Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Επιτέλους στα Χανιά Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Η μεγαλύτερη επένδυση μέχρι σήμερα στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Κρήτη ολοκληρώνεται με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ) στην Κλινική “ΙΑΣΙΣ – Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.” με τις πρώτες θεραπείες να ξεκινούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Hδη, έχουν εγκατασταθεί ο γραμμικός επιταχυντής TrueBeam της αμερικανικής εταιρείας VARIAN που εκπροσωπείται από τον οίκο “Παπαποστόλου” και ο αξονικός εξομοιωτής SOMATOM go.Sim της εταιρείας SIEMENS.
Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας της Κλινικής αναμένεται να εξυπηρετεί 60-70 ασθενείς κάθε ημέρα λειτουργίας του και μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΓΝΗ θα καλύπτουν συνολικά το 70% περίπου των ετήσιων αναγκών σε θεραπείες σε επίπεδο Κρήτης.
Οπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου, «η λειτουργία του Κέντρου Ακτινοθεραπείας καθώς και η ήδη ανεπτυγμένη υποδομή της Κλινικής (Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας, Τμήμα Κλινικής Αιματολογίας, Απεικονιστικό Τμήμα με Μαγνητικό Τομογράφο 1,5 Tesla, Αξονικό Τομογράφο 64 τομών, Ψηφιακό Μαστογράφο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Καρδιοχειρουργικό-Θωρακοχειρουργικό Τμήμα, Απεικονιστικά Εργαστήρια μεταξύ των άλλων τμημάτων και εργαστηρίων) θέτουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου το οποίο θα συνδράμει σημαντικά στην παροχή και ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην θεραπεία του καρκίνου στην Κρήτη».
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο διευθυντής του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Κλινικής, Ερνέστος Μπερούκας, στο ερώτημα, πόσο σημαντική είναι η ακτινοθεραπεία σήμερα στη μάχη κατά του καρκίνου, εξηγεί:
«Ακτινοθεραπεία είναι η χρήση ακτίνων Χ υψηλής ενέργειας που παράγονται από μηχανήματα που ονομάζονται γραμμικοί επιταχυντές προκειμένου να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα ενός όγκου. Είναι ένας από τους τρεις πυλώνες στην αντιμετώπιση του καρκίνου μαζί με το χειρουργείο και τις συστηματικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία. Συγκεκριμένα, ένας στους δύο ογκολογικούς ασθενείς θα λάβει ακτινοθεραπεία σε κάποια φάση της πορείας της νόσου του, ενώ τέσσερις από τους δέκα ασθενείς που γίνονται καλά από τον καρκίνο τους έχουν λάβει ακτινοθεραπεία ως μέρος του θεραπευτικού τους πλάνου.
Η ακτινοθεραπεία είναι μια τοπική θεραπεία, όπως το χειρουργείο, και σκοπός της είναι ο τοπικός έλεγχος της νόσου στην περιοχή που ακτινοβολείται. Μπορεί να χορηγηθεί ως ριζική θεραπεία σε έναν όγκο που δεν έχει χειρουργηθεί, όπως για παράδειγμα σε έναν καρκίνο του πνεύμονα ή ως συμπληρωματική θεραπεία μετά το χειρουργείο, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του μαστού. Τέλος, μπορεί να χορηγηθεί με παρηγορητικό σκοπό, όπως σε περιπτώσεις επώδυνων οστικών μεταστάσεων, ανακουφίζοντας το 75% των ασθενών αυτών από τον πόνο.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός της με την ανοσοθεραπεία έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Σχετικά με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται στην ακτινοθεραπεία, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι μοντέρνες τεχνικές έχουν αυξήσει την ακρίβεια της θεραπείας μειώνοντας την γεωγραφική ανασφάλεια κάτωθεν του χιλιοστού ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπουν να ακτινοβολούμε με μεγάλες δόσεις τους όγκους, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τους φυσιολογικούς ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι πιο δραστικές θεραπείες και λιγότερες παρενέργειες.

Παραδείγματα τέτοιων τεχνικών είναι:
•η Ακτινοθεραπεία υπό Απεικονιστική Καθοδήγηση (Image Guided Radiotherapy – IGRT) με την οποία λαμβάνουμε τρισδιάστατες εικόνες του ασθενή πάνω στο κρεβάτι θεραπείας και διορθώνουμε κατάλληλα τη θέση του,
•το ρομποτικό κρεβάτι που μπορεί να μετακινείται σε 6 διαστάσεις φέρνοντας τον ασθενή στην ιδανική θέση για τη θεραπεία του,
η Ακτινοθεραπεία Διαμορφούμενης Έντασης (Intensity Modulated Radiotherapy – IMRT) με την οποία αποφεύγουμε την ακτινοβόληση των φυσιολογικών ιστών,
η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική (Stereotactic Radiosurgery – SRS) με την οποία χορηγούμε με εξαιρετική ακρίβεια πολύ μεγάλες δόσεις σε μία συνεδρία σε όγκους του εγκεφάλου,
η Εξωκρανιακή Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία (Stereotactic Body Radiotherapy – SBRT) με την οποία μπορούμε να κάνουμε το ίδιο σε όγκους στο υπόλοιπο σώμα,
η Τετραδιάστατη Απεικόνιση του όγκου (4D-CT) με την οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση ενός όγκου τόσο στο σχεδιασμό όσο και στις συνεδρίες της ακτινοθεραπείας,
η χρήση κατάλληλων τεχνικών ελέγχου της αναπνοής κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε τα σφάλματα λόγω της κίνησης του όγκου ή να χρησιμοποιήσουμε την αναπνοή για να απομακρύνουμε την περιοχή ακτινοβόλησης από ένα ευαίσθητο όργανο, όπως π.χ. την καρδιά με την ακτινοβόληση του αριστερού μαστού σε βαθιά εισπνοή (Deep Inspiration Breath Hold technique – DIBH).
•ο σχεδιασμός της θεραπείας σε εικόνες από μαγνητική τομογραφία ή PET-CT,
•η όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) σε διάφορα στάδια της αλυσίδας της ακτινοθεραπείας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «όλες οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΙΑΣΙΣ».
Για το τι έχει να προσφέρει το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ) του ΙΑΣΙΣ στους ασθενείς της Κρήτης, εξηγεί:
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ελάχιστος αριθμός γραμμικών επιταχυντών που είναι απαραίτητος ανά 1.000.000 κατοίκους είναι επτά. Στην Κρήτη, με πραγματικό πληθυσμό να ξεπερνάει τους 700.000 κατοίκους μέχρι σήμερα, υπήρχαν μόνο δύο μηχανήματα και μάλιστα συγκεντρωμένα σε μια γεωγραφική περιοχή, αυτή του Ηρακλείου. Αυτό είχε τις εξής συνέπειες: μεγάλες αναμονές, που μπορεί να κοστίσουν την επιτυχή έκβαση της θεραπείας πολλών ασθενών αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών που μένουν μακριά από το Ηράκλειο και είτε έπρεπε να ταξιδεύουν καθημερινά μέχρι εκεί (πολλές φορές η ακτινοθεραπεία μπορεί να ξεπερνάει της 30 καθημερινές συνεδρίες) είτε έπρεπε να μετακομίσουν στην Αθήνα με τις όποιες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.
Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προσφέρει λύση το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ) ΙΑΣΙΣ, το οποίο από τη μια θα εξυπηρετεί γεωγραφικά τους κατοίκους της Κρήτης και από την άλλη θα προσφέρει όλες τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας που αναφέραμε παραπάνω, αποτελώντας ελκυστική εναλλακτική έναντι της Αθήνας για όλους τους κατοίκους της Κρήτης αλλά και των κοντινών νησιών.
Επειδή, όμως, τα σύγχρονα μηχανήματα δεν αποτελούν από μόνα τους πανάκεια, το ΚΑΟ έχει στελεχωθεί από εξαιρετικούς επιστήμονες και προσωπικό που ως δηλωμένο στόχο έχουν τον συνδυασμό θεραπειών αιχμής με μια προσωπική και ενσυνείδητη προσέγγιση των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς, ο οποίος πρέπει να βρει την απαραίτητη φροντίδα σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι ψυχολογική υποστήριξη είτε διατροφική ενημέρωση και αλλαγές στον τρόπο ζωής».
Ο κ. Μπερούκας αναφέρεται και στην εισαγωγή του θεσμού του Ογκολογικού Συμβουλίου που, όπως αναφέρει, «είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχή αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς. Η Κλινική ΙΑΣΙΣ θα οργανώσει ένα εβδομαδιαίο ογκολογικό συμβούλιο στα πρότυπα των καλυτέρων ογκολογικών συμβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών, στο οποίο θα συμμετέχουν εκτός από τους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους του ΚΑΟ, οι παθολόγοι ογκολόγοι της ανανεωμένης ογκολογικής κλινικής του ΙΑΣΙΣ και έμπειροι εξειδικευμένοι ιατροί πολλών ειδικοτήτων, κάνοντας χρήση και των αυξημένων δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία για εξ αποστάσεως επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης».
Για το πώς διασφαλίζεται η ποιότητα / η σωστή λειτουργία του εξοπλισμού ενός σύγχρονου τμήματος ακτινοθεραπείας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι άνθρωποι που διασφαλίζουν την ποιοτική και απρόσκοπτη λειτουργεία ενός ακτινοθεραπευτικού τμήματος είναι οι ακτινοφυσικοί που εργάζονται σε αυτό. Είναι οι αφανείς ήρωες που μετατρέπουν τον σχεδιασμό που κάνει ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στις εικόνες της αξονικής σχεδιασμού του ασθενούς σε εφαρμόσιμο πλάνο θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνοι για δεκάδες τακτικούς ελέγχους με υπερσύγχρονα εργαλεία μέτρησης τόσο στη μονάδα του γραμμικού επιταχυντή όσο και σε κάθε στάδιο της ακτινοθεραπευτικής αλυσίδας. Ένα μικρό μόνο παράδειγμα: ο ακτινοφυσικός του τμήματος αφού ολοκληρώσει ένα πλάνο ακτινοθεραπείας στο πρόγραμμα σχεδιασμού θεραπείας και πριν το εφαρμόσουμε στον πραγματικό ασθενή, ακτινοβολεί ένα ομοίωμα και μετράει με ειδικούς αισθητήρες αν χορηγείται στην πραγματικότητα η δόση που έχει υπολογιστεί με το πρόγραμμα σχεδιασμού θεραπείας. Επιπρόσθετα, κατά διαστήματα, μπορεί να μετρήσει και να επιβεβαιώσει σε πραγματικό χρόνο τη δόση που λαμβάνει ο ασθενής κατά τη συνεδρία της ακτινοθεραπείας. Μια άλλη πολύ σημαντική ειδικότητα που με την προσεκτική εφαρμογή των πρωτοκόλλων της ακτινοθεραπείας διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού κέντρου είναι οι τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας, οι οποίοι χειρίζονται το γραμμικό επιταχυντή και τον ειδικό αξονικό τομογράφο και πρέπει να έχουν υψηλή κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία στις σύγχρονες τεχνικές της ακτινοθεραπείας.
Η συνεχής ενημέρωση και μετεκπαίδευση των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, των ακτινοφυσικών και των τεχνολόγων ακτινοθεραπείας είναι εκ των ων ουκ άνευ σε ένα σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό κέντρο που θέλει να εφαρμόζει θεραπείες αιχμής με ασφάλεια και άριστη ποιότητα. Έτσι και στο ΚΑΟ ΙΑΣΙΣ, παρότι το προσωπικό έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνικών, γίνονται όλες οι απαραίτητες εκπαιδεύσεις από τον οίκο Varian / ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ τόσο εντός του κέντρου όσο και σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού. Πέραν τούτου, διοργανώνονται εσωτερικά σεμινάρια, ενώ οι επιστήμονες του τμήματος θεωρούμε υποχρέωση μας τη δυναμική παρουσία μας στα σημαντικά διεθνή και εγχώρια συνέδρια».

Η ιατρική ομάδα

Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Κλινικής ΙΑΣΙΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗ Α.Ε. αποτελείται από τους:
Ερνέστος Μπερούκας: oλοκλήρωσε την ειδικότητα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά και στο νοσοκομείο του Offenbach στην Γερμανία το 2006. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Θράκης. Πραγματοποίησε μετεκπαίδευση στο MSKCC στη Νέα Υόρκη πάνω στις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας. Εργάστηκε για δύο έτη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και από το 2008 έως σήμερα είναι αναπληρωτής διευθυντής στο Metropolitan Hospital. Διδάσκει σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του πανεπιστημίου Αθηνών και είναι ομιλητής σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Κωνσταντίνος Ξύδης: έλαβε τον τίτλο ειδικότητας ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά και στην πανεπιστημιακή κλινική του Έσσεν στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκε ως επιμελητής Β’ και επιμελητής Α’ και απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο ειδίκευσης του. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στην ακτινοθεραπευτική κλινική του Ευαγγελικού νοσοκομείου στο Βέζελ στη Γερμανία.
Μαρία Παπαοικονόμου: έλαβε την ειδικότητα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά. Από το 2014 έως το 2022 εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Metropolitan Hospital. Έχει εξειδικευτεί στη βραχυθεραπεία και τον γυναικολογικό καρκίνο, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και εθνικά συνέδρια και είναι μέλος της European Society of Radiation Oncology.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα