Ξεκίνησαν σήμερα οι ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης για τις ανάγκες κατασκευής του «Μικρού Ταμιευτήρα Ανατολικού Σελίνου», βόρεια του οικισμού Αγίας Ειρήνης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Καντάνου-Σελίνου . Στα πλαίσια του «Σχεδίου Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού», που εκπόνησε ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου το 2015, η κατασκευή του παραπάνω Ταμιευτήρα στην περιοχή της Δ.Ε. Ανατολικού Σελίνου, κρίθηκε ως έργο πρώτης προτεραιότητας για τον Δήμο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
«Η κάλυψη τόσο των υδρευτικών όσο και των αρδευτικών αναγκών στην περιοχή της Δ.Ε. Ανατολικού Σελίνου γίνεται σήμερα κατά κύριο λόγο από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους. Η καταγεγραμμένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για αντλήσεις νερού από γεωτρήσεις ανήλθε στην Δ.Ε. Ανατολικού Σελίνου το έτος 2015 σε 470.000 kWh περίπου, κατανάλωση η οποία κρίνεται απαγορευτική, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπως αυτές που βιώνει σήμερα η Χώρα. Το παραπάνω γεγονός, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα των υπόγειων νερών, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων σε θειϊκά άλατα, τη μεγάλη διακύμανση της βροχόπτωσης και της επιφανειακής απορροής στην περιοχή και της μη ύπαρξης αξιόλογων φυσικών ταμιευτήρων (υπόγειων υδροφορέων), καθιστά αναγκαίο τον προγραμματισμό κατασκευής τεχνιτών ταμιευτήρων, όπως αυτός του προτεινόμενου Έργου» αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου όπου επισημαίνεται ότι «Αντικείμενο του έργου είναι αφενός είναι η κάλυψη με βαρύτητα, με επεξεργασμένο, υψηλής ποιότητας νερό, των σημερινών και μελλοντικών αναγκών ύδρευσης, όλων των οικισμών της Δ.Ε. Ανατολικού Σελίνου, μέχρι την παραλιακή – τουριστική περιοχή της Σούγιας, αφετέρου η σημαντική ενίσχυση με νερό άρδευσης των αρδευτικών δικτύων, που λειτουργούν στην παραπάνω Δ.Ε.».
«Κατόπιν των παραπάνω, ο Δήμος Καντάνου και Σελίνου αποφάσισε να προχωρήσει στις διαδικασίες ωρίμανσης του παραπάνω Έργου, προκειμένου να εντάξει την κατασκευή του σε προσεχές χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μέσω ιδίων πόρων, εκπονήθηκαν ήδη 3 μελέτες: προωθημένη προκαταρκτική, γεωλογική και γεωφυσική. Σε συνέχεια των παραπάνω, ξεκίνησε από την Τ.Υ. του Δήμου η εκπόνηση Μελέτης Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, ενώ με ιδίους πάλι πόρους, ο Δήμος προχώρησε σε διαγωνισμό για τη διάνοιξη ερευνητικών γεωτρήσεων και την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης. Στόχος των ερευνητικών γεωτρήσεων είναι να εξακριβωθεί η στρωματογραφία της περιοχής και να προσδιοριστούν με επιτόπιες και εργαστηριακές δοκιμές τα φυσικά χαρακτηριστικά, οι μηχανικές ιδιότητες, η παραμορφωσιμότητα, καθώς και η διαπερατότητα των απαντώμενων γεωλογικών σχηματισμών, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η στεγανότητα της λεκάνης κατάκλυσης, η φέρουσα ικανότητα του υποβάθρου και η ύπαρξη κατάλληλων γεωυλικών για την κατασκευή του επιχώματος του ταμιευτήρα».