Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

ΕΠΟΦΕΚ: Ημερίδα ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ

Ενα συμπεριληπτικό πρόγραμμα, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα με τίτλο: «Διαφορετικότητα & Πολιτισμός», η υλοποίησή του οποίου προϋπόθετε τη συμμετοχή ατόμων με και χωρίς αναπηρία και η διάρκειά του ήταν 6 μήνες, διοργάνωσε η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κισάμου (Ε.Ε.Ε.ΕΚ Κισάμου), τον Δήμο Κισάμου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γραμβούσας, το ΕΠΑ.Λ. Κισάμου – «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» και το Εργαστήρι διάΔρασης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στο πλαίσιο του Διήμερου Φεστιβάλ της εν λόγω δράσης πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: Διαφορετικότητα -Ίσες Ευκαιρίες- Πολιτισμός / Άτομα με Αναπηρία: «Η διαδρομή από τη βρεφική ηλικία στην ενήλικη ζωή» , που περιελάμβανε ομιλίες, συζητήσεις και βίντεο, από γονείς, αθλητές με και χωρίς αναπηρία και επαγγελματίες από το χώρο της Υποστηριζόμενης Εργασία. Η Ημερίδα έλαβε χώρα την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου.
Το εναρκτήριο λάκτισμα της Ημερίδας έδωσε η κ Πανδή Βασιλική, Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου, η οποία καλώς όρισε όλους τους παρευρισκομένους και κάλεσε στο βήμα τον κ Γιακουμάκη Γιάννη, Αναπλ. Γραμματέα του Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. για έναν χαιρετισμό εκ μέρους της Ένωσης. Ο κ Γιακουμάκης ανέφερε ότι η Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου ως φορέας πολιτισμού δεν θα μπορούσε παρά να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα των παιδιών με αναπηρία. Τόνισε μάλιστα, όντας και ο ίδιος γονέας παιδιού ΑμεΑ ότι στην περιοχή της Κισάμου δεν υπάρχει ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ή Ημερήσιας Φροντίδας για αυτά τα άτομα. Η σημερινή Ημερίδα θα μπορούσε να γίνει η αρχή μιας προσπάθειας για την δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ Μαραγκουδάκη Αναστάσιου, Υπεύθυνου Ομάδας Φυσικής Αγωγής στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Μαραγκουδάκης, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου είναι ένα στολίδι για την περιοχή, όπου οι εκπαιδευτικοί με ανιδιοτέλεια έχουν καταθέσει την ζωή τους. Πρόσθεσε ότι ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικό αγαθό με τεράστια οφέλη για όλους, αρτιμελείς αλλά και ΑμεΑ.
Η 1η Ενότητα είχε τίτλο «Μεγαλώνοντας με το παιδί μου με αναπηρία». Αληθινές Ιστορίες.
Πρώτη στο βήμα ανέβηκε κ Έλενα Γεωργιαννάκη, Μητέρα, Διευθύντρια 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό, η οποία κατέθεσε την συγκλονιστική της μαρτυρία , όντας η ίδια μητέρα αυτιστικού παιδιού, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο γονέας ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
 Ακολούθησε η εισήγηση της κ Ευαγγελίας Κουτουλάκη, Μητέρας, Μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. ΑμεΑ ΑΡΙΩΝ Χανίων, η οποία με την σειρά της κατέθεσε την εξίσου συγκλονιστική μαρτυρία του προσωπικού της αγώνα για την ανατροφή ενός παιδιού με σοβαρά προβλήματα όρασης.
 Ο κ Γιώργος Πετράκης, Απόφοιτος Τμήματος Ψυχολογίας Ρεθύμνης, Αθλητής ποδηλασίας-tandem και Baskin , γιος της κ Κουτουλάκη, κατέθεσε στο ακροατήριο την προσωπική του μαρτυρία σχετικά με την προσπάθειά του, έχοντας σοβαρά προβλήματα όρασης, να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να διακριθεί στον αθλητισμό.

 Η 2η Ενότητα είχε τίτλο «Σχολική πραγματικότητα: Από την ένταξη στη συμπερίληψη. Ο ρόλος του σχολείου». Καλές πρακτικές.
 Η κ Ελένη Γκιργκινούδη, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Χανίων αναφέρθηκε στις κοινωνικές σχέσεις και την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία και μετέφερε το μήνυμα ότι το κορυφαίο στοίχημα είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών. Τελικός στόχος είναι βέβαια η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.
 Οι επόμενοι εισηγητές αναφέρθηκαν σε Δράσεις Σύμπραξης. Ειδικότερα ο κ Νεκτάριος Ζουριδάκης, Διευθυντής του ΓΕΛ Κισάμου και πρώην διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Κισάμου παρουσίασε δράσεις των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. που σκοπό είχαν την σύμπραξή τους με τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου (πχ Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, συμμετοχή στην δράση «Ο κήπος που θεραπεύει κλπ). Μέσω αυτών των δράσεων οι μαθητές και των δύο σχολείων ενεπλάκησαν σε κοινές δραστηριότητες και αλληλεπίδρασαν. Το παιδευτικό αποτέλεσμα ήταν να μάθουν να αποδέχονται και να σέβονται την διαφορετικότητα. Γενικότερα είναι σημαντικό τόνισε ο κ Ζουριδάκης η κοινωνία να συμπεριλάβει και να εντάξει στους κόλπους της τα άτομα ΑμεΑ.
Στο σημείο αυτό τον λόγο πήρε η κ Μαλανδράκη Σοφία, Περιφερειακή Σύμβουλος και Εντεταλμένη Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Η κ Μαλανδράκη εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης ανέφερε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα της υποστήριξης των ατόμων ΑμεΑ στην μετέπειτα ζωή τους, μετά την εκπαίδευση. Πρέπει λοιπόν άμεσα να δημιουργηθούν δομές που θα φιλοξενούν και θα απασχολούν αυτά τα άτομα.
Ακολούθησε η εισήγηση του κ Μιχάλη Μπαντουδάκη, Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η συνύπαρξη και η συνεκπαίδευση των μαθητών ΑμεΑ με τους μαθητές χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Έτσι εμπεδώνεται στα παιδιά η αξία της ισότητας. Αναφέρθηκε σε δράσεις συμπερίληψης που έκαναν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού με τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου (δενδροφύτευση στην Χρυσοσκαλίτισσα, Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, Baskin κλπ). Οι δράσεις αυτές έστειλαν σε κάθε γωνιά της Κισάμου το μήνυμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
 Ακολούθησε η εισήγηση της κ Θεώνης Κουτσουνάκη, Ηθοποιού – Σκηνοθέτη, με τίτλο «Μια θεατρική παράσταση πρόταση ζωής. Σχεδιασμός-Στάδια-Υλοποίηση». Η κ Κουτσουνάκη ανέφερε ότι και στο παρελθόν της είχε δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστεί στο «θεατρικό σανίδι» με παιδιά του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου , αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες λόγω διαφόρων παραγόντων δεν προχώρησαν αρκετά. Φέτος δόθηκε μια νέα ευκαιρία με την πρόταση που έλαβε από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. , για μια δράση συμπερίληψης που πήρε τελικά μορφή με το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Χαρταετοί» και υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τον συντονισμό της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ Κουτσουνάκη στην Οδό Χαρταετών όλοι συνυπάρχουμε ισότιμα και είμαστε αποδεκτοί.
 Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η κ Χρυσηίδα Πευκιανάκη, Κοινωνική Λειτουργός 8ου ΣΔΕΥ Χανίων και υπεύθυνη εθελοντικού Συλλόγου Σημείο Κοινωνικών Δράσεων Κισσάμου – Kissamos Social Spot. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην σημερινή κοινωνία αποκλείονται γενικά οι διακρίσεις, αλλά δεν υπάρχουν συμπεριληπτικές δράσεις, πχ μια απογευματινή δραστηριότητα στην οποία θα συμμετέχουν μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και μαθητές άλλων σχολείων. Εξαιτίας αυτού γεννήθηκε η ιδέα της δράσης «Καλύτερα μαζί», η οποία υλοποιήθηκε με την συνεργασία νέων εθελοντών ηλικίας 18-30 ετών, εκπαιδευτικών και γονέων. Η δράση με απαρχή τις 3/12/2022, Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, περιελάμβανε συναντήσεις νέων 15 έως 30 ετών, μαθητών των γυμνασίων της Κισάμου, του ΕΠΑ.Λ Κισάμου και του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου σε καφέ ή δημοτικούς χώρους, όπου οι μαθητές έκαναν ποικίλες κοινές δραστηριότητες. Όπως τόνισε η κ Πευκιανάκη πρέπει να δοθεί συνέχεια σε τέτοιου είδους συμπεριληπτικές δράσεις.
Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ Χαχλάκης Γιώργος, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Κισάμου. Ο κ Χαχλάκης προσωπικά και εκ μέρους του Δημάρχου Κισάμου συνεχάρη την προσπάθεια της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ευχήθηκε η σημερινή Ημερίδα να προσθέσει ένα λιθαράκι στον δρόμο της αποδοχής και της αγάπης προς την διαφορετικότητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ισότητα όλων των ανθρώπων είναι μια αξία που πρέπει να εμπεδωθεί σε όλα τα επίπεδα.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ Αμπελάς Γιάννης-Παναγιώτης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ημερίδα. Μάλιστα εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. που διαχειρίζονται παιδιά με ειδικές ικανότητες και οι οποίοι καταθέτουν πραγματικά την ψυχή τους στο λειτούργημα που επιτελούν.

Η 3η Ενότητα είχε τίτλο «Αθλητές-τριες με και χωρίς αναπηρία». Αληθινές ιστορίες.

 Πρώτοι ανέβηκαν στο βήμα ο Γεράσιμος Στυλιανακάκης, Μαθητής και αθλητής boccia/baskin και ο Κώστας Βαρουχάκης, Ελεύθερος επαγγελματίας, αθλητής. Μας παρουσίασαν, μέσω της προβολής video, τις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει με τίτλο «Τρ-έχω Ελπίδα». Ο κ Βαρουχάκης μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει να εισαχθεί στα σχολεία όλων των βαθμίδων ένας κύκλος μαθημάτων που θα μαθαίνει στα παιδιά πώς πρέπει να προσεγγίζουμε τα άτομα ΑμεΑ. Πρόσθεσε ότι καθημερινά ο Γεράσιμος του υπενθυμίζει ότι η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα, πχ μια βόλτα με καλή παρέα.
 Ακολούθησε η εισήγηση της Εύας Τσιχλάκη, Φυσικοθεραπεύτριας, αθλήτριας ποδηλασίας και παρατριάθλου και της Κατερίνας Τζομπανάκη, Οικονομολόγου, αθλήτριας ποδηλασίας, πιλότου tandem και guide παρατριάθλου με τίτλο « Όταν το δυο μετουσιώνεται σε απόλυτο ένα». Οι δύο αθλήτριες μας παρουσίασαν πώς πραγματοποιήθηκε η γνωριμία τους και πώς μια απλή βόλτα με το διπλό ποδήλατο τελικά εξελίχθηκε σε πρωταθλητισμό. Ακολούθησε η προβολή ενός συγκινητικού βίντεο που περιελάμβανε όλες τις σημαντικές στιγμές της κοινής τους πορείας.
 Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο Γιάννης Ερινάκης, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, Ενεργός Αθλητής της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Κωφών και αθλητής baskin, ο οποίος μας παρουσίασε την δύσκολη πορεία του από το σχολείο κωφών της Κισάμου και τις εξωσχολικές αθλητικές ομάδες έως την συμμετοχή του στην εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης κωφών και τις διακρίσεις που έχουν πετύχει ως τώρα.
Η 4η Ενότητα είχε τίτλο «Υποστηριζόμενη Εργασία». Από τη θεωρία στην πράξη.

 Η Ερμιόνη Δαβράδου, Αναπληρώτρια εργοθεραπεύτρια στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου ήταν η πρώτη ομιλήτρια σ’ αυτήν την ενότητα της Ημερίδας. Η εισήγησή της είχε τίτλο «Οδηγός εκπαίδευσης στην Υποστηριζόμενη Εργασία Μαθητών-τριών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία». Η κ Δαβράδου αναφέρθηκε στην προετοιμασία των μαθητών για την υποστηριζόμενη εργασία, η οποία συντελείται στα Ειδικά Σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιέγραψε με συντομία τους στόχους των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και τα στάδια της υποστηριζόμενης εργασίας. Οι μαθητές των ειδικών σχολείων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχουν δικαίωμα στην εργασία και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να το διεκδικήσουν για αυτά τα παιδιά. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σ’ αυτά τα παιδιά να εργασθούν με πρόνοια του κράτους.
 Ακολούθησε η εισήγηση της Βιβής Σχοινοπλοκάκη και της Νίκης Καρεφυλάκη, Υποψήφιων Εργοδοτών Υποστηριζόμενης Εργασίας με τίτλο «Η δική μας εμπειρία». Η κ Σχοινοπλοκάκη και η κ Καρεφυλλάκη μας παρουσίασαν την εμπειρία που απόκτησαν μέσω της προσφοράς εργασίας σε παιδιά με «ειδικές ικανότητες». Τόνισαν ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά ίσοι και ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε. Οι εργοδότες θα πρέπει να δώσουν ευκαιρίες σ’ αυτά τα άτομα και να τους προσφέρουν εργασία.
Στο σημείο αυτό έκανε μια σύντομη παρέμβαση η κ Δαβράδου και παρουσίασε στους συμμετέχοντες μια ιστοσελίδα απασχόλησης ΑμεΑ, όπου υποψήφιοι εργοδότες και εκπαιδευτικοί ειδικών σχολείων μπορούν να εγγραφούν και από κοινού να αναζητήσουν την κατάλληλη θέση υποστηριζόμενης εργασίας για τα παιδιά που φοιτούν στα ειδικά σχολεία, αλλά και για αποφοίτους αυτών.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση της εν λόγω ιστοσελίδας είναι η εξής:
https://right-job-right.vercel.app/
Το λόγο πήρε στην συνέχεια η Ειρήνη Κλάδου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Η εισήγησή της είχε τίτλο «Πάμε για δουλειά στη Ρώμη; Προωθώντας καλές πρακτικές εργασιακής ένταξης ΑμεΑ μέσα από προγράμματα του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου». Η κ Κλάδου παρουσίασε εν συντομία το έργο του Συλλόγου και μάλιστα μας πληροφόρησε ότι έχει ήδη δημιουργήσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του ίδιου του Συλλόγου και όχι του δήμου. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συλλόγου, να γνωρίσει τον αυτισμό η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και να ενταχθούν εργασιακά τα άτομα ΑμεΑ. Μάλιστα ο Σύλλογος έχει προχωρήσει στην οργάνωση ενός προγράμματος εκπαίδευσης, πιστοποίησης και εργασιακής ένταξης ατόμων ΑμεΑ, το οποίο θα συμβάλλει στην βιωσιμότητα και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους. Η κ Κλάδου στην συνέχεια παρουσίασε την εμπειρία των ατόμων με αυτισμό και των συνοδών τους, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ρώμη για να εργασθούν ως ξενοδοχειακοί υπάλληλοι. Κλείνοντας ανέφερε ότι η αποδοχή και η αγάπη είναι το κλειδί για την ένταξη των ατόμων στην εργασία και την κοινωνία γενικότερα.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Παύλος Μελισσινός, Κοινωνικός φροντιστής, πρόεδρος ΚοινΣΕπ Κυψέλη, διευθυντής συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, του οποίου η εισήγηση είχε τίτλο «Κοινωνική επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες εργασίας, ατόμων με αναπηρία». Ο κ Μελισσινός έκανε μια σύντομη περιγραφή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) και τόνισε ότι και τα άτομα ΑμεΑ μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτές και να απασχοληθούν εργασιακά, γεγονός που θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα , όσον αφορά την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των γνώσεων και εμπειριών τους, τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, την βιωσιμότητά τους και την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και εν τέλει την ανεξαρτητοποίησή τους στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην Κοιν.Σ.Επ «Κυψέλη» που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία εφτά (7) γονέων στο Ρέθυμνο και σκοπό έχει να δώσει την ευκαιρία σε άτομα ΑμεΑ που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. να ενταχθούν εργασιακά, ανάλογα με τις κρυμμένες «ειδικές» ικανότητές τους.

Η 5η Ενότητα είχε τίτλο «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης».
Στο βήμα ανέβηκε η Παυλίνα Παραδομενάκη, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ΣΥΔ – Μύρτιλο, της οποίας η εισήγηση είχε τίτλο «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Το αυτονόητο που παραμένει ζητούμενο και ανάγκη». Η κ Παπαδομενάκη μίλησε για την τιτάνια προσπάθεια των γονέων ατόμων ΑμεΑ και των δασκάλων που υπηρετούν στα Ειδικά Σχολεία για την αποδοχή της διαφορετικότητας των παιδιών αυτών από την υπόλοιπη κοινωνία. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Κοιν.Σ.Επ. ειδικού σκοπού «Μύρτιλο», που λειτουργεί ως καφέ και πολυχώρος εκδηλώσεων και η οποία από το 2019 λειτουργεί με τέσσερις ωφελούμενους-εργαζόμενους ΑμεΑ. Μάλιστα, όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά δυστυχώς εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και της κρατικής δυσλειτουργίας, αυτά ανακυκλώνονται ες αεί. Πρέπει λοιπόν το ελληνικό κράτος να εκσυγχρονιστεί στο θέμα της χρηματοδότησης των Κοιν.Σ. Επ. που απασχολούν άτομα ΑμεΑ.
Μετά το τέλος και αυτής της εισήγησης ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων στην Ημερίδα.
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου θα ήθελε να ευχαριστήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, με την επιχορήγηση του οποίου μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η διήμερη δράση, αφιερωμένη στον Πολιτισμό και την Αναπηρία.
Επίσης θα θέλαμε ενθέρμως να ευχαριστήσουμε το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κισάμου και ιδιαίτερα την διευθύντρια του σχολείου, κ Πανδή Βασιλική για την άψογη συνεργασία που είχαμε και το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε για την υλοποίηση της Ημερίδας. Η κ Πανδή προσωπικά θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πατέρα Αντώνιο, Διευθυντή του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου για τις ευκαιρίες και την έμπνευση που πρόσφερε για την υλοποίηση όλης της προσπάθειας.
Θα θέλαμε επίσης βεβαίως να ευχαριστήσουμε όλους τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα που μας τίμησαν με την συμμετοχή και το αμέριστο ενδιαφέρον τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κισάμου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και χάρη σ’ αυτούς μπορέσαμε να έχουμε την συμμετοχή πλειάδας μαθητών στην Ημερίδα, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, διότι τελικά το ζητούμενο είναι το μήνυμα της ισότητας, της αγάπης και της αποδοχής της διαφορετικότητας να περάσει στα νέα παιδιά και αυτά με την σειρά τους να γίνουν πρεσβευτές αυτών των αξιών στο μέλλον.
Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε όλους τους συνδιοργανωτές της δράσης μας και ιδιαιτέρως την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου, όπου διεξήχθη η Ημερίδα. Ευχαριστούμε επίσης τον υπεύθυνο του Τσατσαρωνάκειου, κ Ξανθουδάκη Άρη και την κ Πλοκαμάκη Γεωργία για την πολύτιμη βοήθειά τους .

Η πραγματοποίηση του διήμερου Φεστιβάλ είχε σαν κύριο σκοπό τη διάχυση του μηνύματος για συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στο πολιτιστικό και εργασιακό περιβάλλον, ώστε το αυτονόητο να πάψει να είναι το ζητούμενο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα