Αποτελεί η Ευρώπη και οι πόλεις της έναν ασφαλή και ποιοτικό τρόπο διαβίωσης; Είναι οι Ευρωπαίοι ευχαριστηµένοι µε τον τρόπο ζωής στις πόλεις ή απλά υπάρχουν πολλά ακόµη που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εικόνα;
Μιλάµε για µία εποχή όπου η τεχνολογία έχει προσφέρει πολλά και οι νέες πόλεις υιοθετούν πια το µοντέλο των «έξυπνων» πόλεων, µε µεγάλες και επαρκείς διευκολύνσεις για τους κατοίκους τους.
Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και τα µέτρα που έχουν ληφθεί για το περιβάλλον που σε συνδυασµό µε την µείωση της εκποµπής αερίων του θερµοκηπίου και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας έχουν προστιθέµενη αξία, βρισκόµαστε µπροστά σε µια πραγµατικά νέα εποχή που δηµιουργεί νέα δεδοµένα.
Αυτή είναι η θετική πλευρά. Υπάρχουν όµως και πολλά αρνητικά, απόρροια του σύγχρονου τρόπο ζωής που περισσότερο έχει να κάνει µε το υπάρχον σύστηµα. Στις ευρωπαϊκές µεγαλουπόλεις υπάρχουν και προβλήµατα που σχετίζονται µε την φτώχεια, την εξαθλίωση, τις διακρίσεις και τον ρατσισµό.
Ναι µεν ένα µεγάλο µέρος των πολιτών διαβιεί σε καλό σχετικά περιβάλλον, οι συνθήκες, και ειδικά οι οικονοµικές, λειτουργούν απαγορευτικά στον µέσο ευρωπαίο. Γιατί και ακρίβεια υπάρχει και πρόβληµα στέγασης µε πολύ υψηλά ενοίκια αλλά και αστεγία. Το δε ποσοστό ανέργων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι δυσανάλογο της προσφερόµενης ποιότητας.
Αν το δει κανείς πάντως γενικά, υπάρχει βελτίωση στις συνθήκες ζωής αλλά και ικανοποίηση στους πολίτες. Πρέπει βέβαια να γίνουν ακόµη πολλά. Ας δούµε τα στοιχεία της παρακάτω έρευνας που ρίχνουν φως στο θέµα.
Σχεδόν οι 9 στους 10 Ευρωπαίους είναι ικανοποιηµένοι από τη διαβίωση στην πόλη όπου ζουν, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έκθεσης της Επιτροπής που δηµοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό σχετικά µε την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις και την ικανοποίηση των πολιτών.
Η έκθεση αναλύει διάφορα θέµατα, όπως το µέγεθος και η ασφάλεια των πόλεων, η ποιότητα των δηµόσιων χώρων, η πρόσβαση στην υγειονοµική περίθαλψη και το κόστος της στέγασης.
Η έκθεση καλύπτει πρωτεύουσες και άλλες µεγάλες πόλεις στην ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), το Ηνωµένο Βασίλειο, τα ∆υτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, και βασίζεται σε 71.153 συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε 83 πόλεις. Εξετάζει διάφορες πτυχές της ευζωίας, οι οποίες συνδέονται µε την αστική ζωή, όπως οι θέσεις εργασίας, η αστική κινητικότητα, η συµµετοχικότητα, το περιβάλλον και η συνολική ασφάλεια.
Σύµφωνα µε τα πορίσµατα της έκθεσης του 2023, το ποσοστό ικανοποίησης των Ευρωπαίων σε όλες τις πόλεις της ΕΕ παραµένει υψηλό, στο 87%. Καταγράφονται αρκετές αξιοσηµείωτες βελτιώσεις στην αντίληψη της ποιότητας ζωής σε πόλεις των ανατολικών κρατών µελών της ΕΕ, µε σηµαντική πρόοδο σε πόλεις όπως το Μπιαουίστοκ και το Γκντάνσκ στην Πολωνία και η Κλουζ-Ναπόκα στη Ρουµανία.
Συνολικά, πλέον ικανοποιηµένοι από την κατάσταση της διαβίωσής τους είναι οι κάτοικοι των πόλεων Ροστόκ (Γερµανία), Μπράγκα (Πορτογαλία), Αµβέρσα (Βέλγιο), Κοπεγχάγη (∆ανία), Χρόνινχεν (Κάτω Χώρες) και Γκντανσκ.
Η έκθεση εστιάζει σε βασικές θεµατικές όπως ο αντίκτυπος της πανδηµίας του κορονοϊού στην ικανοποίηση των πολιτών στις περιφέρειές τους, η αστική κινητικότητα, που αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερα άτοµα επιλέγουν το περπάτηµα ως προτιµώµενο τρόπο µετακίνησης, καθώς και η ελκυστικότητα των µικρών πόλεων.
Οι µικρότερες πόλεις θεωρούνται πιο ελκυστικές για τους ηλικιωµένους και για τις οικογένειες µε µικρά παιδιά. Θεωρούνται επίσης ασφαλέστερες να περπατάει κανείς µόνος τη νύχτα, καθαρότερες και λιγότερο θορυβώδεις σε σύγκριση µε τις µεγαλύτερες πόλεις.
Όλα αυτά σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις δεν έχουν υποστεί τις τεράστιες κακοτεχνίες που υφίσταται, για παράδειγµα, εδώ και πολλές δεκαετίες η Αθήνα. Πρόκειται για την πρωτεύουσα που φηµίζεται για την κακή και απρόσωπη εµφάνιση. Αυτό όµως περίπου το έχουν συνηθίσει οι Έλληνες.
Στην Ευρώπη, οι πόλεις έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και η σηµασία προς το περιβάλλον είναι πολύ ικανοποιητική. Αποµένει να δούµε ποια θα είναι τα επόµενα βήµατα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής που θα ικανοποιήσει περισσότερο τους πολίτες.
Γιατί η Ευρώπη έχει πολιτισµό που πρέπει να διατηρήσει.