Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Erasmus στα… χρόνια του κορωνοϊού

Στις εγκαταστάσεις του Μ.Α.Ι.Χ. φιλοξενούνται από την Παρασκευή περίπου 60 Ιταλοί σπουδαστές και εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό μαζί με τους εκπαιδευτές τους, συμμετέχοντας στο μοναδικό πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

Από αριστερά, Paolo Diotallevi, Francesco Di Giacomo και Γιώργος Μπαουράκης.

«Τολμήσαμε και πήραμε μεγάλο ρίσκο. Με μεγάλη επιμονή και υπομονή, πειθαρχήσαμε πλήρως σε πολύ αυστηρά μέτρα και τα καταφέραμε» τόνισε στα “Χ.ν” ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης και προσέθεσε πως «η συνέργεια αυτή δημιουργεί νέες προοπτικές για το μέλλον καθώς μετά από την φετινή επιτυχία, του χρόνου ήδη ετοιμάζονται να φέρουν πολλά περισσότερα γκρουπ στα Χανιά».
«Έγινε πολύ δύσκολη προσπάθεια εδώ και ένα εξάμηνο γιατί έπρεπε να περάσουν όλοι οι συμμετέχοντες πολλαπλά τεστ κορωνοϊού, απαιτούνταν τρομερή γραφειοκρατία, προσοχή και συμμόρφωση με αυστηρά μέτρα εδώ στο ΜΑΙΧ προετοιμαστήκαμε κατάλληλα και για την υποδοχή και για την διαμονή και για την σίτιση των σπουδαστών και το επόμενο βήμα είναι πως αυτοί οι σπουδαστές θα βγουν έξω και θα δουλέψουν σε Χανιώτικες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις αγροτουρισμού και τροφίμων» προσέθεσε για να καταλήξει στο ότι «μετά από μια δεκαετή συνεργασία που έχουμε μαζί τους, αποδείξαμε ότι ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κρήτη, τα Χανιά και το ΜΑΙΧ είναι πανέτοιμα να υποδεχτούν συνέδρια και σεμινάρια αυτού του τύπου και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με ασφάλεια. Και είμαστε οι μόνοι που καταφέραμε».
Για να καταφέρει να φτάσει στα Χανιά η ιταλική αποστολή, έπρεπε να περάσει δύο τεστ κορωνοϊού, έναν μήνα και τρεις ημέρες πριν το ταξίδι. Όλα τα τεστ ήταν αρνητικά. Φτάνοντας στα Χανιά, έμειναν σε καραντίνα δύο ημερών και από σήμερα ξεκινούν κανονικά το πρόγραμμα.
«Στην Ούμπρια δεν έχουμε νέα κρούσματα κορωνοϊού από τον περασμένο Απρίλιο γι’αυτό αποφασίσαμε να το οργανώσουμε. Έπειτα, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι για το ταξίδι υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας εδώ. Δεν είχαμε δυσκολία για την συμμετοχές, όλοι το ήθελαν πολύ και οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους και οι καθηγητές μας. Το μόνο δύσκολο ήταν η διαδικασία το να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλη αυτή τη γραφειοκρατία και να έρθουμε. Φανταστείτε ότι μία εβδομάδα πριν έρθουμε, η πτήση μας ξαφνικά ακυρώθηκε και έπρεπε να προγραμματίσουμε τα πάντα από την αρχή» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Francesco Di Giacomo, από την σχολή της Ούμπρια.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε σχολές,από Ούμπρια, Ασίζι, Καστέλο, Νάπολη και Μιλάνο, υπό τον συντονισμό του Istituto Alberghiero “de Carolis”. Ο Paolo Diotallevi συντονιστής του προγράμματος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την διευθύντρια της σχολής, κα Ρομπέρτα Γκαλάσσι για την επιτυχία του εγχειρήματος και προσέθεσε: «Το ινστιτούτο συντονίζει προγράμματα κινητικότητας για σπουδαστές και εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό από πολλές περιοχές της Ιταλίας, με στόχο την διαρκή κατάρτιση και επανειδίκευση τους με βάση τα τελευταία δεδομένα. Τα τελευταία τρία χρόνια στα προγράμματα του ινστιτούτου συμμετείχαν περισσότεροι από 600 σπουδαστές και 100 εκπαιδευτές. Λόγω του κορωνοϊού τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ και όλα τα προγράμματα σταμάτησαν. Το μόνο πρόγραμμα που κατάφερε να υλοποιηθεί είναι αυτό με το ΜΑΙΧ, ουσιαστικά το μόνο πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη κι αυτό το επιλέξαμε γιατί έχουμε μακρά παράδοση συνεργασίας με το ΜΑΙΧ».

«ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ»
Για τον δύσκολο χειμώνα του κορωνοϊού στην Ιταλία και την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μας μίλησαν ο Νικήτα και η Ελίζα, δύο 17χρονοι σπουδαστές. «Η κατάσταση δεν ήταν και η καλύτερη όλων των εποχών, αλλά καταφέραμε να την ξεπεράσουμε» τόνισε ο Νικήτα. Όσο για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, μας εξήγησε πως δεν είχε κανέναν δισταγμό: «Εγώ προσωπικά δεν φοβήθηκα καθόλου γιατί μας εξήγησαν ότι εδώ στην Κρήτη δεν υπήρχαν κρούσματα. Αυτό που μας άγχωσε περισσότερο ήταν οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο, αλλά τελικά δεν ήταν τίποτα». Ο Νικήτα θέλει να γίνει μάγειρας και ανυπομονεί να ανακαλύψει την Κρητική κουζίνα: «Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην Ιταλία με αυτά που έχετε εδώ είναι περίπου τα ίδια, ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά και χόρτα, θαλασσινά. Αλλά ο τρόπος που τα διαχειρίζεσαι αλλάζει, οπότε έχει μεγάλο ενδιαφέρον» μας εξήγησε.
Η Ελίζα προτιμά την ζαχαροπλαστική και θέλει να γίνει pastry chef. «Θα μείνουμε εδώ για δύο μήνες. Είναι πολύς καιρός μακρυά από τα σπίτια μας αλλά είναι για μας είναι εμπειρία ζωής» μας ανέφερε. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να έρθουμε. Αισθανόμαστε υπέροχα εδώ, καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε» τόνισε και συμπλήρωσε πως οι γονείς τους ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικοί και τους ενθάρρυναν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα