» Η προοπτική της ανάπτυξης και ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής καταστροφής
Εποχή προκλήσεων για τον Αποκόρωνα, καθώς την ώρα που προχωρούν σηµαντικά αναπτυξιακά έργα όπως το καταδυτικό πάρκο στον Οµπρός Γιαλό, παραµένει ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής καταστροφής από τα σχέδια ανάπτυξης πυλώνων υπερυψηλής τάσης.
Η συζήτηση επικαιροποιείται µετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης που ανοίγει τον δρόµο για την πόντιση των τριάντα επτά κύριων µονάδων τεχνιτών ενδιαιτηµάτων (υφάλων) και επτά (7) µονάδων ενδιαιτηµάτων καταδυτικών διαδροµών στο καταδυτικό πάρκο στη θέση ‘‘Οµπρός Γιαλός’’ της ∆ηµοτικής Ενότητας Βάµου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ∆ήµος Αποκορώνου, οι τεχνητοί ύφαλοι που βρίσκονται από τον περασµένο Μάρτιο σε φυλασσόµενη περιοχή στο λιµάνι της Σούδας, περιµένοντας τις κατάλληλες εγκρίσεις, θα ποντιστούν µε σκοπό τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και γενικότερα την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταδυτικού πάρκου.
Μετά την πόντιση των υφάλων θα ακολουθήσει και η πόντιση δύο παροπλισµένων πλοίων του πολεµικού Ναυτικού, δηµιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση οπαδών του καταδυτικού τουρισµού.
Υπενθυµίζεται ότι για την προστασία των αλιευµάτων και για την ασφάλεια των δυτών στο Καταδυτικό Πάρκο Αποκορώνου έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση υποθαλάσσιου συστήµατος παρακολούθησης ενώ ήδη έχουν αποφασιστεί και συνοδά έργα προσβασιµότητας και ανάπλασης της περιοχής.
Μέχρι στιγµής έχει διατεθεί από την Περιφέρεια Κρήτης το ποσό των τετρακοσίων ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ.
Όπως αναφέρει ο ∆ήµαρχος Αποκορώνου στην ανακοίνωσή του, «κληθήκαµε να ξεπεράσουµε γραφειοκρατικούς σκοπέλους, καθώς χρειάστηκε νοµοθετική ρύθµιση που να διορθώνει ουσιαστικά εµπόδια που έθετε η νέα ΚΥΑ στο ήδη αδειοδοτηµένο πάρκο του ∆ήµου Αποκορώνου και να προχωρήσει η έγκριση της πόντισης µε βάση την προηγούµενη ΚΥΑ. Με µεγάλη µας ικανοποίηση τα καταφέραµε και είµαστε υπερήφανοι που θα υλοποιήσουµε το πρώτο καταδυτικό πάρκο της Ελλάδας, τονώνοντας τον εναλλακτικό τουρισµό του νησιού και µάλιστα τον πολλά υποσχόµενο καταδυτικό τουρισµό».
Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα
«ΟΞΥΜΩΡΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ»
Την αγανάκτησή του για όσα στρεβλά σχεδιάζονται στον Αποκόρωνα, την ώρα που ο ∆ήµος καταβάλει προσπάθειες για µια εναλλακτική ανάπτυξη, εξέφρασε µιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Κουκιανάκης.
«Έχουµε έναν µικρό ∆ήµο που καταβάλει µια πολύ µεγάλη προσπάθεια για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα αυτού του ευλογηµένου τόπου, όπως εναλλακτικές µορφές τουρισµού µε το καταδυτικό πάρκο, ανάδειξη µνηµείων, πολιτιστικών διαδροµών, προστασίας του περιβάλλοντος όπως η µελέτη για τον Κοιλιάρη κ.ά. Την ίδια ώρα, αµαυρώνεται η προσπάθεια αυτή από τη διέλευση της γραµµής υπερυψηλής τάσης µε την τοποθέτηση πυλώνων στη ρίζα της µαδάρας.
Μια πράξη που αγγίζει τα όρια του περιβαλλοντικού εγκλήµατος και το έχουµε αναδείξει µε κάθε τρόπο, σύσσωµο το δηµοτικό συµβούλιο αλλά και η τοπική κοινωνία. Είναι οξύµωρο αυτό που συµβαίνει στον Αποκόρωνα, γιατί η ίδια η πολιτεία, είτε το κεντρικό κράτος, είτε η Περιφέρεια, ελαφρά την καρδία αντί να είναι προστάτης του περιβάλλοντος, στηρίζει καταστροφικά σχέδια».
Ο δήµαρχος εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα είναι τέτοια η αντίδραση της κοινωνίας, που θα σταθεί εµπόδια σε τέτοια λογής σχέδια».
Απευθύνει δε, «νέα έκκληση στον πρωθυπουργό, να αφουγκραστεί τις εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του Αποκόρωνα, να βαδίσει στα “βήµατα” του πατέρα του, του αείµνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που είχε χαρακτηρίσει ευλογηµένα αυτά τα βουνά και είχε απαιτήσει την προστασία της φύσης και της ιστορίας τους».
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία φαίνεται να βάζει κι αυτή σε προτεραιότητα την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του κρητικού τοπίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η “Συνέλευση για τα κοινά στον Αποκόρωνα”, καλεί σήµερα στις 17.30 στο χώρο των πηγών του Στύλου, σε µια πρώτη δηµόσια συνάντηση γνωριµίας, τους αλλοδαπούς κατοίκους της περιοχής µας, αυτούς που επέλεξαν τον Αποκόρωνα για δεύτερη πατρίδα τους.
Στη συνάντηση αυτή θα γίνει ενηµέρωση για τον κίνδυνο που απειλεί την αυθεντική Κρήτη και άµεσα τον ορεινό Αποκόρωνα και τα ιστορικά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων.
«Ένα τόπο ξεχασµένο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καταδικασµένο -κατά εποχές-να βλέπει τα παιδιά του να παίρνουν τον δρόµο της ξενιτιάς, µε λίγους εναποµείναντες κατοίκους οι οποίοι επίµονα υπερασπίζονται τα πιστεύω των προγόνων τους τα οποία συνοψίζονται σε δύο αρχέγονες λέξεις ‘‘γη και ελευθερία’’», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό κάλεσµα. .
Όπως εξηγεί η Συνέλευση, «αυτόν τον τόπο επέλεξαν οι άρχοντες των χοντρών συµφερόντων στο όνοµα της ‘‘ανάπτυξης’’ να παραµορφώσουν, να τον µετατρέψουν σε τόπο βλαβερό για όλα τα έµβια όντα που τον κατοικούν, µε τους τερατώδεις πυλώνες καλωδίων υψηλής τάσεως που θα τον διασχίζουν µε απώτερο στόχο να µετατραπεί το νησί της Κρήτης σε ενεργειακό κόµβο της Μεσογείου για την εξυπηρέτηση της αδηφάγου κερδοσκοπίας τους».
Νέος γραµµατέας του ∆.Σ. ο Σταύρος Ζώης
Εν τω µεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το βράδυ της Τετάρτης µε οµόφωνη απόφαση το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ∆ήµου Αποκορώνου, απούσας της παράταξης του κύριου Γύπαρη Κωνσταντίνου, εξέλεξε νέο γραµµατέα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, τον δηµοτικό σύµβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σταύρο Ζώη.
Ο δήµαρχος Αποκορώνου, Χαράλαµπος Κουκιανάκης, µετά τη λήξη της συνεδρίασης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Ζώη, δηλώνοντας ότι «εκλέξαµε έναν έµπειρο αυτοδιοικητικό, µε ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο του, η συµβολή του οποίου θεωρούµε ότι θα είναι πολύτιµη ως προς την οµαλή διεξαγωγή των ∆ηµοτικών Συµβουλίων».