να σταματήσει και είναι εύκολο να το κάνει η Τουρκία με βίζα και έλεγχο των εγγράφων. Περιμένουμε να το πράξει», ανέφερε.
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ο κ. Πλευράκης υπογράμμισε επίσης τη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου: «Είναι κομβικό σημείο για την Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό τη σταθεροποίηση της περιοχής της Βόρειας Αφρικής», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο βρίσκονται 60 εκατ. άνεργοι κάτω από 30 ετών που μαζί με τα 20 εκατ. νέων από το Σουδάν που μόλις βγαίνει από έναν εμφύλιο πόλεμο και στο Κέρας της Αφρικής, αποτελούν εκατομμύρια κόσμου που μια αποσταθεροποίηση μπορεί να τους οδηγήσει στις ακτές της Ευρώπης».
ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωαραβικού Διαλόγου εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη να κυριαρχήσει η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός ανάμεσα στους λαούς. Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι στη σημερινή πολιτική συγκυρία, όπου η Ευρώπη δοκιμάζεται από το προσφυγικό και από ακροδεξιούς εκφράζονται ξενοφοβικές θέσεις, είναι κρίσιμο να πρυτανεύσουν ο διάλογος και η συναίνεση μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετική πολιτισμική και θρησκευτική ταυτότητα. Σημείωσε δε ότι σε αυτή την κατεύθυνση η ΔΣΟ προωθεί συνεργασίες με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και την Ισλαμική Διάσκεψη με την οποία έχει υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί.
Ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ Κώστας Ζορμπάς επεσήμανε ότι στη σημερινή συγκυρία και την κρίση του προσφυγικού, η κοινωνία των πολιτών τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και την Ε.Ε. πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες για να υπερασπιστεί αξίες, όπως τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλοκατανόησης, φέρνοντας στην επιφάνεια το ανθρώπινο πρόσωπο των κοινωνιών. Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος τονίζοντας τη σημασία που έχει στην εποχή μας να συνυπάρχουν οι άνθρωποι και να μπορούν να συζητάνε.
Επίσης, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στην κρίση δεν μπορούμε να απαντούμε ως ομάδες συμφερόντων αλλά ως κοινωνία αξιών», ενώ για το προσφυγικό καυτηρίασε τη στάση της Δύσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η δήθεν πολιτισμένη Δύση εγκλώβισε του πρόσφυγες στην αιμορραγούσα χώρα μας. Αυτό από μόνο του είναι απόδειξη της ηθικής και πνευματικής χρεοκοπίας της Δύσης, σε μια Ελλάδα που παρά τις πολλές οδύνες και δοκιμασίες της αντιστέκεται προβάλλοντας τον δικό της πολιτισμό».
Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο που έχει ως θέμα «Κοινωνίες σε Μετάβαση: Ενεργοί Πολίτες – Πού μπορούν να κάνουν τη διαφορά;», εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωαραβικού Διαλόγου», το οποίο η ΟΑΚ εκτελεί σε συνεργασία με Ιδρύματα και Οργανισμούς, όπως η Ένωση των Ακαδημιών της Ευρώπης – Oikosnet και η Coptic Evangelical Organization for Social Services (CEOSS) της Αιγύπτου.
Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου, όπως και του διπλωματικού σώματος Ευρωπαϊκών και Αραβικών Κρατών. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο Γ.Γ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ακαδημιών OIKOSNET Rüdiger Noll, οι διευθυντές της Ακαδημίας Sigtuna/Σουηδία και του Loccum/Γερμανία, του Σεμιναρίου Αγίου Ανδρέα στη Μόσχα/Ρωσσία, του CEOSS, ο πρόεδρος των Ευαγγελικών Εκκλησιών της Αιγύπτου Δρ. Andrea Zaki, πρέσβεις, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από την Αίγυπτο και άλλες Αραβικές Χώρες.