H γλωσσική ποικιλοµορφία αναδύει οσµή πολιτισµού και σεβασµού της διαφορετικότητας. ∆εν είναι µόνο προνόµιο και προσόν το να µιλά κανείς όσο µπορεί περισσότερες γλώσσες, διευκολύνοντας µε αυτόν τον τρόπο την επικοινωνία, αλλά βασικά η δυνατότητα πρόσβασης σε διαφορετικούς πολιτισµούς που ξεκινούν από την µελέτη µέχρι την κατανόηση της δηµιουργικής προσφοράς τους.
Οι γλώσσες οξύνουν δηµιουργικά το νου, αναπτύσσουν γνωσιακές δεξιότητας και πάνω απ΄όλα δίδουν τη δυνατότητα στους εξοικειωµένους µε τις γλώσσες να προσεγγίσουν την ιστορία του κάθε κράτους αλλά και να κατανοήσουν τις τοπικές νοοτροπίες και συνήθειες.
Οι γλώσσες βοηθούν λοιπόν στην εξοικείωση µε άλλους πολιτισµούς, επιφέρουν δυνητικές αλλαγές στην λεκτική και όχι µόνο επικοινωνία και κατουσίαν συµβάλλουν τα µάλα στην διαπολιτισµική δηµιουργία.
Πως όµως φαίνεται η κατάσταση µε την εκµάθηση γλωσσών στην Ευρώπη; Πως οι ευρωπαίοι πολίτες επικοινωνούν µεταξύ τους και ποιες είναι οι γλώσσες που πρωτοστατούν ποσοστιαία;
Όλα αυτά παρέχονται µε κάθε λεπτοµέρεια στο πολύ σηµαντικό ευρωβαρόµετρο που έδωσε στη δηµοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα στοιχεία δίνουν την δυνατότητα να αποκτήσουµε σηµαντικές γνώσεις από το πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι γενικότερα την εκµάθηση γλωσσών, πόσο άλλες γλώσσες πέραν της αγγλικής, λανσάρονται και σε ποιο ποσοστιαίο µέγεθος, µέχρι το πόσο χρήσιµο είναι να µιλούν περισσότερες γλώσσες πέραν της µητρικής τους.
Θα έλεγε κανείς πως µπορεί να καταλάβει ο Ευρωπαίος πόσο χρήσιµη είναι αυτή η δυνατότητα το να µπορεί δηλαδή κανείς να µιλά πολλές γλώσσες, κάτι που δεν θα τον βοηθήσει απλά και µόνο στα ταξίδια αναψυχής αλλά και στις διαπροσωπικές επαφές και την µελέτη της ιστορίας του κάθε τόπου.
Η γνώση λοιπόν ολοένα και περισσότερων γλωσσών είναι πέρα από ταλέντο και ικανότητα συνεύρεσης µε άλλους πολιτισµούς.
Η έρευνα λοιπόν του Ευρωβαρόµετρου για τους Ευρωπαίους και τις γλώσσες τους παρέχει πληροφορίες σχετικά µε τις γλωσσικές δεξιότητες των πολιτών, τη χρήση των γλωσσών και τη στάση τους απέναντι στην εκµάθηση γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μας επιτρέπει επίσης να δούµε την εξέλιξη µε την πάροδο του χρόνου, καθώς τα αποτελέσµατα συγκρίνονται µε την προηγούµενη έρευνα για τις γλώσσες που διεξήχθη το 2012.
Οι στάσεις, σύµφωνα µε το ευρωβαρόµετρο, απέναντι στην πολυγλωσσία είναι σηµαντικά θετικές µεταξύ των πολιτών της ΕΕ, µε το 86% να συµφωνεί ότι όλοι πρέπει να µιλούν τουλάχιστον µία άλλη γλώσσα εκτός της µητρικής τους και το 69% περισσότερες από µία επιπλέον γλώσσες.
Για το 76% των Ευρωπαίων, η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα πολιτικής. Η γλωσσική ποικιλοµορφία θεωρείται επίσης σηµαντική. Για το 84% των Ευρωπαίων, οι περιφερειακές και µειονοτικές γλώσσες πρέπει να προστατεύονται.
Γλώσσες εκτός της µητρικής γλώσσας
Όσον αφορά τις γνώσεις των Ευρωπαίων για άλλες γλώσσες εκτός της µητρικής τους γλώσσας, η έρευνα του Ευρωβαρόµετρου δείχνει θετική, αν και µέτρια πρόοδο από την τελευταία έρευνα του 2012.
3 στους 5 Ευρωπαίους µπορούν να συνοµιλήσουν σε µια άλλη γλώσσα εκτός της µητρικής τους γλώσσας, αριθµός που αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες µονάδες από το 2012.
Το ποσοστό ανέρχεται σε τέσσερις στους πέντε µεταξύ των νέων Ευρωπαίων (79% µεταξύ των 15 έως 24 ετών), µε αύξηση +5 ποσοστιαίες µονάδες, γεγονός που µας φέρνει πιο κοντά στον στόχο της ΕΕ για τους νέους στη σύσταση του Συµβουλίου του 2019 σχετικά µε µια ολοκληρωµένη προσέγγιση για τη διδασκαλία και την εκµάθηση γλωσσών.
Το 28% των Ευρωπαίων (+1 ποσοστιαία µονάδα) και το 39% των νέων (+2 ποσοστιαίες µονάδες) µπορούν να συνοµιλήσουν σε περισσότερες από µία ξένες γλώσσες.
Οι πιο οµιλούµενες ξένες γλώσσες στην ΕΕ
Τα αγγλικά οµιλούνται από τους µισούς περίπου Ευρωπαίους (47%) ως ξένη ή δεύτερη γλώσσα, σηµειώνοντας αξιοσηµείωτη αύξηση 5 ποσοστιαίων µονάδων από το 2012.
7 στους 10 νέους Ευρωπαίους µπορούν να συνοµιλήσουν στα αγγλικά, δηλαδή 9 ποσοστιαίες µονάδες περισσότεροι από ό,τι στην προηγούµενη έρευνα.
Μετά τα αγγλικά, τα γαλλικά (11%), τα γερµανικά (10%) και τα ισπανικά (7%) είναι οι πιο οµιλούµενες ξένες γλώσσες στην ΕΕ.