Στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), στο σύνολο της χώρας και για όλους τους πολίτες, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αγοραστή και όχι πάροχο υπηρεσιών υγείας, εστιάζει η συνολική έκθεση για την Υγεία που παρουσιάσθηκε και εγκρίθηκε χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε Υ.ΠΕ. (Υγειονομική Περιφέρεια). Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις εκτιμά η έκθεση.
ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΣΤΟ ΕΣΥ
Ολες οι υπηρεσίες και οι δομές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. «περνούν» στο ΕΣΥ καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ) και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)». Αυτό -εκτιμά η έκθεση- μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Με βάση την έκθεση, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις, που έγιναν στην επιτροπή, υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.
Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρεται στη χρηματοδότηση του “Νέου” Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αναφέρει: «Οι 5 προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα, δηλ. ο νέος Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η νέα ΠΦΥ». Σε ό,τι αφορά τη νέα ΠΦΥ, όλοι συμφωνούν στη δημόσια κρατική χρηματοδότη, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους. Μόνο η πρόταση Μπασκώζου αναφέρει ότι πρέπει να «αναπροσαρμόζονται στην κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής οι εισφορές κλάδου υγείας εργοδοτών και εργαζομένων», υπονοώντας την ανάγκη μείωσης των εργασιακών εισφορών και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
ΜΟΝΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ
Οι 4 από τις 5 προτάσεις συμφωνούν πλήρως στην ανάγκη μετάλλαξης του σημερινού ρόλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και καταλήγουν στην πρόταση επανακαθορισμού του ρόλου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποκλειστικά ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Ο «Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πρέπει να αναβαθμίσει τον στρατηγικό του χαρακτήρα, στον επανακαθορισμό των κανόνων, προδιαγραφών και διαδικασιών της συνολικής ιατροφαρμακευτικής αγοράς στην χώρας», επισημαίνεται στην τελική έκθεση-πρόταση, ενώ γίνεται αναφορά και στους ξένους εμπειρογνώμονες που συναντήθηκαν με την ομάδα αξιολόγησης και υποστήριξαν την αναγκαιότητα ο οργανισμός να λειτουργήσει μόνο ως αγοραστής, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στην Ε.Ε. και αλλού.
Στην έκθεση προτείνεται οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που λειτουργούν σήμερα υπό τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να μεταφερθούν σε έναν άλλο δημόσιο φορέα. «Η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με έναν αγοραστή, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην παροχή υπηρεσιών», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με την έκθεση τα συμβόλαια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ως αγοραστής πλέον, υπηρεσιών θα πρέπει να διέπονται από τρεις βασικούς κανόνες: (α) η κάλυψη να αναφέρεται μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, (β) η σύναψη συμβάσεων να υπακούει στα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ισότητας, (γ) ο έλεγχος και η αξιολόγηση να συνιστούν θεμελιώδεις παραμέτρους της διαχειριστικής διαδικασίας.
Η Ομάδα Εργασίας για την Αξιολόγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ) και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία).
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ
Με την προτεινόμενη αλλαγή, οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Επίσης προβλέπεται ορθολογική χωροταξική κατανομή των μονάδων ΠΦΥ καθώς οι δύο Φορείς (Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ΕΣΥ) «λειτουργούσαν παράλληλα και αποσπασματικά, ενώ δεν είχαν την πρόθεση (το λόγο) να το πράξουν», αναφέρεται στην έκθεση.
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στην έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο “νέος” Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρωτίστως θα πρέπει να εγγυάται την πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχομένων υπηρεσιών.
«Προτείνεται να εστιάσει το ενδιαφέρον του στην καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων με περαιτέρω διαπραγμάτευση με την πλευρά της προσφοράς, να θέσει απαιτήσεις ποιότητας και αποτελεσμάτων στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας και να συνδέσει τα παραπάνω με το σύστημα αποζημίωσης.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι δομές του θα αξιοποιηθούν, εντασσόμενες στο νέο, ενιαίο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ», αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει ότι η σύναψη συμβάσεων με όλες τις ιδιωτικές δομές πρέπει να είναι η βασική του αρμοδιότητα, ενώ, προοπτικά, η διαχείριση του συνόλου των δημόσιων πόρων για την υγεία θα λειτουργεί με Ενιαίο Ταμείο το οποίο ίσως διασπαστεί σε 7 κλειστούς προϋπολογισμούς στις περιφέρειες της χώρας.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι «θα μπορούσε να αναληφθεί, επίσης, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η φροντίδα των ανασφάλιστων μ’ ένα ειδικό πακέτο βασικών υπηρεσιών και με εκτιμώμενο ελάχιστο κόστος, με τη διαχείριση του συνόλου των δημόσιων πόρων για την υγεία».
Σήμερα η απόφαση για την απεργία
Σήμερα θα κριθεί το μέλλον της απεργίας των γιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς η ομοσπονδία και οι σύλλογοί τους καλούνται, υπό την πίεση της επερχόμενης διαθεσιμότητας – κινητικότητας, να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ή θα καταλήξουν σε συμφωνία με τον υπουργό Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και «χωρίς αυτούς» αν συνεχίσουν την απεργία, δείχνοντάς τους ουσιαστικά τον δρόμο προς την έξοδο, αλλά καλώντας τους να συζητήσουν για το πώς μπορούν να προσφέρουν, πλέον, μέσα στο ΕΣΥ.
Οι γιατροί θέλουν, όσοι από αυτούς απορροφηθούν από το ΕΣΥ, να εργαστούν όπως οι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί γιατροί, με δικαίωμα δηλαδή δικού τους ιατρείου και να επαναπροσληφθούν με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία.
Χθες, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Δημήτρης Κοντός, με ανακοίνωσή του, καλεί τους γιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας που διαχειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κλπ και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.