Συνεχίζεται για δεύτερο Σαββατοκύριακο το λουκέτο στο τοπικό πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Χανίων αλλά και σε πολλές ακόμα Ενώσεις μετά το αδιέξοδο που υπήρξε με το περιβόητο Μητρώο Ερασιτεχνικών Σωματείων της ΓΓΑ.
Τα “Χ.ν.” κάνουν μία μικρή έρευνα για τις ομάδες εκείνες που έχουν ήδη εγγραφεί αλλά και για τις υπόλοιπες που δεν το έχουν καταφέρει ακόμα και κάνουν ενέργειες για να μπουν σε αυτό. Μάλιστα από κάποιες μας τόνισαν ότι για την καθυστέρηση ευθύνονται καθαρά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας που είτε έχουν χάσει αρχεία όπως το καταστατικό τους είτε δεν διαθέτουν το προσωπικό “για να τρέξουν” τις διαδικασίες και να ελέγξουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τόσες πολλές αιτήσεις.
ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Α’ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ
Από τις 16 ομάδες της Α’ κατηγορίας ακριβώς οι μισές, δηλαδή 8 εμφανίζονται στο μητρώο: Αρης Σούδας, Απόλλων, Μινώταυρος, Πανακρωτηριακός, Ικαρος Μ., Θησέας, Θύελλα Καλάθενων, Ιδομενέας.
Από τις υπόλοιπες από τη Σπάθα μας ενημέρωσαν ότι έχουν καταθέσει τα χαρτιά ενώ Παλαιόχωρα και ΑΕ Κυδωνίας είχαν μπει την πρώτη χρονιά στο μητρώο και τώρα τρέχουν για να προλάβουν για επανεγγραφή τους. Ενα πρόβλημα υπάρχει με την ομάδα της Δ.Ε. Μουσούρων και έχει να κάνει με την αναζήτηση του αρχικού καταστατικού του Κανδανολέων (1968) πάνω στο οποίο 28 χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η νέα ομάδα με την συγχώνευση και των Κύδωνα Βατολάκκου και Ηρακλή Σκινέ. Στο Πρωτοδικείο Χανίων λοιπόν δεν βρέθηκε το καταστατικό αυτό παρότι είχε κατατεθεί κανονικά έτσι ίσως και σήμερα να δοθεί ένα χαρτί από εκεί που να ξεμπλοκάρει την εγγραφή της ομάδας ξανά στο Μητρώο.
Οσον αφορά τον Γρανίτη μας είπαν ότι χθες ολοκληρώσαν τις διαδικασίες, ο Νέος Κισσαμικός τις προχωράει ενώ στην Δόξα Παχιανών περιμένουν κάποια χαρτιά από το Πρωτοδικείο και την Περιφέρεια. Ενα χαρτί περιμένει και η Ιωνία 2000 που έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις ενέργειες.
Τελικά ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Ενωση Παγχανιακού ΔΑΑΟΧ. Στην οποία ουσιαστικά έχουν συγχωνευθεί 4 ομάδες: ΟΦΧ, Κρητικός, Ατλαντίδα (η νέα διότι το καταστατικό της παλιάς παραχωρήθηκε στην ΑΕΧ -μετέπειτα ΑΟΧ) και ΑΕ Δαράτσου. Οι δύο πρώτοι ως γνωστών δημιούργησαν το 1961 τον ΟΦΧ Παγχανιακός και οι δύο τελευταίοι το 1991 τον ΑΟΔΑ -μετέπειτα ΔΑΑΟΧ. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να βρουν το τελευταίο σωματείο στο αρχείο της ΓΓΑ, που σημαίνει ότι κάτι πήγε στραβά το 2017 όταν είχαμε την τελευταία συγχώνευση του Παγχανιακού με τον ΔΑΑΟΧ.
Στην Β’ κατηγορία το τοπίο είναι σαφώς καλύτερο. Χαρακτηριστικά από τις 15 πέρυσι ομάδες στο Μητρώο δεν ήταν οι 3 που από σύμπτωση άλλαξαν κατηγορία.
Από τις νέες συμμετοχές Ηρακλής Ν. και Χάλης που έπεσαν από την Α’ είναι πλέον στο Μητρώο όπως και ο Κρητικός Αστέρας από τις ομάδες που ανέβηκαν από την Γ’. Μοναδική εκκρεμότητα στην κατηγορία αυτή για φέτος η έτερη ομάδα που κέρδισε την άνοδο δηλαδή οι Νέοι Μινώταυρου που προχωράνε τις ενέργειες.
Στη Γ’ κατηγορία έχουν “ξεμπλέξει” ήδη οι 3 από τις 8: Σφακιά, ΑΟ Περιβολίων, Κουμπές.
Οι υπόλοιπες δηλαδή: Αρης Βουκολιών, Ασπάλαθος, Κορωνίδα, Τάλως και Στίλβη πληροφορίες θέλουν να κάνουν ήδη ενέργειες για την ένταξη τους στο Μητρώο.
Οι υπόλοιπες ομάδες που εμφανίζονται στο Μητρώο είναι ο ΑΟ Χανιά που μετέχει στη Β’ Εθνική γυναικών, ο Πλατανιάς, η Ακαδημία Νέας Κυδωνίας και το Καλτσέτο.
Στα αξιοσημείωτα τέλος και η εγγραφή δύο ομάδων που όμως φέτος δεν δήλωσαν συμμετοχή στις τοπικές διοργανώσεις: τα Απτερα και ο ΑΣ Γαλατά.
Για την ιστορία μέχρι χθες είχαν εγγραφεί 30 ποδοσφαιρικά σωματεία σε σύνολο 92 από τα Χανιά που αναφέρονται στο μητρώο από τα διάφορα αθλήματα. Στο Ηράκλειο 42 (σύνολο εγγεγραμμένων 148 στα διάφορα σπορ), στο Ρέθυμνο 16 (σύνολο 50) και στο Λασίθι μόλις 6 (σε σύνολο 28). Στην τελευταία Ενωση αν αφιαρέσουμε τις 3+1 ομάδες που έπαιξαν πέρυσι στις Εθνικές κατηγορίες ανδρών και γυναικών αντίστοιχα εμφανίζονται στο μητρώο από τις 9 της Α’ μόνο τα Λακώνια και από τις 7 της Β’ ο Απόλλων Ιεράπετρας!
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ
Σε μία εβδομάδα (30/9) έχει προγραμματιστεί η έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ που θα πάρει αποφάσεις για το συγκεκριμένο τεράστιο θέμα.
Πληροφορίες θέλουν πάντως την πραγματοποίηση νωρίτερα συνάντησης μεταξύ Ομοσπονδίας και υφυπουργείου Αθλητισμού σε επίπεδο στελεχών (Ψαρροπούλου – Κάκκος), με θέμα την καταγραφή των σωματείων που έχει στο μητρώο της η ΕΠΟ και αυτών που έχουν δηλώσει στο υφυπουργείο οι ΕΠΣ.
Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Οι ΕΠΣ έχουν δηλώσει στο υφυπουργείο τον αριθμό των σωματείων που αγωνίστηκαν στα πρωταθλήματα. Η ΕΠΟ έχει στο μητρώο της όλα τα εγγεγραμμένα σωματεία. Δηλαδή ακόμα κι αυτά που δεν αγωνίστηκαν στο προηγούμενο πρωτάθλημα αλλά δεν έχουν διαγραφεί.
Με άλλα λόγια η ΕΠΟ παρουσιάζει τα εγγεγραμμένα σωματεία, ήτοι αυτά που δεν έχουν διαγραφεί από τις ΕΠΣ επειδή δεν έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια “μη εν ενεργεία”.Εξ’ αυτού του λόγου προκύπτει η διαφορά στον αριθμό των σωματείων που δηλώσει η ΕΠΟ με τον αριθμό που έχει στη διάθεσή του το υφυπουργείο αθλητισμού.