Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Επιβίωση και πρόοδος

Τα δικαιώματα των Παιδιών και Εφήβων τον 21ο αιώνα που αναφέρονται στην ατομική και στη συλλογική πρόοδο των κοινωνιών μας είτε είναι άγνωστα, είτε δεν προασπίζονται από τους θεσμούς μας.
Οι διαδοχικές Διακηρύξεις για τα Δικαιώματα των Παιδιών 1924, 1959, 1989 αντιμετώπισαν παροδικά τα κυρίαρχα προβλήματα της επιβίωσης και της προόδου.
Σήμερα οι νέες ανάγκες τους που δεν ικανοποιούνται, καθυστερούν την ανάπτυξη τους και υποθηκεύουν το μέλλον των κοινωνιών μας.
Σε αυτές προστίθενται οι ανάγκες για τροφή που αναδείχθηκαν με την δραματική έκκληση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων κατά την παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης.
Στο σημείωμα παρουσιάζω όψεις των αναγκών Παιδιών και Εφήβων για καθημερινή τροφή που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωση και για πνευματική καθοδήγηση που θα τους εξασφαλίσει την πρόοδο.

Πέντε λεωφόροι προόδου

Ο βραβευμένος παιδαγωγός H. Gardner προβλέπει ότι οι παρακάτω 5 διαφορετικές προσωπικότητες μπορούν να κυριαρχήσουν στο μέλλον (5 minds for the future, 2008).
Αν έχει δίκιο, ας αναλογιστούμε πώς μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας.

Οι πειθαρχημένοι
Αυτά τα άτομα γίνονται ειδικοί σε θέματα Ιστορίας, στις Επιστήμες ή εξαιρετικοί επαγγελματίες. Η ανάπτυξη τους αρχίζει πριν την εφηβεία και συνεχίζουν ως διά βίου μαθητές. Πρέπει να εξασκηθούν και να διεκδικήσουν την εξειδίκευσή τους για μια 10ετία διαφορετικά η πρόοδος τους θα είναι ψευδεπίγραφη.

Οι συνθετικοί

Αυτά τα άτομα γίνονται ειδικοί σε θέματα οργάνωσης, προετοιμασίας εργασιών και υλικού έτσι ώστε να είναι χρήσιμοι για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αναγνωρίζουν νέες σημαντικές δεξιότητες και τις ενσωματώνουν στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις των ατόμων που είναι κοντά τους. Η ανάπτυξη τους ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται όσο είναι ενεργοί καθώς νέες γνώσεις συσσωρεύονται και πρέπει να οργανωθούν και να αφομοιωθούν.

Οι δημιουργικοί
Αυτά τα άτομα κάνουν υπέρβαση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, θέτουν νέες ερωτήσεις, προσφέρουν νέες λύσεις και εφαρμογές που εκτείνονται σε υπάρχοντα είδη. Δημιουργούν απρόσμενα αλλά κατάλληλα σχολικά προϊόντα και υλικά. Σκέφτονται εκτός πλαισίου και προτείνουν νέες πρακτικές και προϊόντα. Η ανάπτυξη τους αρχίζει νωρίς.

Οι συμπονετικοί

Αυτά τα άτομα ανταποκρίνονται με εποικοδομητικό τρόπο στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ατόμων και ομάδων. Επιδιώκουν να κατανοήσουν και να συνεργαστούν με εκείνους που είναι διαφορετικοί, πέρα από τα συμβατικά πλαίσια της απλής ανοχής και την πολιτικής ορθότητας. Αναπτύσσονται νωρίς και πρέπει να έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον από τη γέννηση τους.

Οι ηθικοί

Αυτά τα άτομα εξυψώνουν το επίπεδο της εργασίας τους και τη συμπεριφορά τους ως πολίτες. Εκπληρώνουν τους ρόλους που αναλαμβάνουν ως μαθητές ή ως επαγγελματίες με υπευθυνότητα. Γνωρίζουν τις βασικές αξίες του επαγγέλματος τους και επιδιώκουν να τις διατηρήσουν και να τις μεταδώσουν ακόμη και σε περιόδους κρίσης και απρόβλεπτων αλλαγών. Υιοθετούν το ρόλο του διαχειριστή ενός κοινωνικού τομέα και τον προασπίζονται. Αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους ως πολίτες και ενεργούν βάσει αυτών των ευθυνών.

Στήριξη των γονέων την εποχή της καραντίνας

Στις διαδοχικές καραντίνες τα δικαιώματα Παιδιών και Εφήβων καταπατώνται βάναυσα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δυστυχώς, τα κλάματα και η οδύνη τους δεν φθάνουν στα ΜΜΕ.
Πέρα από τη φυσική βία που υφίστανται κάποια παιδιά, πολλά στερούνται την αγάπη, την φροντίδα, την ηρεμία, και την ποικιλία στη ζωή τους….
Μαθαίνω ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η UNICEF ανοίγει γραφείο στην Αθήνα που θα προωθήσει και υπηρεσία υποστήριξης γονέων σε μορφή εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα.

Χωρίς τροφή

Το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων για την επισιτιστική βοήθεια που παρέχει σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους.
Κατά την απονομή ο διευθυντής του David Beasley προειδοποίησε ότι (https://news.un.org/en/story/2020/12/1079742)
«Η πείνα βρίσκεται στο κατώφλι της ανθρωπότητας κι απειλεί να καταστρέψει ζωές. Λόγω των πολλών πολέμων, της κλιματικής αλλαγής, της ευρείας χρήσης της πείνας ως πολιτικού και στρατιωτικού όπλου και μιας παγκόσμιας πανδημίας όλα αυτά είναι εκθετικά χειρότερα.
Η μη ικανοποίηση των αναγκών των πεινασμένων θα προκαλέσει πανδημία πείνας που θα επισκιάσει την COVID. Από τα 270 εκατομμύρια που πεινάνε, 30 εκατομμύρια εξαρτώνται από εμάς 100% για την επιβίωσή τους. Υπάρχουν 400 τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στον κόσμο σήμερα. Ακόμα και στο αποκορύφωμα της πανδημίας, δημιουργήθηκαν επιπλέον 2,7 τρισ. δολάρια πλούτου. Χρειαζόμαστε μόνο 5 δισ. δολάρια για να σώσουμε 30 εκατομμύρια ζωές από την πείνα».
Και κατέληξε…
«Το βράδυ πάω για ύπνο κλαίγοντας για τα παιδιά που δεν μπορούσαμε να σώσουμε. Κι όταν δεν έχουμε αρκετά χρήματα, ούτε την πρόσβαση που χρειαζόμαστε, πρέπει να αποφασίσουμε ποια παιδιά τρώνε και ποια παιδιά δεν τρώνε, ποια παιδιά ζουν και ποια παιδιά πεθαίνουν».

Συμπερασματικά

• Η έλλειψη καθοδήγησης και πληροφόρησης των σημερινών εφήβων για τις ευκαιρίες προόδου, τους αφήνει χωρίς ασπίδες προστασίας.
• Η μη προστασία των βασικών Δικαιωμάτων των σημερινών παιδιών και εφήβων γεννά δυσεπίλυτα προβλήματα για τις κοινωνίες μας.
• Όλα τα παραπάνω είναι κληροδοτήματα στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
• Ποιος θα συντονίσει τους φορείς μας να αντεπεξέλθουν σε αυτό το έργο;
• H έκκληση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων διαρκεί μόλις 2 λεπτά, όμως μπορεί να γίνει μάθημα με θέμα: «Το φαγητό είναι ο δρόμος προς την παγκόσμια Ειρήνη».

 

*O Κυριάκος Βασιλομανωλάκης είναι, Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’. • Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr • facebook polygnosi

 

Τα βιβλία του “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”, “Γνωστική ανάπτυξη” διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα