Το πιο σκληρό πρόσωπο της εφορίας αντικρίζουν τους τελευταίους μήνες τα εκατομμύρια των φορολογούμενων που σηκώνουν ψηλά τα χέρια στη φορολογική επιδρομή και δηλώνουν αδυναμία πληρωμής φόρων.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προχωρά μέρα με την ημέρα σε όλο και περισσότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους, με το κυριότερο από αυτά να είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ οι κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα στα χέρια τρίτων και κινητά και ακίνητα ήταν στο τέλος του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους 695.074. Στο τέλος Αυγούστου είχαν αυξηθεί στις 774.321.
Με άλλα λόγια οι κατασχέσεις αυξήθηκαν μέσα σε ένα οκτάμηνο κατά 79.247 ή περίπου 11,5%. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό αύξησης που δείχνει ότι η εφορία έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές όσον αφορά στις κατασχέσεις. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο οι κατασχέσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο ενώ μεγάλη αύξηση αναμένεται και τους επόμενους μήνες καθώς οι φορολογούμενοι θα βρίσκονται όλο και πιο βαθιά στο επίκεντρο της φορολογικής καταιγίδας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στην οικονομία.
Τα κυριότερα μέτρα
Τα σημαντικότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχει λάβει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες δεν έχουν ρυθμίσεις είναι:
– Κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών.
– Κατάσχεση ακινήτων.
– Κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι το εισόδημα από ενοίκια ή απαιτήσεις από πελάτες όσον αφορά στις επιχειρήσεις.
Πόσοι χρωστούν
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ περίπου ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχεται σε 4.030.910 από τους οποίοι οι περίπου 1,5 εκατομμύριο είναι “υποψήφιοι” για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. χρωστούν ποσά άνω των 500 ευρώ κα).
Το ακατάσχετο
Η φορολογική νομοθεσία προστατεύει τους φορολογούμενους από κατασχέσεις προκειμένου να διασφαλίσει τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσής του. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις. Για ποσό μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το σύνολο του υπερβάλλοντος ποσού.
Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν μέσω του taxisnet και έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Στο λογαριασμό ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.
ΠΗΓΗ: capital.gr