“Πράσινο φως” στις πρωτοβουλίες για μια διαφορετική διαχείριση για το Λαφονήσι, τα Φαλάσαρνα και το Μπάλο έχει ανάψει η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ.
Η Μονάδα από την ίδρυση της κιόλας είχε καταγράψει την κατάσταση στις ευαίσθητες αυτές περιβαλλοντικά περιοχές που αποτελούν “πόλο έλξης” για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη προστασία τους.
Η κα Χριστίνα Φουρναράκη, βιολόγος στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ και ο συνάδελφος της κ. Μιχάλης Χορευτάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” δήλωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους για όλες τις πρωτοβουλίες που πήραν οι δήμοι Κισσάμου και Καντάνου- Σελίνου για τις περιοχές αυτές, υπογραμμίζοντας πως ήταν ανάγκη να είχαν προχωρήσει νωρίτερα.
«Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, από το πρώτο πρόγραμμα “Life” είχαν γίνει μελέτες και καταγραφή της βιοποικιλότητας της κάθε περιοχής. Είχαμε υπογραμμίσει την ανάγκη από τότε οι παραλίες αυτές και το ευαίσθητο οικοσύστημα τους να προστατευτούν. Υπάρχουν οι βάσεις για να στηριχθούν οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου- Σελίνου στα μέτρα που λαμβάνουν και πρέπει να τους συγχαρούμε για ότι κάνουν, για τις προσπάθειες τους. Έχει συσταθεί μια επιτροπή υπό την ευθύνη του ΟΦΥΠΕΚΑ, τη συμμετοχή τη δική μας, των δήμων, της Περιφέρειας, του Δασαρχείου που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση» τονίζει η κ Φουρναράκη.
Ζητάμε την άποψη της Μονάδας ως η πλέον εξειδικευμένη σε ζητήματα προστασίας της άγριας χλωρίδας της Κρήτης.
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ
«Εδώ και χρόνια μιλούσαμε για τη σημασία της απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων! Πρόκειται για ζώνη προστασίας ο χώρος που μέχρι πέρυσι στάθμευαν ΙΧ. Αν δείτε το παλιό διαχειριστικό σχέδιο οι προτάσεις ήταν αυτές, βέβαια τότε τα προβλήματα ήταν άλλα και πιο αυξημένα. Αν το αφήσουμε το Λαφονήσι ήσυχο και ήρεμο, αν κατεβαίναμε στην παραλία από τα μονοπάτια και τις διαδρομές θα γέμιζε αμμοθίνες με κέδρους! Τώρα είναι ένα “γήπεδο” με κάποιους κέδρους σε κάποια σημεία που προσπαθούμε όλοι να βάλουμε τα αυτοκίνητα μας από κάτω, κάτι που είναι πραγματικά ντροπή. Ευτυχώς η φύση έχει τη δύναμη και αν την αφήσουμε ήσυχη θα επανέλθει. Αν συνεχιστεί αυτό θα δούμε ένα διαφορετικό Λαφονήσι σε μερικά χρόνια» είναι τα λόγια της κ. Φουρναράκη.
Η βιολόγος μας μιλάει για το τμήμα βόρεια της παραλίας που στα πλαίσια προγράμματος είχε περιφραχτεί, είχαν απομακρυνθεί οι καταπατητές και σήμερα έχει αναγεννηθεί. «Έχουμε φωτογραφίες από το 1990 από το βόρειο τμήμα που ήταν ισοπεδωμένα το πάντα. Στη συνέχεια ο Δήμος Ιναχωρίου πήρε πρωτοβουλίες , προστάτευσε το χώρο και μπήκε μια πρώτη τάξη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στο άλλο τμήμα» τονίζει η κ. Φουρναράκη που απευθυνόμενη στους πολίτες εξηγεί πως «τα αυτοκίνητα κάνουν ζημιά και ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει. Δεν είναι μια αστική παραλία είναι μια προστατευόμενη, ευαίσθητη οικολογικά περιοχή που θα πρέπει να την προστατεύσουμε. Φυσικά πρέπει να επισκέπτεται ο κόσμος το Λαφονήσι, να βλέπει την ομορφιά του αλλά όχι με αυτοκίνητα, όχι να μένει με τις ώρες, να κατασκηνώνει κα.».
Ο ΜΠΑΛΟΣ
Αναφορικά με το Μπάλο η κ. Φουρναράκη υπερθεματίζει υπερ μιας διαφορετικής διαχείρισης. «Και ο Μπάλος οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι μας πως δεν είναι μια αστική παραλία, με ομπρέλες, καντίνες κτλπ. Είναι ένα δώρο της φύσης που οφείλουμε να το διατηρήσουμε, να το δείχνουμε στον κόσμο να είμαστε περήφανοι για αυτό και να μην το αντιμετωπίζουμε με όρους αγοράς» επισημαίνει η βιολόγος τονίζοντας πως ο Μπάλος θα πρέπει να μείνει επισκέψιμος αλλά να υπάρχει σωστή διαχείριση του κόσμου που θα μπορεί καθημερινά να βρίσκεται εκεί για λίγες ώρες και χωρίς να προκαλείται συνωστισμός. Επίσης είναι σημαντικό να διατηρηθεί η απαγόρευση εισόδου στη λιμνοθάλασσα ώστε να ανακάμψουν τα “δίθυρα” (όστρακα) που λόγω της παρουσίας χιλιάδων επισκεπτών έχουν εξαφανιστεί.
ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ
«Στα Φαλάσαρνα έχουμε το Androcymbium rechingeri, το μοναδικό αυτό φυτό. Δεν μπορούμε να έχουμε χώρο στάθμευσης δίπλα στην παραλία\. Προφανώς πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για τους επισκέπτες, να δημιουργηθούν σε άλλα σημεία εκτός της παραλίας χώροι στάθμευσης αλλά όχι εκεί που αναπτύσσεται το συγκεκριμένο φυτό. Το Androcymbium rechingeri είναι είδος πρώτης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί δείκτη για τις παραλίες της Κρήτης. Όταν αυτό καταστρέφεται, όταν πατιέται από αυτοκίνητα θα εξαφανιστεί μαθηματικά. Με αυτά που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια θα πρεπε να πληρώνουμε πρόστιμα από την Ε.Ε. έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ να πάρουμε μέτρα!» δηλώνει η βιολόγος.
Η κ. Φουρναράκη επισημαίνει πως το πρότυπο μας θα πρέπει να είναι ένα “βιώσιμος τουρισμός” με αυστηρή διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης.
Το παράδειγμα της “Χρυσής”
Το ΜΑΙΧ γνωρίζει καλά τι έχει συμβεί με το νησί της Χρυσής, στα νότια του Νομού Λασιθίου. Μια επίσης ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή που εξαιτιας της ανεξέλεγκτης τουριστικής επισκεψιμότητας και της πολύ κακής διαχείρισης για πολλά χρόνια υποβαθμίστηκε σημαντικά. «Τα τελευταία τρία χρόνια απαγορεύεται η επίσκεψη στη “Χρυσή” και το οικοσύστημα του νησιού πάει να συνέλθει. Το νησί αυτό και αν είχε αμμοθίνες αλλά η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα έφεραν την ολική διάβρωση. Είχαμε ένα πρόγραμμα να σταματήσουμε τη διάβρωση δούλεψε για λίγα χρόνια αλλά η υπερεκμετάλλευση παραλίγο να το μετατρέψει σε “κρανίου τόπο”. Είναι ο τρίτος χρόνος που έχει απαγορευτεί η επίσκεψη και ήδη βλέπουμε μια αναγέννηση της φύσης. Βέβαια χρειάζονται ακόμα κάποια μέτρα και σιγά-σιγά θα μπορεί και πάλι το νησί να γίνει επισκέψιμο» λέει η κ. βιολόγος.