Στην επιβολή προστίμων και κυρώσεων προχωρά τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε οργανισμούς που έδωσαν ψευδή πιστοποιητικά για προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
Ταυτόχρονα, αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθεται σε νέα βάση όλο το σύστημα ελέγχων, υποχρεώσεων, κυρώσεων κ.λπ. για το χώρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σε εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών κανονισμών. Αφορμή για να κινηθούν οι διαδικασίες φαίνεται να έδωσε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου για «μαϊμού» πιστοποιητικά βιολογικής γεωργίας, το οποίο αποκάλυψε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, κάνοντας λόγο για κεραμίδα ανάκτησης 8,5 εκατ. ευρώ για 2.500 αγρότες που έπαιρναν ψευδή πιστοποίηση όπως αναφέρει το agronews.
Οι ανακοινώσεις για τα πρόστιμα και την ΚΥΑ έγιναν την Παρασκευή 15 Ιουλίου μετά την συνάντησης εργασίας που είχε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη, καθώς και του προέδρου Γιώργου Καρέτσου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Θανάση Βλάχου του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Πιστοποιητικών Φορέων ότι μετά από σχετική εισήγηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του Υπουργείου, προκειμένου να επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα στους Οργανισμούς Πιστοποίησης για τους οποίους είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις κατά το παρελθόν, χωρίς ποτέ να υπάρξει η δέουσα αντιμετώπιση από την πλευρά του Δημοσίου.
Αναφορικά με την έκδοση της ΚΥΑ, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και 8 χρόνια. «Είμαστε στο τελικό στάδιο για να κλείσουμε και αυτό το θέμα.», είπε χαρακτηριστικά.
Κοινή συνισταμένη της συνάντησης υπήρξε η ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας σε όλο το σύστημα παραγωγής, πιστοποίησης και διακίνησης των βιολογικών προϊόντων έτσι ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει και να έχει εμπιστοσύνη στα βιολογικά προϊόντα.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:
«Ενεργοποιούμε, στην πραγματικότητα για πρώτη φορά, το σύστημα κυρώσεων για παρατυπίες και παραβάσεις στη λειτουργία των φορέων πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.
Στο παρελθόν υπήρξε διστακτικότητα και απροθυμία στο να επιβάλλονται ποινές προς τις εταιρείες για τις παρατυπίες που εντοπίζονταν. Ήταν προφανώς μια πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων η οποία δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους.
Η Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης δεν είχε συνεδριάσει επί τρία χρόνια. Με εντολή μου η Επιτροπή επανενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο, και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάστηκαν όλες οι παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούν. Τις επόμενες ημέρες θα επιβληθούν οι αντιστοιχούσες κυρώσεις και ποινές.
Σε εκκρεμότητα εδώ και 8 χρόνια είναι επίσης η έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εξειδίκευση και εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών κανονισμών. Είμαστε στο τελικό στάδιο για να κλείσουμε και αυτό το θέμα.
Το μήνυμα προς όλους είναι ένα: Όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αλλά συγκάλυψη και ανοχή δεν θα υπάρξει. Δεν θα επιτρέψουμε να πλανώνται αμφιβολίες για τα ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανασυγκρότηση της ποιοτικής γεωργίας.
Τα βιολογικά προϊόντα είναι ένας τομέας στον οποίο η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι άμεσα συνυφασμένος με την προστασία του καταναλωτή, την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Αλλά για να ενισχυθεί η παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων πρώτιστη μέριμνα είναι διαφάνεια και η αξιοπιστία σε όλο το σύστημα ώστε ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που αγοράζει».