Οι αποκαλύψεις για τη μη απόλυτη εφαρμογή του θεμελιώδους καταστατικού χάρτη της χώρας στη Δικαιοσύνη, στην ασφάλεια και στην υγεία, ανησυχούν τους υπερασπιστές των πολιτών, όταν οι θύτες παραμένουν στο απυρόβλητο και δεν υφίστανται κυρώσεις. Υπάρχει και η εκδοχή, ότι “ημέτεροι” που έχουν οικονομική επιφάνεια επιτυγχάνουν προνομιακές παρεμβάσεις στις Αρχές, υποδεικνύοντας νομοθετικές διατάξεις, που ρυθμίζουν τη ζωή μας αλλά και το συμφέρον τους.
Διακηρύσσεται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι δίδεται προτεραιότητα στη δημιουργία “Επιτελικού Κράτους” προς όφελος της οικονομίας και της ασφάλειας. Οι κομματικοί σύμβουλοι υπεραμείνονται περί τούτου, ότι εξυπηρετεί τον πολίτη, ενώ αποδεικνύεται, ότι εκείνοι είναι που δημιουργούν τις κρίσεις.
Παραδείγματα ούκ ολίγα. Το τραπεζικό κατεστημένο καθ’ υπόδειξιν του “ιερατείου” της Φραγκφούρτης έσπευσε, ν’ ακριβύνει το χρήμα αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Οι πολίτες που είχαν δεσμευθεί με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, πολλά των οποίων κεφαλαιοποιήθηκαν και μεταβιβάσθηκαν σε funds με μετοχικό κεφάλαιο 1000 ευρώ, ερήμην τους, βλέπουν τις δόσεις τους, να ανεβαίνουν έως 30%.
Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται κατά την Eurostat στο 7,5% και οι δόσεις των δανείων είναι τριπλάσιες του πληθωρισμού, τούτο είναι παράλογο και άκρως κερδοσκοπικό. Το Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου, να είναι ισότιμα του απολυτηρίου Λυκείου, προκάλεσε αναστάτωση στον καλλιτεχνικό κόσμο και την παραίτηση καθηγητριών και καθηγητών των αντίστοιχων σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης με στόχο την απόσυρση του Π.Δ.
Σχέδιο του Υπ. Υγείας σταδιακής υποβάθμισης του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, προκειμένου να συγχωνευθούν οι υπηρεσίες του με αυτές του νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου, προκάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών στην πλατεία της πόλης, ζητώντας όχι μόνο, να παραμείνει το νοσοκομείο τους, ως έχει, αλλά να διευρυνθούν οι υπηρεσίες του για την κάλυψη των τεραστίων αναγκών της περιοχής.
Οι τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων συντάσσονται με τους επιστήμονες για τη μη δημιουργία “Υπουργούπολης” στις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ στον Υμηττό, πράγμα ασύμβατο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (Ρ.Σ.Α.) με αποτέλεσμα η απομάκρυνση όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών από το κέντρο, να αλλοιώσει τη δομή του δήμου. Θα εκκενωθούν δημόσια κτήρια με περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα της πόλης. Δημόσιοι φορείς και 9 υπουργεία, που στεγάζονται σε 127 κτηριακές εγκαταστάσεις με περί τις 15000 υπαλλήλους θα εγκαταλείψουν το κέντρο. Αμφισβητείται η επιτυχία, διότι το εσπευσμένο εγχείρημα στερείται ρυθμιστικής μελέτης. Εφ’ όσον τα 9 υπουργεία και οι φορείς στεγάζονται σε μη ιδιόκτητα κρατικά κτήρια, λογικό είναι το δημόσιο, να νοικοκυρευθεί. Αλλά από θέμα διατήρησης και συντήρησης της Δημόσιας περιουσίας έχουμε κακή πείρα. Ως προς αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων συναινεί στην κυβερνητική απόφαση διά της σιωπής του.
Ας κάνουμε υπομονή, να δούμε, η υπόθεση των υποκλοπών, οι αποκαλύψεις για διαφθορά, τα κρούσματα παραβατικότητας, το ζήτημα απόφασης του Α.Π. για τους πλειστηριασμούς και η απόπειρα δημιουργίας “Επιτελικού Κράτους”, πόσο θα επιδράσουν τους ψηφοφόρους στις επερχόμενες εκλογές.