Αρκετά µειωµένη σε Ισπανία και Ελλάδα, µέτρια σε Ιταλία και Τουρκία, σχετικά καλή στην Τυνησία
Σοβαρά µειωµένη φαίνεται να είναι η ερχόµενη ελαιοπαραγωγή όχι µόνο στην Ισπανία, αλλα και στις άλλες Μεσογειακές χώρες µε εξαίρεση µόνο την Τυνησία. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις επίσηµες εκτιµήσεις της ΕΕ, του Υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας αλλα και από εκτιµήσεις γνωστών διεθνών εµπειρογνωµόνων.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , λογω των µειωµένων βροχοπτώσεων και υπερβολικών θερµοκρασιών που επεκράτησαν φέτος σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ, η παραγωγή ελαιολάδου 2023/24 στο σύνολο της ΕΕ εκτιµάται σε µόνο 1,5 εκατ. τόνους. Θα είναι, εποµένως, µειωµένη κατά 25% σε σχέση µε ην µέση των τελευταίων 10 ετών που ήταν περίπου 2 εκατ. τόνοι
Στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας κ. L. Planas στις 9 Οκτωβρίου η ελαιοπαραγωγή της χώρας για το 2023/24 εκτιµάται στους 765.362 τόνους και θα είναι 15,3% αυξηµένη από την παραγωγή της προηγούµενης περιόδου. η οποια ήταν 664.033 τόνοι αλλα µειωµένη κατά 41% σε σχέση µε τον µέσο όρο της τελευταίας 10/ετίας
Οι εκτιµήσεις αυτές δόθηκαν επίσηµα στην δηµοσιότητα, γιατί στην Ισπανία, αντίθετα από την Ελλάδα, η νοµοθεσία (άρθρο 5, Βασιλικού ∆ιατάγµατος 84/2021 κανόνες εµπορίας ελαιολάδου) καθορίζει ότι, οι εκτιµήσεις της ελαιοπαραγωγής πρεπει να ανακοινώνονται υποχρεωτικά στην αρχή της περιόδου για εξασφάλιση διαφάνειας και διευκόλυνση λήψης αποφάσεων από όλους τους φορείς του κλάδου».
Στην Ελλάδα η αρχική εκτίµηση της ερχοµένης ελαιοπαραγωγής από το ΥπΑΑΤ σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα ήταν 215.000 τόνοι και θα είναι εποµένως µειωµένη κατά 39% σε σχέση µε την περσινή η οποια έχει αναφερθεί στο ∆ΣΕ 350.000 τόνοι.
Στην Κρήτη, σύµφωνα µε την εκτίµηση αυτή η ερχόµενη ελαιοπαραγωγή εκτιµάται σε 63.000 τόνους και κατανέµεται : Χανιά 19, Ρέθυµνο 6, Ηράκλειο 30 και Λασίθι 8 χιλ. τόνοι.
Ωστόσο, η εκτίµηση αυτή, τόσο για Ελλάδα όσο και για Κρήτη φαίνεται αρκετά αισιόδοξη και µάλλον πρεπει να αναθεωρηθεί. Πολλοί παράγωγοι και εµπειρογνώµονες εκτιµούν ότι η παραγωγή της Ελλάδας θα είναι πολύ κάτω από 200.000 τόνους, ενώ ο εξειδικευµένος στην ελληνική αγορά Ιταλός µεσίτης Luigino Mazzei την εκτιµά σε µόνο 170.000 τόνους και την κατανέµει ως έξης: Πελοπόννησος 80.000, Κρήτη 50.000, Νησιά 20.000, Κεντρική Ελλάδα 15.000 και Βόρειος Ελλάδα 5.000..
Στην Ιταλία o διευθυντής της Associazione Nazionale Città dell’Olio, Antonio Balenzano, σύµφωνα µε την Ισπανική Mercacei, επισηµαίνει ότι οι τελευταίες εκτιµήσεις δείχνουν παραγωγή περίπου 270.000 τόνων, που αντιπροσωπεύουν µείωση περίπου 10% σε σύγκριση µε τις καλύτερες παραγωγές των τελευταίων ετών. Παράλληλα, η πρόεδρος της Filiera Olivicolo Olearia Italiana (FOOI), Anna Cane, αναφερει ότι µέχρι το καλοκαίρι η εκτίµηση παραγωγής στην Ιταλία ήταν 300.000 – 320.000 t., Μετά όµως τις ζηµιές που προκάλεσαν οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις του Σεπτεµβρίου στα βόρεια της Απουλίας, η πρόβλεψη έπεσε στους 270.000-280.000 τόνους.
Στην Τυνησία ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας Μπεν Αχµέτ δήλωσε ότι η ερχόµενη παραγωγή της χωράς εκτιµάται σε 200.000 τόνους θα είναι δηλαδή αυξηµένη κατά 11% σε σύγκριση µε την περασµένη χρονιά οπότε ήταν 180.000 τόνοι.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός εµπορικός αντιπρόσωπος και µεσίτης Adriano Caramia, εκτίµα ότι η επόµενη συγκοµιδή στην Τυνησία αναµένεται αυξηµένη κατά 10-15% σε σχέση µε πέρυσι και θα φτάσει στους 200.000-220.000 τόνους ελαιολάδου.
Στο Μαρόκο, ο Noureddine Ouazzani, ιδρυτής και διευθυντής της Agro-pôle Olivier, αναφερει ότι η παραγωγή για την περίοδο 2023/24 θα έχει «αναµφισβήτητη πτώση» για δεύτερη συνεχή χρονιά, και εκτιµάται σε 80.000 έως 100.000 τόνους. ∆ηλαδή θα είναι µειωµένη 45 – 50% σε σύγκριση µε την µέση παραγωγή που υπολογίζεται σε 180.000 – 200.000 τόνους.
Οι εκτιµήσεις αυτές, ως γνωστόν, οδήγησαν το Υπουργείο Γεωργίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ελαιολάδου από την χωρά.
Στην Τουρκία ο Murat Küçükçakıre, Γεωπόνος και Σύµβουλος επιχειρήσεων επισηµαίνει ότι κατά την τρέχουσα περίοδο αναµένεται µείωση της παραγωγής της χώρας λόγω της «κούρασης» των ελαιόδεντρων και των καιρικών συνθηκών και εκτιµάται σε 170.000 έως 190.000 τόνους.
Στην Πορτογαλία ο Alberto Serralha, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Sociedade Agrícola Ouro Vegetal, παραγωγός και σύµβουλος ελαιολάδου αναφερει ότι η ερχόµενη παραγωγή αναµένεται σε 150.000 τόνους.
Με 12€ το κιλό στη λιανική, είναι ακριβό το ελαιόλαδο; Κοστίζει µόλις 0,32€ ανά ηµέρα στον καταναλωτή!
«Με κόστος 0,32€ ανά καταναλωτή την ηµέρα το ελαιόλαδο είναι ακριβό;» Αυτό ανάφερε παραγωγός σε πρόσφατο συνέδριο στην Ισπανία αφήνοντας εµβρόντητους τους σύνεδρους! Οι αριθµοί , όπως είπε, είναι ξεκάθαροι. «Στη χώρα µας καταναλώνονται 12 λίτρα ελαιολάδου κατά κεφαλή ετησίως, δηλαδή 1 λίτρο το µήνα το οποίο µε την τρέχουσα τιµή στο Super Market κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ/λίτρο που ισοδυναµούν µε 32 λεπτά την ηµέρα. Αυτή είναι η αντικειµενική πραγµατικότητα σε αυτούς τους καιρούς των ψευδο-ειδικών και των δηµοσιευµάτων που δεν θέλουν να ενηµερώνουν σωστά και χρησιµοποιούν µόνο τους όρους «απάτη», «κερδοσκοπία», προϊόν πολυτελείας» αντί να αναφέρονται στις υγιεινές ιδιότητες του ελαιολάδου και στο κόστος παραγωγής του!
∆εν ξέρουµε τι θα πουν οι δικοί µας καταναλωτές, πολλοί από τους όποιους είναι και παραγωγοί. Εµείς απλά µε την ιδία λογική του Ισπανού, µπορούµε να συµπληρώσουµε! Είναι υψηλό το κόστος 0,32 € την ηµέρα για το ελαιολάδου, όταν το κόστος ενός καφέ είναι 2 έως 2,5 ευρώ την ηµέρα, καιµ εποµένως ι 7-8 φορές υψηλότερο;
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις
και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr )