Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Έρευνα του ΜΑΙΧ: Βοτανικός “παράδεισος” τα Χανιά

Έρευνα του ΜΑΙΧ για την προστασία της κρητικής χλωρίδας.

Περισσότερα από 364 σημαντικά φυτά, ανάμεσα τους 52 ενδημικά, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό πλούτο για τον Νομό Χανίων.
Ένα φυσικό πλούτο που αναδείχθηκε μέσα από μια δουλειά τριών ετών της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την ενίσχυση και προστασία πληθυσμών απειλούμενων φυτικών ειδών της Κρήτης. Πιλοτική εφαρμογή στον Νομό Χανίων”.
Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που σχετίζεται με τη διατήρηση της Κρητικής χλωρίδας παρουσιάσθηκαν χθες το μεσημέρι στο ΜΑΙΧ.
«Η Διεθνής Ένωση για την προστασία της Φύσης έχει κατατάξει την Κρήτη ως ένα από τα σημαντικά μέρη στον κόσμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» ανέφερε η κ. Χριστίνα Φουρναράκη βιολόγος στη Μονάδα συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο του προγράμματος « από 32 φυτά πάρθηκαν σπόροι για την τράπεζα διατήρησης σπόρων του ΜΑΙΧ με σκοπό να ενισχύσουμε το φυσικό περιβάλλον σε περίπτωση που χαθούν γιατί είναι σπάνια και απειλούμενα». Η χθεσινή ημερίδα ήταν ενημερωτική αλλά και εκπαιδευτική καθώς συμμετείχαν υπηρεσιακοί που εργάζονται για την προστασία της φύσης (δασολόγοι, δασοφύλακες, εκπρόσωποι Δήμων κα.) «Στο Νομό Χανίων υπάρχον 364 φυτά που θεωρούνται σημαντικά σύμφωνα με το Νόμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του 2011. Επίσης υπάρχουν 52 ενδημικά φυτά που δεν εντοπίζονται δηλαδή πουθενά αλλού στον κόσμο και μας πέφτει ένα “έξτρα βάρος” για την διατήρηση τους» υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χορευτάκης βιολόγος στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ.

ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν συγκεκριμένες προσπάθειες για την ανάδειξη και διατήρηση 8 ενδημικών φυτών που το καθένα από αυτά βρίσκονται μόνο στους 7 Δήμους των Χανίων (δύο στη Γαύδο) και συγκεκριμένα:
• Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Το Gagea Omalensis ένας είδος λουλουδιού που αναπτύσσεται σε βραχώδη εδάφη και πιο συγκεκριμένα σε τρία σημεία στον Ομαλό.
• Δ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ: Η άγρια γαρυφαλλιά – Dianthus Xylorrhizus -της Πολυρρήνιας που εντοπίζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρρήνιας.
• Δ. ΧΑΝΙΩΝ: Ένα είδος άγριας ιτιάς η Salix Kaptarae που συναντάται σε πολύ μικρούς πληθυσμούς στην Αγιά.
• Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: Ένα σπάνιο είδος αλμυρικιού το Tamarix Minoa που βρίσκεται στην εκβολή του ποταμού Περαστικού στη Γεωργιούπολη.
• Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ: Το Ranunculus Veronicae που απαντάται στο χωριό Αρχοντικό του Σελίνου.
• Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ: Το φυτό Centaurea Poculatoris, μια πολυετής πόα, που σχηματίζει συμπαγείς ομάδες και φύεται σε σχισμές ασβεστολιθικών βράχων, γκρεμούς, σε υψόμετρα 50-400 μ.
• Δ. ΓΑΥΔΟΥ: Τα φυτά Artemisia Inculta και Periploca Angustifolia στο νησί της Γαύδου. Γλάστρες με τα φυτά αυτά δόθηκαν στους ντόπιους ώστε να χρησιμοποιούνται και ως καλλωπιστικά.

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Για τον ιστότοπο http://diatirisi-chloridas-kritis.maich.gr μίλησε η βιολόγος κ. Αδαμαντία Κοκκινάκη υπογραμμίζοντας πως σε αυτόν βρίσκεται ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών για τα 364 φυτά των Χανίων. «Στα πλαίσια του προγράμματος έχει παραχθεί πλούσιο υλικό και έγινε προσπάθεια η παρέμβαση να γίνει σε όλους τους Δήμους. Όταν ξεκινούσαμε το έργο αυτό δεν περιμέναμε τα αποτελέσματα αυτά . Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσέδωσε πολύ στην υπεραξία της πλούσιας χλωρίδας όλων των επιπέδων και για αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι» δήλωσε η κ. Πολύμνια Σκλαβάκη διευθύντρια Δασών Χανίων, επισημαίνοντας πως από το πρόγραμμα αναδείχθηκε επίσης η μεγάλη αξία των μικρών ποώδη φυτών που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος.
Στο σύμφωνο συνεργασίας που θα υπογραφεί με τον Δήμο Γαύδου «για τα σπάνια αρωματικά φυτά του νησιού σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος » αναφέρθηκε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με δικαιούχο τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναγκαία τα μέτρα σε Λαφονήσι – Μπάλο

Οι βιολόγοι ρωτήθηκαν αναφορικά με τα μέτρα που έχουν λάβει οι Δήμοι Καντάνου- Σελίνου και Κισσάμου για την προστασία των περιοχών του Λαφονησίου και των Φαλασάρνων όπου επίσης φύεται το ενδημικό φυτό Androcymbium rechingeri, ο Κέδρος και άλλα απειλούμενα φυτά.
«Όπου φύεται ένα φυτό και παρκάρουν αυτοκίνητα ή δημιουργούνται δρόμοι ή πιέζεται το χώμα αυτό κάνει κακό. Φυσικά και πρέπει να γίνουν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αντιστοίχως να πράξουν οι Δήμοι» τόνισε ο βιολόγος κ. Χορευτάκης σχολιάζοντας την απαγόρευση της στάθμευσης στο Λαφονήσι στην ευαίσθητη προστατευμένη ζώνη.
Οι κίνδυνοι για τα σπάνια φυτά πέρα από την τουριστικοποίηση έχουν να κάνουν και με την υπερβόσκηση ειδικά στις ορεινές περιοχές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα