Σε πολλούς βολεύει να ξεχνούν ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν για την υποκρισία των πλαστογράφων της πολιτικής, τον λαϊκισμό και τα τραγικά σφάλματα των Ελλήνων πολιτικών, τις ιδεολογικές θεωρίες των εξτρεμιστών και να δίνουν σημασία επαναπαυόμενοι σε ό,τι λέγεται και αποφασίζεται σήμερα για το Σκοπιανό. Για ένα κρατίδιο με κλεψίτυπο όνομα στον χώρο των Βαλκανίων, που ενώ εμείς το αναγνωρίζουμε προσωρινά ως FYROM, τα περισσότερα κράτη του ΟΗΕ το αναφέρουν ως “Μακεδονία”.
Οι Σκοπιανοί είχαν εκτραχυνθεί. Ποιος φταίει, που το “ποντίκι βρυχάται” για να φοβηθεί το λιοντάρι; Οχι οι Σκοπιανοί που είναι αρκούντως αλαζόνες αλλά κι εμείς. Επειδή συντελέσαμε το μυρμήγκι να μοιάζει με ελέφαντα, όταν δεν αντιδράσαμε τότε που ο Τίτο βάφτισε την επαρχία του “Μακεδονία”. Αλήθεια φοβόμαστε τα Σκόπια μια κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη ίσαμε την Πελοπόννησο (23.5 τετρ. χλμ) με κάτι παραπάνω από 2 εκατ. κατοίκους εκ των οποίων το 1/3 είναι πρόσφυγες απ’ το Κόσοβο και νιώθουν Αλβανοί;
Ας αφήσουμε τους Σκοπιανούς που ο αλυτρωτισμός τους οδηγεί στο να θέλουν οπωσδήποτε να υπάρχει ως συνθετικό του ονόματός τους η Μακεδονία θεωρούν ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας τη Θεσσαλονίκη και ποιος μας λέει με χρόνια με καιρούς ότι δεν θα επιχειρηθεί η ένωση επειδή το Ανω Μακεδονία, ή το Βόρεια Μακεδονία θα παραπέμπει σε κομματιασμένο έθνος; Θα είναι το ίδιο που συμβαίνει με το Βιετνάμ, την Κορέα και άλλα διαμελισμένα κράτη. Θα πουν οι Σκοπιανοί, αφού εμείς είμαστε το κράτος Μακεδονία, γιατί οι Ελληνες θέλουν να έχουν επαρχία με το όνομα του κράτους μας;
Ας κοιτάξουμε και τις δικές μας ευθύνες, τότε, που λειτουργούσαμε αψήφιστα, ή θεωρούσαμε, ότι οι συμφωνίες δεν ήσαν προς όφελός μας στις εκάστοτε συγκυρίες. Αδιαφορήσαμε για την πρόταση της “Επιτροπής Μπαντεντέρ” που συγκρότησε η Ε.Ε. όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, να κρίνει αν τα Σκόπια είχαν τις προϋποθέσεις να γίνουν κράτος και με ποιο όνομα. Και επειδή ο Μπαντεντέρ ήταν δικαστικός, έθεσαν όρο στην επιτροπή να συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣτΕ της Ελλάδας. Το ξέρει ο κ. Σαμαράς και θα τον ακολουθεί στην πολιτική του καριέρα, ότι προτίμησε στην Επιτροπή να μην συμμετάσχει Ελληνας για να μην πάει ο Μποτόπουλος του ΣτΕ που ήταν αντίθετος με τις πολιτικές του τοποθετήσεις. Και η χώρα μας ήταν χωρίς φωνή στην Επιτροπή, που αποφάσιζε για τους Σκοπιανούς, έμεινε ανυπεράσπιστη την κρίσιμη ώρα και τους χάρισε το όνομα.
Εχουμε και το “πακέτο Πινέιρο”. Το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. ανέθεσε στον προεδρεύοντα Πορτογάλο υπ. Εξωτερικών Ζοζέ Πινέιρο, τον Φεβρουάριο του 1992, να εξεύρει συμβιβαστική λύση για το Σκοπιανό. Προτάθηκε το “Νόβα Ματσεντόνια” που προκάλεσε τη διάσταση Μητσοτάκη-Σαμαρά.
Τώρα όποια συμφωνία επιτευχθεί δεν θα είναι από τη βούληση Αθήνας και Σκοπίων. Θα γίνει με πίεση των ξένων και στις δυο πλευρές. Το ερώτημα, δύσκολα θ’ απαντηθεί, αν αυτοί οι ξένοι θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και δεν θα μας πουν βρείτε τα, όπως συμβουλευτικά προτείνουν για τις σχέσεις μας με τους “συμμάχους” Τούρκους στο ΝΑΤΟ!
Αξιότιμε κύριε,τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα γράφετε στην τελευταία παράγραφο.΄Οταν δέχεσαι λύσεις που σου επιβάλλουν κάποιοι για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων συμβαίνει συνήθως αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη “κάνουν με ξένα κόλυβα μνημόσυνο” .Φαίνεται ότι δεν μάθαμε τίποτα από το “στραπιάτσιο ” στην Κύπρο και τις περίφημες Βρετανικές επικοδομητικές ασάφειες που μας πασάρανε.Απατείται εγρήγορση,καθαρό μυαλό και άνοιγμα όλων των χαρτιών πάνω στο τραπέζι για να γνωρίζει τα πάντα ο Ελληνικός λαός του οποίου το μέλλον είναι στο μεταίχμιο.Θυμίζω την ρήση του Ελευθρερίου Βενιζέλου :”Εάν σώσωμεν την Μακεδονίαν ,η Μακεδονία θα σώζει το ΄Εθνος στο διηνεκές”….
Με εκτίμηση