Τρεις περιπτώσεις εμφάνισης λυμάτων στον κόλπο των Χανίων (δύο στο ύψος του Καλαθά και άλλη μία στο Μάλεμε) διερευνά το Λιμενικό. Το τελευταίο διάστημα κάτοικοι, επαγγελματίες, παραθεριστές του Καλαθά διαμαρτύρονται για τη συχνή εμφάνιση κηλίδων λυμάτων που εκτείνονταν σε μια έκταση μήκους άνω των 100 μέτρων.
Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στα “Χ.ν.” οι κηλίδες αυτές στις 4 του περασμένου Αυγούστου ήταν πιο ορατές από ποτέ και ήταν ξεκάθαρο πως αποτελούνταν από κόπρανα. «Παρότι έγιναν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, ήλθαν από το λιμενικό να ελέγξουν, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση μας για το βρήκαν και από που προήλθε αυτή η μόλυνση» μας ανέφεραν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία τους για την υποβάθμιση της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων στην περιοχή του Καλαθά το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν δύο μολύνσεις. Μια στις 14 Ιουλίου για την οποία συντάχθηκε δικογραφία σε βάρος της ΔΕΥΑΧ, καθώς διαπιστώθηκε διαρροή λύματος από αγωγό της και σε ότι αφορά τις 4 Αυγούστου όντως διαπιστώθηκε κηλίδα λυμάτων μέσα στη θάλασσα όμως η υπηρεσία δεν μπόρεσε να προσδιορίσει από που προέρχονται.
Η ΔΕΥΑΧ
Για την πρώτη περίπτωση απευθυνθήκαμε στη ΔΕΥΑΧ που μας κοινοποίησε ένα μέρος της αλληλογραφία της με το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Σε αυτήν μεταξύ άλλων σημειώνεται πως την Πέμπτη 14/07 «και ενώ λάμβαναν χώρα διαδοχικά έκτακτα γεγονότα στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων ενημερωθήκαμε για έμφραξη αγωγού αποχέτευσης με διαρροή λυμάτων στην αυτή αναφερόμενη περιοχή (σ.σ. Καλαθάς). Η ανταπόκριση μας μέσω του ειδικού συνεργείου με το αποφρακτικό όχημα ήταν άμεση, επιληφθήκαμε δηλαδή τους προβλήματος στις 10.39 και μέχρι τις 10.57 είχαμε ολοκληρώσει την απόφραξη, πλύναμε τον αγωγό και όλο το σημείο της διαρροής, δρόμο και αμμώδη παραλία, ήτοι αποκαταστήσαμε εν συνόλω την προκληθείσα βλάβη. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνονται και ομολογούνται ήδη με το από 14-07-2022 έγγραφο σας αποδεικνύοντας την ορθή, αποτελεσματική και παραγωγική εργασία των εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ». Στο ίδιο έγγραφο η ΔΕΥΑΧ έλαβε δείγμα προκειμένου να εξεταστεί από το εξειδικευμένο χημικό εργαστήρι ελέγχου ποιότητας νερού και λυμάτων. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης η ΔΕΥΑΧ αναφέρει πως για τα “Ecoli” με όριο τα 250/100 ml, το αποτέλεσμα ήταν 6 ml και για τον “εντερόκοκκο” με όριο 100/100ml το αποτέλεσμα ήταν 16ml. «Συνάγεται λοιπόν μετά βεβαιότητας ότι τα πολύ χαμηλά αποτελέσματα του δείγματος αποδεικνύουν ότι ουδείς κίνδυνος για τη δημόσια υγειά υφίστατο κατά τον ανωτέρω χρόνο και τόπο, συνεπώς, ο αποκλεισμός εισόδου των λουομένων στην παραλία (σ.σ που είχε ζητήσει το τμήμα περιβάλλοντος) θα λάμβανε χώρα αλυσιτελώς, δηλαδή θα επρόκειτο για ένα άκρως δυσανάλογο μέτρο τη στιγμή που η δημόσια υγεία δεν απειλείτο κατ’ οιονδήποτε τρόπο». Με βάση τα παραπάνω η ΔΕΥΑΧ ζητάει από το τμήμα Περιβάλλοντος να μην προχωρήσει στην επιβολή προστίμου. Σημειώνεται ότι το λιμενικό διερευνά και υπόθεση διαρροής λυμάτων στην περιοχή του Μάλεμε στα όρια του Δήμου Πλατανιά.
Παιδιά το ίδιο γινεται ολο το καλοκαιρι από κολυμπαρι μέχρι χανια……είναι πολλοι οι τουρίστες και δεν προλαβαίνει ο βιολογικός….δεν τρώμε σανό ομως…φροντίστε να τον μεγαλώσετε τον χειμώνα γιατι του χρόνου παλι θα χούμε τα ίδια…..
Τώρα, στο τέλος του καλοκαιριού το θυμηθηκατε; Και μετά από τόσες επώνυμες κατηγορίες, μόλις μία αράδα, στο τέλος, για το Μαλεμε; Αρχές Αυγούστου με διαβεβαίωσατε, με μηνυμα, ότι θα ανεβαζατε την καταγγελία. Σας έστειλα μέχρι τα τηλ. των ναυαγοσώστες που είχε… βακει το Λιμενικό να παρακολουθούν την κατάσταση! Και; Τόσα τηλέφωνα “πεφτουν” πια; Κρίμα!!!