Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 20/2 μια νέα στρατηγική για την υποστήριξη παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στην Ευρώπη.
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τον Τουρισμό κ. Ταζιάνι δήλωσε: «Θεωρώ τον τουρισμό ως μια θεμελιώδη οικονομική δύναμη για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, γύρω από το οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε μια συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική. Μια στοχευμένη στρατηγική για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό θα τονίσουν το δυναμικό αυτού του σημαντικού τομέα του τουρισμού καθώς και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων».
Αναγνωρίζοντας το δυναμικό του τομέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η στρατηγική σκιαγραφεί 14 δράσεις της Ε.Ε. για να βοηθήσει τις παράκτιες περιφέρειες και τις επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να ενισχύουν τη θέση του τομέα ως βασική κινητήρια δύναμη της μπλε οικονομίας της Ευρώπης.
Ο παράκτιος τουρισμός περιλαμβάνει τον «τουρισμό παραλίας» και τις σχετικές δραστηριότητες αναψυχής (π.χ. κολύμβηση, σέρφινγκ κ.λπ.) καθώς και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές (π.χ. επισκέψεις σε ενυδρεία). Ο θαλάσσιος τουρισμός καλύπτει τις θαλάσσιες δραστηριότητες (π.χ. ταξίδια με σκάφη και ιστιοφόρα, κρουαζιέρες, θαλάσσια αθλήματα), αλλά και τη λειτουργία εγκαταστάσεων στην ξηρά (υπηρεσίες ναύλωσης, κατασκευή εξοπλισμού και άλλες υπηρεσίες).
Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός έχει επισημανθεί ως ένας από τους τομείς με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη “γαλάζια ανάπτυξη”.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει την προσοχή της στον τομέα του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, δεδομένου ότι τα προβλήματα που υπάρχουν επηρεάζουν και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, είναι ακόμα εντονότερα για τον κλάδο του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού:
1. Κατακερματισμός του κλάδου με υψηλό ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
2. Περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
3. Ελλειψη καινοτομίας και διαφοροποίησης.
4. Αύξηση του ανταγωνισμού παγκοσμίως.
5. Μεταβλητότητα και εποχικές διακυμάνσεις της ζήτησης.
6. Αναντιστοιχία δεξιοτήτων και προσόντων.
7. Αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις.
Ο κλάδος πρέπει να παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπισή τους και η Επιτροπή προσδιόρισε αρκετές δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και να παράσχουν πρόσθετη ώθηση στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη – μέλη, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και τον κλάδο για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.
Αρα οι νέοι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να εντάξουν στην πορεία τους και αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα.
Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα εξής:
Δημιουργία ενός διαδικτυακού οδηγού με τις κύριες δυνατότητες χρηματοδότησης για τον κλάδο (ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
Προώθηση του διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των διοργανωτών κρουαζιέρων, λιμένων και ενδιαφερόμενων φορέων του παράκτιου τουρισμού.
Εστίαση στις παράκτιες και θαλάσσιες παραμέτρους των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Ε.Ε. στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των εκστρατειών προώθησης και επικοινωνίας. Στήριξη της ανάπτυξης διακρατικών και διαπεριφερειακών συμπράξεων, δικτύων, συνεργατικών σχηματισμών και στρατηγικών έξυπνης ειδίκευσης.
Προώθηση καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης με τη βοήθεια εργαλείων ΤΠΕ4 και της διαδικτυακής πύλης τουριστικών επιχειρήσεων. Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και πληρότητα των δεδομένων για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.
Ανάπτυξη του οικοτουρισμού και της σύνδεσής του με άλλες δράσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Προώθηση στρατηγικών για την πρόληψη των αποβλήτων και τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.
Εκπόνηση μελέτης για τον τρόπο βελτίωσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών και τον σχεδιασμό καινοτόμων τουριστικών στρατηγικών για τα (απομονωμένα) νησιά.
Εκπόνηση μελέτης για τον εντοπισμό καινοτόμων πρακτικών για την ανάπτυξη μαρινών.