Γεμάτο “ζωή” ήταν χθες το απόγευμα το πάρκο στα Πευκάκια της Νέας Χώρας. Στο κέντρο του πάρκου ήταν η υπαίθρια έκθεση για τις μετακινήσεις των πληθυσμών από το 1992 και μετά, στην ιστορική αυτή συνοικία. Πιο πέρα μια παρέα παιδιών έπαιζε μπάλα. Σε ένα παγκάκι κάθονταν κάτοικοι της γειτονιάς. Σε άλλο μια παρέα μεταναστών.
Γεμάτο ζωή θα μπορούσε να ήταν και το πάρκο στη θέση του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”, αν φυσικά είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες και ο στρατός είχε μετεγκατασταθεί.
Κι όμως, τόσα χρόνια μετά το ξεκίνημα των προσπαθειών και παρά τη συμφωνία του 2019 γίνονται ακόμα… συζητήσεις.
Να θυμίσουμε ότι στις 12 Απριλίου 2019 στο δημαρχείο Χανίων ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον τότε δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα συνυπέγραψαν το πρωτόκολλο συμφωνίας για την παραχώρηση του στρατοπέδου ενώ είχε εκτιμηθεί ότι η μετεγκατάσταση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020. Η δημοτική αρχή Βάμβουκα είχε πετύχει συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση των 54 στεμμάτων του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για 99 χρόνια.
Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2022 στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε ότι θα γίνει υπογραφή παραχώρησης από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον δήμο Χανίων για 52 από τα 54 συνολικά στρέματα (το ακίνητο είναι αρύθμιστο άρα χαμηλή αντικειμενική αξία) και για 99 χρόνια με μίσθωμα που υπολογίζεται στις 75 χιλιάδες ευρώ ανά έτος.
Με άλλα λόγια, το πρωτόκολλο συμφωνίας που υπεγράφη επί Βάμβουκα φαίνεται ότι μπήκε στο… συρτάρι, η νυν δημοτική αρχή επαναδιαπραγματεύεται, ενώ φτάσαμε στον Μάρτιο του 2023 χωρίς να έχει προχωρήσει επί της ουσίας τίποτα.
Η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου καθυστερεί αδικαιολόγητα. Και έτσι τα Χανιά στερούνται έναν πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής.
Το θέμα αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να απασχολήσει πιο σοβαρά τόσο τον Δήμο Χανίων όσο και τους τοπικούς βουλευτές. Η “φωνή” των πολιτών που ακούραστα εδώ και χρόνια ζητούν τη δημιουργία πάρκου, επιτέλους, να εισακουστεί στην πράξη.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Η αλήθεια είναι ότι χάρις στους αγώνες των πολιτών 15 χρόνια τώρα, το στρατόπεδο δεν τσιμεντοποιήθηκε. Και θα συνεχίσουν μέχρι την τελική δικαίωση, να γίνει δηλ. χώρος πρασίνου και άθλησης. Όμως δεν συμφωνώ ότι ο προηγούμενος δήμαρχος απλά υπέγραψε συμφωνία με το στρατό για παραχώρηση 54 στρ. για 99 χρόνια, γιατί αφ’ ενός μεν συμφώνησε να πληρώνει ο δήμος ενοίκιο (περίπου 89.000 €) και αφ’ εταίρου ψήφισε μόνος αυτός και η πλειοψηφία της παράταξής του να βάλει συντελεστή δόμησης 0,2 στο στρατόπεδο για να μπορεί να χτιστούν εκεί 11.000 τ.μ. δόμησης, με χρήσεις ασυμβίβαστες με πράσινο όπως εκθεσιακά κέντρα, εστίαση, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, πολιτισμός. Ο νυν δήμαρχος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, δεν έχει ενημερώσει κανένα για τα σχέδιά του, αλλά στα πλαίσια της γενικής συζήτησης για την αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου και αγνοώντας την απόφαση της τοπικής κοινότητας Χανίων (που ψήφισε όχι στη δόμηση) μείωσε το συντελεστή δόμησης σε 0,1 και αποφάσισε να παραχωρήσει στο στρατό 2-3 στρέμματα. Η αλήθεια είναι ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες είναι λάτρεις της “ανάπτυξης”, και νομίζουν ότι αυτή έρχεται μόνο με το τσιμεντάρισμα. Δεν βλέπουν ότι ο πολίτης δεν έχει πού να κάτσει να ξεκουραστεί, η πού να αθληθούν τα παιδιά του. Ελπίζουμε όποιος και να είναι ο δήμαρχος ότι θα αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών όπως αναφέρεται εύστοχα στο άρθρο.