Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Έρχεται το “έξυπνο” χάπι

Για διαχείριση χρόνιων φλεγμονών του εντέρου

Το 2020 ήταν μια χρονιά καταστροφική για όλο τον κόσμο. Η πανδημία Covid – 19 στοίχησε στην ανθρωπότητα εκατομμύρια νεκρούς και αρρώστους και επέφερε μεγάλη οικονομική κρίση που εκτός από τα ήδη γνωστά τρομακτικά της αποτελέσματα, υπάρχει φόβος για πιο αρνητική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς με ανεργία και φτωχοποίηση.
Τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν σε λίγο καιρό όταν και θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοιού στην Υγεία, την Οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Παρά τα αρνητικά δρώμενα, όμως, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη άρχισαν να εμβολιάζονται κατά της νόσου, αποτέλεσμα τιτάνιας προσπάθειας των επιστημόνων διεθνώς.
Και αυτό παρά την πληθώρα των αμφισβητήσεων κατά των εμβολιασμών, που αν μη τι άλλο εκτός του συνήθους αρνητισμού, επιφέρουν και πλήγμα στην επιστημονική πρόοδο όσο και αν αυτό δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό υπό τις τωρινές έκτακτες συνθήκες.

“Το έξυπνο χάπι”

Οι επιστήμονες λοιπόν εντείνουν τις προσπάθειες τους σε πολλούς τομείς, κομίζοντας νέες ελπίδες και αισιοδοξία, ιδιαίτερα, στους τομείς της υγείας.
Η είδηση μας έρχεται από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο U.C.L. και αναπτερώνει το ηθικό μας και μάλιστα εις διπλούν αφού μας ενημερώνει ότι διδακτορικοί φοιτητές του εν λόγω Πανεπιστημίου πέτυχαν να ενισχυθούν με 150.000 λίρες για “έξυπνο χάπι” που αφορά την υγεία του εντέρου.

Η Ιδρυση εταιρείας με Ελληνίδα στο τιμόνι

H Enteromics είναι μία νεοσύστατη εταιρία τεχνολογίας υγείας που ιδρύθηκε το 2019 από διδακτορικούς φοιτητές και εδώ είναι η επιτυχία και της χώρας μας γιατί συνιδρύτρια και διευθυντής είναι η Ελληνίδα Μάριαμ Ελγκάμπρι (UCL Security and Crime Science) σε συνεργασία με τις Σχολές Mechanical Engineering και Biochemical Engineering του Πανεπιστημίου U.C.L.

Η εταιρία ιδρύθηκε στο πλαίσιο προώθησης νέων ιδεών που ενισχύουν και προωθούν τη νεανική παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Enteromics δημιουργεί ένα “έξυπνο χάπι” που καταναλώνεται για να βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων φλεγμονών του εντέρου όπως το (IBD), τύποι του οποίου περιλαμβάνουν την ελκώδη κολίτιδα, τη νόσο του Crohn.

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία επαναστατική ανακάλυψη που αξίζει την μερίδα του λέοντος της προσοχής μας και ειδικά από την στιγμή που μία Ελληνίδα συμμετέχει στην ανακάλυψη αυτή.

Εξ αποστάσεως παρακολούθηση του εντέρου

Η Enteromics λοιπόν αναπτύσσει μια πλατφόρμα που ονομάζεται GutLab ™,η οποία επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της υγείας μέσω του μικροβίου του εντέρου.
Με μια σειρά έξυπνων χαπιών παρακολουθεί και ανιχνεύει χρόνιες παθήσεις, ξεκινώντας με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), προτού ελπίζουν να επεκταθούν αυτές σε άλλες δυσκολότερες καταστάσεις.

Η πρόκληση της ομάδας Enteromics

Παρόλο που το μικρόβιο του εντέρου είναι τόσο σημαντικό, υπάρχουν περιορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το ελέγξουμε. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η δειγματοληψία κοπράνων, η οποία μπορεί να είναι άβολη, δαπανηρή και αργή στην παροχή αποτελεσμάτων.

Το IBD είναι μια χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, διάρροια, απώλεια βάρους και κόπωση. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν οδυνηρές εξάρσεις και μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επεμβατικές ιατρικές εξετάσεις ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό IBD στον κόσμο, το οποίο κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 720 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως, ενώ τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (IBD) προσβάλλουν ένα στα δύο εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Παρακολούθηση μέσω εφαρμογής σε smartphone

Η Enteromics παρέχει ένα απορροφήσιμο χάπι έξυπνης ανίχνευσης που παρακολουθεί τα βακτήρια στο έντερο και παρέχει ανατροφοδότηση σε μια εφαρμογή smartphone, σε πραγματικό χρόνο. Με αυτήν την τεχνολογία, τα άτομα με IBD θα μπορούν να παρακολουθούν την κατάστασή τους με πιο βολικό και ιατρικά ασφαλή τρόπο.

Τι δηλώνει η ελληνίδα επιστήμονας

“Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκούμε ιατρική” αναφέρει η νεαρή Ελληνίδα επιστήμων και συνεχίζει, λέγοντας ότι “η πανδημία Covid-19 προκάλεσε ανεπιθύμητες συνέπειες σοβαρών καθυστερήσεων στη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) – αφήνοντας μόνον στο Ηνωμένο Βασίλειο 8 εκατομμύρια χρόνιους ασθενείς χωρίς θεραπεία.

Είμαστε περήφανοι που εργαζόμαστε για τον καλύτερο έλεγχο μιας κατάστασης που επηρεάζει τη ζωή τόσων πολλών ασθενών παγκοσμίως. Σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας στο UCL, η χρηματοδότηση που μας παρέχεται με αυτήν την επιχορήγηση θα επιτρέψει να κάνουμε το πρώτο βήμα για την επίλυση αυτής της κατάστασης δηλαδή της παρακολούθησης με ακρίβεια των μικροβίων του εντέρου μέσω της τεχνολογίας” εξήγησε η Ελληνίδα βιοχημικός.

“Όταν πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια ο φημισμένος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης θεωρούσε ότι ‘’όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο’’ κάτι που επιβεβαιώθηκε και στον σύγχρονο κόσμο, πιστεύω ότι η Enteromics έχει και αυτή τις ρίζες της στην Ελλάδα.

Τώρα έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία για άμεση πρόσβαση στο μικρόβιο του εντέρου και για την κατανόηση της υγείας μας με τρόπο που δεν ήταν ποτέ προηγουμένως δυνατός. Πιστεύω ότι με την προσπάθεια αυτή συμβάλλω στην ανάπτυξη την οποία χρειάζεται η χώρα μας και οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα παίξει ενεργό και δυναμικό ρόλο στην Ευρώπη”.

Ιστορικό – Βιογραφικό

Η Mariam Elgabry είναι συνιδρυτής και διευθυντής της Enteromics, μια εκκίνηση MedTech που αλλάζει τον τρόπο παρακολούθησης της υγείας του εντέρου, μέσω της δύναμης του IoT. Δημιουργεί το GutLab ™, μια ιδιόκτητη πλατφόρμα για έξυπνα χάπια ανίχνευσης εντέρου που συνδυάζονται με την εφαρμογή τους για να παρέχουν ιατρικές γνώσεις που λειτουργούν με AI, μεταφέροντας την υγειονομική περίθαλψη από το νοσοκομείο στην άνεση του σπιτιού σας.

Είναι βιοχημικός, κάτοχος MSc στη Βιοπληροφορική & Βιολογία Θεωρητικών Συστημάτων από το Imperial College London, καθώς και MRes στην Ασφάλεια και την Επιστήμη του Εγκλήματος από το University College London (UCL). Στο UCL, ερευνά το βιο-έγκλημα, το Διαδίκτυο-ιατρικών πραγμάτων (IoMT) και την κυβερνο-βιοασφάλεια ως μέρος του διδακτορικού της στο Ινστιτούτο Jill Dando.

Τεχνολογία – Υγεία – Ασφάλεια

Η πιο πρόσφατη δουλειά της αναφέρεται στην πανδημία COVID-19 και την επίδρασή της στην Cyber-biosecurity στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό δημοσιεύθηκε από τη Μικτή Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εμπειρία της Mariam διασταυρώνεται μεταξύ βιομηχανίας και έρευνας, εστιάζοντας στην τεχνολογία, την υγεία και την ασφάλεια.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ηγήθηκε μιας βραβευμένης τεχνολογίας για συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης στη δοκιμή ναρκωτικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα