Είναι εποχές για ήρωες; Όπως φαίνεται ναι, καθώς οι αγαπημένοι μας ήρωες κόμικς, δημιουργοί και επιτραπέζια παιχνίδια βρίσκονται από χθες και για τρεις ολόκληρες μέρες στην συμπρωτεύουσα και στην 21η διοργάνωση του φεστιβάλ Comic n’ play. Με αφορμή τη διεξαγωγή του μακροβιότερου φεστιβάλ 9ης τέχνης στην χώρα, το “Μολύβι – μελάνι” κουβεντιάζει με τον συντονιστή, εκδότη κόμικς της Ένατης Διάστασης αλλά και δημιουργό Νίκο Δαλαμπύρα για το φεστιβάλ – θεσμό της Θεσσαλονίκης, τους Έλληνες δημιουργούς, τα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια που ήρθαν για να μείνουν και φυσικά τα κόμικς!
Παρά την σταθερή πορεία του φεστιβάλ 21 χρόνια τώρα, αλλάζει κάτι σε κάθε διοργάνωση; Τι θα ήθελες να αναπτυχθεί περισσότερο;
Κάθε χρόνο δίνουμε έναν τίτλο στη διοργάνωσή μας, ορίζοντας θεματικά και το περιεχόμενο ιστοριών που υποβάλλονται από τους δημιουργούς. Το φεστιβάλ είναι συγχρόνως κι έκθεση πρωτοτύπων έργων, συνεπώς η πρόθεσή μας από την πρώτη κιόλας χρονιά ήταν να φέρνουμε τους δημιουργούς κόμικς σε έναν γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ τους όσο και με το κοινό. Ο τίτλος – θεματική που διαλέγουμε είναι αμφίσημα κάθε φορά για να αφήσουμε τον συμμετέχοντα ελεύθερο να το προσεγγίσει σεναριακά κι εικαστικά. Αυτό λοιπόν αποτελεί και μια πρόκληση για εμάς, γιατί θέλουμε να ενσωματώνουμε τις αγωνίες της κοινωνίας. Η διοργάνωση έχει ως κορμό τα κόμικς και τα επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ κοντά σε αυτά συναντά κανείς κι άλλες τέχνες και δραστηριότητες όπως το εντυπωσιακό cosplay.
“Εποχές για ήρωες” η φετινή θεματική· με δόση αλήθειας ή ειρωνείας;
Προσπαθούμε, σε μια εποχή με διαφόρων ειδών προκλήσεις, ο καθένας από εμάς να προσεγγίσει την έννοια του ήρωα και της υπέρβασης της ανθρώπινης φύσης με έναν διαφορετικό τρόπο. Φέτος, λάβαμε 60 συμμετοχές, τις οποίες χωρίσαμε σε τρεις ενότητες. Υπάρχουν προσεγγίσεις πιο χιουμοριστικές (εδώ ανήκει κι η δική μου συμμετοχή που προσπαθώ να προσεγγίσω τον ήρωα Αχιλλέα), ενώ πολλές κάνουν άμεσο σχόλιο στην καθημερινότητά μας και παρουσιάζουν ήρωες που μας περιτριγυρίζουν, που βιώνουν τη δική τους πάλη, αλλά κι εντελώς μυθοπλαστικές προσεγγίσεις που ανάγονται στον χώρο της ηρωικής φαντασίας. Μην ξεχνάμε ότι τα κόμικς αποτελούν μια μορφή τέχνης που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν και τη φυγή από την πραγματικότητα, ενώ δεν χρειάζεται πάντα να σε προβληματίζουν, μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα ψυχαγωγικό ανάγνωσμα.
Πώς συνδυάζονται τα κόμικς με τα επιτραπέζια παιχνίδια; Υπάρχει κοινός τόπος δημιουργίας;
Υπάρχει αρχικά μια κοινή δεξαμενή ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά. Με τα χρόνια έχω παρατηρήσει πως οι άνθρωποι που αρέσκονται να διασκεδάζουν με επιτραπέζια παιχνίδια συνήθως διαβάζουν και κόμικς, ενώ τους αρέσει και συγκεκριμένο είδος ταινιών και μουσικής. Εντοπίζεται δηλαδή ένας κοινός παρονομαστής όσον αφορά στη δημοφιλή κουλτούρα που απολαμβάνουν μεταξύ τους. Είναι να μην αποκτήσεις το μικρόβιο από μικρό παιδί, γιατί μετά δύσκολα “θεραπεύεσαι”… Φυσικά, όλη αυτή η σκέψη δεν είναι απόλυτη, ενώ μπορώ να πω με σιγουριά πως στόχος μας είναι η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, όσον αφορά στα κόμικς. Μας αρέσει να τα διαβάζουμε και δεν πιστεύουμε πως είναι ένα έργο τέχνης που περιορίζεται σε ένα κάδρο στον τοίχο ή στον υπολογιστή, αλλά ένα έντυπο που το έχεις στη βιβλιοθήκη σου και το ξεφυλλίζεις. Με τα επιτραπέζια, προσπαθούμε να προτείνουμε στον κόσμο έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας ο οποίος είναι και δημιουργικός, ενώ προσφέρει στους παίκτες την ευκαιρία για συνεργασία, πράγμα πολύ σημαντικό σε μια απρόσωπη εποχή αποστασιοποίησης που ζούμε.
Αποτελούν τα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια μια νέα δηλαδή μορφή διασκέδασης σε ευρύτερο αλλά και μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό;
Όσο εξελίσσεται ο κόσμος μας κι αποκτούμε τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες προσλαμβάνουσες, τα παιχνίδια αυτά εμπλουτίζονται και γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακά όσον αφορά στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Πολλές δεκαετίες πίσω, ο κόσμος μπορεί να γνώριζε τον γκρινιάρη και την monopoly, ενώ τώρα οι θεματικές είναι πιο εμπνευσμένες, οι εικονογραφήσεις πολύ εντυπωσιακές και υπάρχουν επιτραπέζια για όλα τα βαλάντια και γούστα. Νομίζω πως αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική για την ψυχαγωγία του καθενός. Βέβαια σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ειδικά στα Χανιά, που έχει το περισσότερο διάστημα καλό καιρό, σού δίνονται οι επιλογές για δραστηριότητες εκτός σπιτιού, οπότε μπορεί και να μην αποτελέσουν την πρώτη επιλογή. Φυσικά, πλέον έχουν απενεχοποιηθεί και δεν προτιμώνται μόνο από νεαρές ηλικίες.
Ως μέλος των εκδόσεων, πώς βλέπεις την πορεία του ελληνικού κόμικ;Τέτοιες διοργανώσεις δίνουν την κατάλληλη ώθηση;
Σαφέστατα κι είναι πολύ ευχάριστο που κάθε χρόνο βλέπω όλο και περισσότερο κόσμο να προσπαθεί μέσω των κόμικς ή μέσω των παιχνιδιών. Επίσης, πλέον υπάρχουν πολλά περισσότερα εργαλεία για τον κάθε δημιουργό για να του δοθεί η δυνατότητα να παρατηρήσει, να εμπνευστεί, να δουλέψει κοκ. Η δημιουργία πάνω από όλα θέλει υπομονή και επιμονή, δε φύτρωσε εξάλλου κάποιος με το ταλέντο του έτοιμου άρτιου σχεδίου/ζωγραφιάς. Οπότε με τέτοιες δράσεις οι νέοι δημιουργοί παίρνουν το θάρρος να δείξουν τη δουλειά τους στο κοινό.
Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει να φέρω από το εξωτερικό marvel, Αστερίξ και Σούπερμαν, οι οποίοι δεν μας έχουν ανάγκη κιόλας. Ανάγκη προβολής έχουν οι Έλληνες δημιουργοί. Από το πρώτο comic n’ play το μεράκι κι η αγωνία μου ήταν πώς θα καταφέρουμε όλοι εμείς οι αυτοδημιούργητοι νέοι δημιουργοί να έχουμε ένα βιβλιαράκι το οποίο θα έμπαινε στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου. Κι αυτό μένει ως αποτύπωμα της προσπάθειάς μας.