Είχαμε υποδεχθεί επισήμως τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης, που επισκεύθηκε τη Θράκη αποκαλώντας τη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα “τουρκική”, υποδεχόμαστε τώρα και τον “σουλτάνο” πρόεδρο Ερντογάν. Είναι ο άνθρωπος, που μετά το πραξικόπημα, εξαπέλυσε το μεγαλύτερο πογκρόμ εναντίον όσων θεώρησε αντιφρονούντες αντιπάλους του “Γκιουλενιστές”, τους οποίους φυλάκισε ή εξουδετέρωσε με κάθε αντιδημοκρατικό τρόπο.
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ποιες οι σκοπιμότητες και ποια τα πολιτικά σχέδια της υποδοχής ενός ηγέτη απομονωμένου απ’ την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ο οποίος προκαλεί, παραβιάζει και αμφισβητεί Διεθνείς Συμβάσεις; Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε., η οικονομική συνεργασία, οι περιφερειακές εξελίξεις και το μεταναστευτικό, η κατασκευή του Τεμένους και η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Αγνωστο παραμένει η αναφορά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, της αιγιαλίτιδας ζώνης και το ζήτημα περί γκρίζων ζωνών.
Εχουν γραφεί τόσα και τόσα για το ηθικό ανάστημα και τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου. Οποια άλλα λόγια είναι περιττά. Εκτός εάν η κυβέρνηση υποχρεώθηκε μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, να γίνει η χώρα ο ενδιάμεσος κρίκος, να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σημειωτέον, ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας βρίσκονται σε έσχατο όριο και οι Αμερικανοτουρκικές σε κατάσταση αρνητική υπό αυξημένη ένταση, λόγω της δραστηριότητος του Ερντογάν στη Συρία και στο Κουρδικό.
Με τον Ερντογάν, όμως, δεν υπάρχει ντομπροσύνη, δεν έχει μπέσα σε ό,τι λέει και για όσα κάνει. Οταν καταρρίπτει ρωσικό πολεμικό Α/Φ και τον επόμενο χρόνο διαπραγματεύεται, να αγοράσει απ’ τους Ρώσους πυραύλους S 400, παρά τις Νατοϊκές και Αμερικανικές αντιδράσεις, τούτο αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Το αγκάθι στις συζητήσεις θα είναι οι οκτώ Τούρκοι πιλότοι, που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και οι δύο αξ/κοί που κρατούνται σε άγνωστο μέρος, ως και άλλοι Τούρκοι φυγάδες “Γκιουλενιστές” των οποίων η Τουρκία ζητά την έκδοσή τους.
Οι θέσεις του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά ο οποίος θα τον υποδεχθεί στο “Ελ. Βενιζέλος” είναι ότι «το καλύτερο, που έχουμε να κάνουμε, είναι να συζητάμε αυστηρά. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας…». Οσον αφορά την επίσκεψη, Ερντογάν στη Θράκη ο κ. υπουργός διευκρίνισε, ότι «θα θελήσει να ανεβεί. Είναι ολοφάνερο». Το βρίσκει φυσικό, όπως και ο ίδιος, όταν πηγαίνει στην Κων/πολη επισκέπτεται το Φανάρι. Εξαρτάται, τι θα πει ο σουλτάνος, στους μουσουλμάνους της περιοχής, μην δημιουργήσει οξύνσεις.
Καλοδεχούμενος, λοιπόν, αρκεί να τηρηθούν οι λόγοι ευπρέπειας και οι όροι των Διεθνών Συνθηκών. Μην μας διαφεύγει ότι δική του επιθυμία ήταν να επισκευθεί την Ελλάδα. Συνέβη, δηλαδή, ένα είδος “αυτοπρόσκλησης”. Η Ελλάδα παρά την προκλητικότητα της Τουρκίας εφαρμόζει υπεύθυνη πολιτική, χωρίς ερείσματα αδυναμίας, διατηρώντας ανοικτές διόδους εύρεσης, εντίμως, λύσης των προβλημάτων.
Ο ελληνικός λαός αναμένει ν’ ακούσει τον Π.τ.Δ. κ. Παυλόπουλο υπεραμεινόμενο των απόψεών του, που κατά καιρούς έχει εκθέσει, όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 ως και το γεγονός ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εμείς οι Ελληνες», έχει πει ο κ. Παυλόπουλος, «εάν χρειασθεί είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας»…