Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ερευνητές αναπτύσσουν εμβόλιο κατά της χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη ευθύνεται για 4,4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια σε χώρες με υψηλό αλλά και χαμηλό εισόδημα. Παγκοσμίως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις στοιχίζουν σχεδόν 18 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένα νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού (UNM) θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, παρέχοντας μια φθηνή μέθοδο για τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία δημιουργεί επικίνδυνες πλάκες που μπορούν να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «npj Vaccines», μια ομάδα με επικεφαλής τον Μπράις Τσακεριάν, καθηγητή στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, ανέφερε ότι τα εμβόλια μείωσαν την LDL χοληστερόλη σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με μια ακριβή κατηγορία φαρμάκων, γνωστή ως αναστολείς PCSK9.

«Μας ενδιαφέρει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια άλλη προσέγγιση που θα είναι λιγότερο δαπανηρή και ευρύτερα εφαρμόσιμη, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε μέρη που δεν έχουν τους πόρους για να αντέξουν οικονομικά αυτές τις πολύ, πολύ ακριβές θεραπείες», δήλωσε.

Ο Αμπινάς Ατσρεκάρ, καρδιολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής του UNM, υποφέρει από υψηλή χοληστερόλη.

«Είμαι καρδιολόγος και έχω υψηλή χοληστερόλη. Διαγνώστηκα όταν ήμουν νέος, περίπου στην ηλικία των 16 ετών», είπε.

Έκτοτε, έχει λάβει διάφορες θεραπείες, όπως στατίνες -τις οποίες χρησιμοποιούν σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως- και τη μονοκλωνική ένεση PCSK9. Πρόκειται για ένα νεότερο φάρμακο που στοχεύει την πρωτεΐνη PCSK9– ένα μόριο που παράγεται στο ήπαρ, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα και ρυθμίζει αρνητικά τον μεταβολισμό της LDL χοληστερόλης.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερη PCSK9 παράγει το σώμα, τόσο υψηλότερη θα είναι η LDL χοληστερόλη. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, οι ενέσεις, οι οποίες χορηγούνται δύο φορές το μήνα, μειώνουν την κακή χοληστερόλη του κατά περίπου 60%, αλλά είναι ακριβές και απαιτούν προηγούμενη έγκριση από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή τον καρδιολόγο.

«Τα φάρμακα αυτά έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά και τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου», εξήγησε ο ερευνητής.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πλατφόρμας εμβολίων που ανέπτυξε στο UNM, ο Τσακεριάν και οι συνάδελφοί του συνεργάστηκαν με ερευνητές στις ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου που στοχεύει την PCSK9.

«Το εμβόλιο βασίζεται σε ένα μη μολυσματικό σωματίδιο ιού», εξήγησε. «Είναι απλώς το κέλυφος ενός ιού και αποδεικνύεται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κέλυφος για να αναπτύξουμε εμβόλια κατά όλων των ειδών των ασθενειών», εξήγησε.

Οι ερευνητές κόλλησαν μικροσκοπικά κομμάτια της πρωτεΐνης PCSK9 στην επιφάνεια αυτών των σωματιδίων του ιού.

«Έτσι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί μια πραγματικά ισχυρή αντισωματική απάντηση κατά αυτής της πρωτεΐνης που εμπλέκεται στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης», είπε. «Στα ζώα που εμβολιάσαμε, είδαμε μεγάλη μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης – έως και 30% – και αυτό συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου», πρόσθεσε.

Τα τελευταία 10 χρόνια, το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια και πιθήκους με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ο Τσακεριάν δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η εξεύρεση πόρων για την κατασκευή του εμβολίου και την χρήση του σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά αξίζει τον κόπο να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που είναι καθαρό, ασφαλές και προσιτό.

Οπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, ο Τσακεριάν εκτιμά ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι φθηνότερο από 100 δολάρια ανά δόση, επειδή παρασκευάζεται με ένα απλό και σχετικά φθηνό βακτήριο.

«Θα μπορούσε να κοστίζει δεκάδες δολάρια ανά δόση», είπε ο ερευνητής, και κάθε δόση θα παρέμενε αποτελεσματική για σχεδόν ένα χρόνο. «Πρόκειται για ένα εμβόλιο που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δηλαδή, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε όλο τον κόσμο όπου οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα», είπε.

«Ελπίζουμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τους ανθρώπους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», κατέληξε ο ερευνητής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα