Θύματα αρκετοί ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβεία – Σταμάτημα εξαγωγών
Στις κτυπημένες από τους προσφάτους φονικούς σεισμούς της 6 Φεβρουαρίου περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και βόρειας Συρίας ανάμεσα στους λοφώδεις κυματισμούς μιας θάλασσας από πανάρχαια και νέα ελαιόδεντρα άνδρες, γυναίκες και παιδιά τρέχουν τρέμοντας ανάμεσα σε συντρίμμια σπιτιών, κτιρίων και πάσης φύσεως οχημάτων.
Οι θερμοκρασίες που κυμαίνονται γύρω από το μηδέν και οι συνεχείς βροχές και τα χιόνια που πέφτουν σε μεγάλο μέρος των κτυπημένων από τους σεισμούς περιοχών, επιδεινώνουν την όλη δραματική κατάσταση.
Ο Μουσταφά Ταν, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελιάς και Ελαιολάδου της Τουρκίας, επιβεβαίωσε στους Olive Oil Times τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο τομέας του ελαιολάδου μετά τη φυσική αυτή καταστροφή. «Είμαστε λυπημένοι, δήλωσε, γιατί ανάμεσα στα θύματα, υπάρχουν αρκετοί ελαιοπαραγωγοί και ελαιουργικές επιχειρήσεις στην περιοχή των όποιων ο αριθμός είναι ακόμα άγνωστος.
Η νοτιοανατολική Τουρκία και η βόρεια Συρία που αποτελούν μερικές από τις πιο παραγωγικές ελαιοκομικές περιοχές των χωρών αυτών, με τις άφθονες βροχοπτώσεις που δέχτηκαν φέτος, είχαν μια χρονιά με πλούσια καρποφορία κατά το έτος 2022/23.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η Συρία θα παρήγαγε φέτος 134.500 τόνους και Τουρκία 380.000 τόνους ελαιολάδου. Όμως μετά τον σεισμό, είναι άγνωστο ποιες ποσότητες από αυτές θα μπορέσουν να συγκομιστούν και επεξεργαστούν στα ημικατεστραμμένα ελαιοτριβεία!
Αδυναμία εξαγωγών ελαιολάδου
Ωστόσο ο σεισμός που κατέστρεψε τη νότια Τουρκία και βόρεια Συρία δεν έχει μόνο βαρύ τίμημα σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά και πολλές βιομηχανικές και υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις μεταξύ των όποιων και ελαιοτριβεία.
Σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, το λιμάνι της Μερσίνης, από το οποίο εξάγεται σχεδόν το 50% των εμπορευμάτων της χώρας, έχει πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και έχει σταματήσει η διακίνηση φορτίων από αυτό, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ξαναρχίσει.
Πηγές από τη χώρα αναφέρουν επίσης ότι οι πολύ σημαντικές ζημιές που έγιναν σε ελαιουργεία και οινοποιεία θα επηρεάσουν σοβαρά τις εξαγωγές ελαιολάδου από την Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες.
Γεγονός είναι ότι επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη ένταση και μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα διαφόρων Τουρκικών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους προς τους πελάτες τους σε όλο τον κόσμο.
**Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)