Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και σε νέα φαινόμενα, που δυστυχώς παρουσιάζουν έξαρση. Οι οικονομικές απάτες πάσης φύσεως είναι πια πολύ συχνές και οι καταγγελίες, ακόμα και σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, πολλαπλασιάζονται.
Τους προηγούμενους μήνες, επιτήδειοι είχαν βαλθεί να εξαπατήσουν εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τηλεφωνώντας τους και προσπαθώντας να τους πείσουν ότι κάποιος δικός τους άνθρωπος είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Ζητούσαν χρήματα είτε για να «μεσολαβήσουν» ώστε ο άνθρωπός τους να μην τιμωρηθεί είτε για να γίνει κάποια εγχείρηση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξαπατήθηκαν, όμως το τελευταίο διάστημα και αφού έγιναν συλλήψεις και στην Κρήτη, το φαινόμενο φαίνεται να έχει σταματήσει.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, μία νέα απάτη φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις και στο Ρέθυμνο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχει η «Κρητική Επιθεώρηση».
Θύματα έχουν πέσει και επαγγελματίες, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η αγοραπωλησία που έκαναν με άγνωστα, όπως αποδεικνύεται, άτομα τελικά τους κόστισε αρκετά.
Πιο συγκεκριμένα, καταγγελίες από επαγγελματίες του Ρεθύμνου έχουν γίνει και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτές, κάποιοι επαγγελματίες ανέφεραν ότι είχαν συμφωνήσει με κάποιο άτομο, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου, να του στείλουν εμπόρευμα (από κοσμήματα έως λάδι) έναντι αμοιβής. Ζήτησαν από τους αγοραστές να τους καταθέσουν τα χρήματα πριν στείλουν το εμπόρευμα.
Έτσι, κατά περίπτωση, ο αγοραστής, επικαλούμενος ότι βιάζεται να παραλάβει αυτό που έχει παραγγείλλει, ζητά από τον επαγγελματία να στείλει το εμπόρευμα και ο ίδιος θα καταθέσει τα χρήματα μέσω web-banking στον τραπεζικό λογαριασμό του πρώτου. Προκειμένου να «πιστοποιήσει» ότι κατέθεσε τα χρήματα, στέλνει και με φωτογραφία ή με φαξ μία απόδειξη της τραπεζικής συναλλαγής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο απατεώνας επωφελείται του γεγονότος ότι απαιτούνται μερικές εργάσιμες ημέρες μέχρι να «εμφανιστούν» τα χρήματα στον λογαριασμό του δικαιούχου ή ακόμα και ότι έχει ζητήσει η συναλλαγή να γίνει αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε το θύμα δεν έχει χρόνο να ενημερωθεί πριν τη Δευτέρα.
Όταν πια ο δικαιούχος των χρημάτων πάει στην τράπεζα για να αντλήσει το ποσό, διαπιστώνει ότι συναλλαγή ουδέποτε έγινε και πως η απόδειξη που του παρουσίασαν ήταν πλαστή.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερα άτομα έχουν κάνει σχετική καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου και η υπόθεση ερευνάται με πολλή προσοχή.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνιστάται από έμπειρους αστυνομικούς είναι οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται άτομα, τα οποία δεν γνωρίζουν για οικονομικές συναλλαγές, ούτε να δίνουν τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών ή των καρτών τους σε αγνώστους.