Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Έρχεται πανευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος

«Οι τιμές ρεύματος εκθέτουν τώρα για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτροδότησης», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Έκτακτα μέτρα με στόχο τη μείωση των τιμών ρεύματος ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι τιμές ρεύματος εκθέτουν τώρα για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτροδότησης», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο του Bled Strategic Summit στη Σλοβενία.

Ο σχεδιασμός αυτός «αναπτύχθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», τόνισε η ίδια και προσέθεσε ότι «για τον λόγο αυτό ετοιμάζουμε τώρα μία έκτακτη παρέμβαση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ρεύματος».

Σύμφωνα με το Bloomberg, και όπως αναφέρει σχετικά η Καθημερινή, τα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών Ενέργειας έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και έχει επιδεινώσει δραματικά το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από την πανδημία.

Έκτακτη σύνοδος των υπ. Ενέργειας

Σημειώνεται πως πριν από λίγη ώρα, η τσεχική Δημοκρατία,η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, με φόντο την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας σημείωσε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόνισε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα είχε προαναγγείλει τη σύγκληση της συνόδου, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας είχε δηλώσει ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της Ε.Ε.».

Νέο αρνητικό ρεκόρ

Επιπλέον, να νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα στην αγορά ενέργειας, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 1.000 ευρώ για το 2023. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 6,6% νωρίτερα μέσα στη μέρα, φτάνοντας τα 1.050 ευρώ ανά MWh.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση της τιμής άνω του 25% την Παρασκευή σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά φυσικού αερίου. Η Γαλλία έχει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόσθετο πρόβλημα της μείωσης στην παραγωγή των πυρηνικών σταθμών.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 1.000 ευρώ την Παρασκευή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Στις τεχνικές ορθολογικές τεχνολογικές- οικονομικές- κοινωνικές- παραγωγικές αναλύσεις, η Ελληνική απόφαση να απεξαρτηθεί απ τον εγχώριο λιγνίτη η ηλεκτροπαραγωγή , ισοδυναμεί με τρέλλα. Και η πολιτικές αποφάσεις – μη λαμβάνοντας υπ όψιν τις συνολικές ταυτές αναλύσεις – υπεραμύνεται εγωκεντρικά ( αλήθεια γιατί ??) της περίεργης ερμηνείας της πολιτικής καθέδρας σε επίπεδο απόφανσης, χωρίς όμως κριτήρια ερμηνείας αυτής της απόφασης για εμπρόθεσμη μάλιστα ( σχετικά με άλλες χώρες ) ακύρωση ουσιαστικά της παραγωγής ηλεκτρισμού από το στρατηγικό ενεργειακό καύσιμο. Που όσο κοστοβόρο και νάναι σε επίπεδο ρύπων ( χωρίς όμως να ερευνηθεί ο εκσυγχρονισμός των μονάδων πάλι ώς πολιτική απόφαση), που όσο και κοστοβόρο σε ρ΄υπους νάναι , δεν έχει καμμία σχέση αυτ΄ό το κόστος με το κόστος που εμφανίστηκε και θα ακολουθήσει για την ηλεκτροδότηση της χώρας από αυτό που ονομάζεται εναλλακτικές πηγές, και που αρχικά το μερίδιο το έχουν οι υψηλής εισαγόμενης προστιθέμενης αξίας ανεμογεννήτριες. Είναι ΚΑΙ ΕΔΏ επίσης κάτι το περίεργο έως ύποπτο.
    Η άποψη της διαπλοκής πολιτικής και παρόχων ( υπερ της εκχώρησης πολιτικοκοινωνικής δύναμης από τώρα και πέρα ώς νέο αστικό λόμπυ και κερδών για το λόμπυ αυτό υπερ μιας πολιτικής ιθύνουσας τάξης που θα εξυπηρετείται απ αυτό το λόμπυ συμφερόντων τα επόμενα χρόνια), αυτή η άποψη μπορεί να ισχύει – και ισχύει αλλά δεν απαντά στην συνολική ασάφεια για το εύρος της τρέλλας ουσιαστικά της εγκατάλειψης και μάλιστα προεξοφήτικά της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Ούτε μενομωνένα η καταφυγή σε αλλοδαπά βιομηχανικά συμφέροντα ( εξαγωγής κεφαλαιού ηλεκτροπαραγωγικού εξοπλισμού κάθε μορφης ) και αφανή χρηματιστήρια ενέργειας ( τους βασικούς παίχτες αυτών των χρηματιστηρίων δεν τους μαθαίνει ποτέ κανείς) , ούτε και αυτές οι αναφορές μπορούν να εξηγησουν μενονωμένα το μέγεθος της αναφερόμενης τρέλλας. Και ακόμη ούτε αυτές οι παραπάνω αναφορές σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές αναγκαιότητες για στηριξη που εχει η Ελλάδα τα μεταχρεωκοπικά πολλά χρόνια από τώρα ( 350-380 δις δημόσιο χρέος κοντά και 250 δίς ιδιωτικό εσωτερικό χρέος) μπορούν να αποτελέσουν βάση για τις πολιτικές αποφάνσεις προεξοφλητικής στον χρόνο εγκατάλειψης της χρήσης του στρατηγικού λιγμνιτικού καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή.
    Μια άλλη άποψη που κυκλοφορεί για την παλαιότητα των ήδη υπαρχ΄’οντων μονάδων παραγωγής, και τα μεγάλα κεφαλαιακά κόστη που απαιτούνται για τον ανανεωτικό λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους, όχι μόνο πάσχει όταμν αναφερόμαστε στην διηνεκή δυνατότητα 2,5 γεννεών ( με τις υπάρχουσες τεχνικές ) χρήσης του λιγνίτη, αλλά και ακόμη αν το κόστος εκσυγχρονισμού των παλαιών μονάδων συγκριθεί με τα κόστη που απαιτούνται για τις νέες μορφές ασταθούς ( άρα υπεκοστοβόρους ) παραγωγής ηλεκτρισμού , τότε τα κόστη εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων μονάδων είναι μικρό.
    Με το σύστημα ανεμογεννητριών για την παραγωγή ενέργειας, η ίδια η Ευρωπαική ένωση αναφέρει ότι τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού χάνονται υπερβολικού κόστους κοινωνικού. Και εδώ σαφώς η ίδια η Ευρωπαική ένωση λέει ότι, αν οι τιμές κατανάλωσης δεν ανέβουν υπερβολικά ( τονίζεται το υπερβολικά), όλο το σύστημα εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας, με κύρια αιχμή στις μέρες μας τα αιολικά πάρκα ανεμεγεννητριών , και το σύστημα διανομής ηλεκτρισμού θα καταρεύσει σε μια νύχτα. Το φαινόμενο αυτό και οι έλληνες καταναλωτές το έζησαν από τον Σεπτέμβρη του 2021, όπου οι εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού ( πάροχοι) εισέπραταν προκαταβολικά υψηλότατα τιμολόγια έναντι μέχρι και 250-300 % ή και παραπάνω σχετικά με την αντίστοιχη χρόνια,. Και ταυτόχρονα έκαναν και απανωτές υψηλά τιμολογημένες εκκαθαρίσεις . Για να μην εκτεθούν έτσι σε χρηματοοικονομικά ή πιστωτικά κόστη, προεισπράτοντας έτσι απ τοθυς έλληνες καταναλωτές.
    Π’έραν του ότι οι καταναλωτές άκουσαν προβληματισμένοι, και το ίδιο το κράτος να λέει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο Ελντοράντο εκμετάλευσης που επέβαλαν οι πάροχοι. Και το σπουδαιότερα της μεγάλης πολύ μεγάλης τρέλλας, ακούστηκε απ την ρυθμιστική αρχή ενέργειας ( ΡΑΕ) ότι βλέπουμε τι συμβαίνει και σχετικά με τα πρόσθετα υπερβολικά στον μικρό χρόνο κέρδη των παρόχων ( αναφέρθηκαν κοντά στα 900 εκατομμύρια επίσημα) , αλλά και ” μείς ώς ΡΑΕ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ”. Κοινώς μια δικτατορία τιμολόγησης ότι θέλουν οι τιμολογούντες ( εφ όσον κράτος και ανεξάρτητη δημόσια αρχή για την προστασία των πολιτών δηλώνουν αναρμόδιοι).
    Ακόμη και αν αποδεχτεί κάποιος ώς υπερ μοντέρνα θεωρητική και θεωρητικίζουσα άποψη πρός εξέλιξη ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί και σε μεγάλα ή μεγαλύτερα γενικά μεγέθη ( ο ηλεκτρισμός παράγεται για να καταναλωθεί ταυτά και καταναλώνεται όταν παράγεται κατά τους φυσικούς νόμους ), ακόμη και σε αυτή την υπερ ultra extra special άποψη να καταφύγουμε ( για την αποθήκευση του ηλεκτρισμού), εφ όσον αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί για το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην χώρα , ή την αποθήκευση ώς στρατηγικό κρίσιμο απόθεμα σε κάποιο ποσοστ΄’ο με βάση της ανάγκες), και στην άποψη αυτή να καταφύγουμε εφ όσον δεν είναι ώριμη.. τεχνικά – δεν θα γίνει ποτέ ούτε στο σοβαρό κρίσιμο ελάχιστο αποθήκευσης ), η ίια η άποψη είναι ατελέσφορη θεωρητικά και ουσιαστικά φούσκες κορο’ι΄’δίοας των πολιτών.
    Όλα τα παραπάνω όμως μαζί, ώς παράμετροι για την ηλεκτροπαραγωγή και ηλεκτροδότηση της χώρας ( το ίδιο είναι υπό τον πάγιο όρο εξηλεκτρισμός ) όλα τα παραπάβω λοιπόν μαζί εξηγούν το ελλειπές τεχνογνωσιακό, κοινωνικό, οικονομικά,. επιστημονικά και διαχειριστικά επίπεδο και ταυτόχρονα ανεπαρκές σπάταλο μακράν από κάθε βελτιστοποίηση και αριστοποίηση , ούτε καν σε επίπεδο 2ης ή 3ης λύσης βελτίστου , τοπίο των αποφάνσεων της Ελληνικής πολιτείας , κράτους , κυβερνήσεων, επιχειρηματικών λόμπυ ώς αστική τάξη , θεσμών.. το οποιό διακονεί ώς πολιτικές- κυβερνητικές ολιστικότητες την Ελλάδα ώς χώρα κράτος και τους πολίτες της..
    Και αν επί μέρους τεχνικές ειδικές γνωσιακότητες. ή άγρυπνες συνειδήσεις ( ο όρος ανήκε στην μακαρίτισα με κρητικό προσδιορισμό την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα )της επιστήμης και της επιστημοσύνης εκφέρουν κάποιες αλήθειες, ή προβληματισμό … από το όλο το όλο κύρια πολιτειακό- πολιτικό- κομματικό- κοινωνικό αστικό σύστημα ώς ολότητα μαζί με το εκάστοτε ευκαιριά θεσηθηριακό κατεστημένο δεν έχει ούτε την δυνατότητα να ακουστεί στο ελάχιστο.
    Για τούτο και η δήθεν μειωτικά επιδοματική στην κιλοβατώρα ή στην εξατομ,ικευμένη γλίσχρα μεσσιανική του κράτους πρακτική.
    Η πρακτική είναι απλή και παλιά, σου κλέβω αυτό που έχεις και σου επιστρέφω ελάχιστο για να μου πείς ευχαριστό και να με εωρήσεις τον σωτήρα σου. Αυτή ήταν το προεισαγωικό αξίωμα και θεμέλιο από τη αρχή του 20ου αιώνα , ιδεολογία και με τα χρόνια πρακτική του Απαρτχά’ι΄ντ. Καλή τύχη σε όλους μας , και πάντα με υγεία και γαλήνη.
    Θ. Α.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα