Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Σκοπιανό

Αν κάποιοι υποστηρίζουν, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ξανατεθεί στο τραπέζι για επαναδιαπραγμάτευση, είναι ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν αποβάλλει το σύνδρομο του αλυτρωτισμού, που προβάλλουν με κάθε τρόπο. Δεν φαίνονται διατεθειμένοι, να μάς δείξουν ότι φιλοδοξούν να χτίσουν φιλίες, σύμφωνα με τους νόμους καλής γειτονίας. Κατά τον Έλληνα ΥΕΘΑ “ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά… δικαιώνουν όλους από την πρώτη στιγμή, που επιμένουμε, ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα…”
Τούτο γίνεται φανερό και προβληματίζει η επιλογή απ’ τον Ζάεφ των προσώπων για τη συγκρότηση της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του άρθρου 8 παρ. 5 της Συμφωνίας, που θα εξετάσει και θα αναθεωρήσει τα τεχνικά εγχειρίδια, τα διδακτικά βιβλία, τους χάρτες και άλλα διαφημιστικά υλικά, που κυκλοφορούν σε Σκόπια και Ελλάδα, τα οποία πρόσωπα αποδέχθηκε το υπουργείο Εξωτερικών.
Από πλευράς Σκοπιανών, πρόεδρος ορίστηκε ο πρώην Πρέσβης στην Αυστραλία Βίκτωρ Κάμπερ, ο καθηγητής της ιστορίας Ντάλιμπορ Τζοβανόφσκι, ο ακαδημαϊκός Λιούντμιτς Σπάσωφ και η πεζογράφος Κίκα Κόλμπε. Ο εθνικισμός του προέδρου φαίνεται από ένα βιβλίο του, όπου “παρουσιάζει ζητήματα με την μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, μετά τον Α’ Παγκ. Πόλεμο και τη Συνθήκη των Βερσαλιών”. Κάνει, ιδιαίτερα, μνεία για τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως προς τις μειονότητες. Υποστηρίζει ότι, “φυλετικά, οι Μακεδόνες ανήκουν στο αρχαιότερο εθνολογικό υπόστρωμα της Μεσογείου… δεν συνδέονται με τους Έλληνες, διότι δεν ανήκουν στο προαναφερθέν εθνολογικό υπόστρωμα”.
Ο Σπάσωφ είναι ένα “επικίνδυνο” μέλος, που ως καθηγητής έχει συμμετάσχει σε συνέδρια για τη “μακεδονική γλώσσα” και το ρόλο της “Μακεδονικής διασποράς” ως και τη δημιουργία ενιαίου “Μακεδονικού έθνους”. Η Κόλμπε, θεωρεί τον εαυτό της απόγονο προσφύγων “εθνικών Μακεδόνων” και “Αιγαιατών φυγάδων”.
Αυτούς τους ανθρώπους δέχθηκε η ελληνική πλευρά, χωρίς να υπάρξει κάποια διαμαρτυρία. Πρόκειται περί προσώπων με εθνικιστικές και επεκτατικές ιδέες. Εκδόθηκε μάλιστα η από 16/10/18 υπουργική Απόφαση του ΥΠ.ΕΞ., βάσει της οποίας ορίστηκε η ελληνική επιτροπή με πρόεδρο τον υφυπ. Εξωτερικών κ. Μ. Μπόλαρη, τον κ. Σπυρ. Σφέτα καθηγητή Ιστορίας του Α.Π.Θ. και άλλα πέντε (5) επιφανή πρόσωπα της διπλωματίας και της ιστορίας. Εντύπωση προκαλεί η βιασύνη συγκρότησης της επιτροπής, καθ’ όσον από τη Συμφωνία προβλέπεται να γίνει “εντός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης…”
Αίτημα ακύρωσης ή το “πάγωμα” της εν λόγω απόφασης υπεβλήθη στο Σ.τ.Ε. από την “Παμμακεδονική Συνομοσπονδία” και άλλες Μακεδονικές Οργανώσεις Ελλάδος και Αυστραλίας. Λέγεται, ότι η εν λόγω υπουργική Απόφαση δεν δημοσιεύθηκε στην εφημ. της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου κάθε πράξη της δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Το αιτιολογικό της προσφυγής είναι, ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον και προσβάλλεται ευθέως η ιστορική εθνική μνήμη και εθνική συνείδηση, αλλοιώνεται δε η λαογραφική επιστημονική και εθνολογική σημασία, με κίνδυνο την μεταβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Αν η επιτροπή δεν “παγώσει” και προχωρήσουν οι εργασίες της με επιζήμιες για τη χώρα μας αποφάσεις, θα προηγηθούν προηγούμενα με ανυπέρβλητες καταστάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα