Οι εμπειρογνώμονες του Ο.Η.Ε. έφθασαν χθες, Τετάρτη, στη Βηρυτό με στόχο να μεταβούν στη Συρία προκειμένου να συνεχίσουν την έρευνά τους για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με πηγή του αερολιμένα.
Η ομάδα των επιθεωρητών, με επικεφαλής τον Ακε Σέλστρομ, χρειάζεται να διαπιστώσει αν έγινε χρήση χημικών όπλων δεκατέσσερις φορές στη Συρία μέσα σε διάστημα των 30 μηνών που διαρκεί η σύγκρουση, αλλά δεν έχει “αποστολή” να διαπιστώσει ποιος είναι ο υπεύθυνος των επιθέσεων αυτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων είχε μεταβεί στη Συρία τον περασμένο μήνα και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, ότι έγινε χρήση χημικών όπλων σε ευρεία κλίμακα. Βέβαια, υπάρχουν αποδείξεις ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με την έκθεσή τους.
Ωστόσο, ο Σέλστρομ υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια έκθεση προόδου.
«Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες σε βάρος των δύο πλευρών, που χρονολογούνται από τον Μάρτιο και έχουν διαβιβαστεί στον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Υπάρχουν περί τις 13 ή 14 κατηγορίες που πρέπει να εξεταστούν», είχε υποστηρίξει σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ακόμα, διευκρίνισε ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει να μπορέσει να παρουσιάσει την τελική της έκθεση για όλες τις κατηγορίες ίσως στα τέλη Οκτωβρίου.
Η επίθεση της 21ης Αυγούστου, για την οποία η αντιπολίτευση και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν το συριακό καθεστώς, είχε ωθήσει την Ουάσιγκτον να απειλήσει τη Δαμασκό με στρατιωτική επέμβαση. Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού της και αποδέχτηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου ένα ρωσο-αμερικανικό σχέδιο καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου. Η συμφωνία αυτή απομάκρυνε την απειλή μιας στρατιωτικής επιχείρησης ωστόσο η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, διαφωνεί με τις Η.Π.Α., τη Βρετανία και τη Γαλλία στους όρους μιας απόφασης του Ο.Η.Ε. κυρίως όσον αφορά την προσφυγή στην στρατιωτική βία.