Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ερευνητές εξηγούν στα “Χ.ν.” γιατί υποχώρησε η θάλασσα

Με την εαρινή ισημερία που έχουμε σε λίγες μέρες (20 Μαρτίου) και όχι με σεισμική δραστηριότητα, σχετίζεται το φαινόμενο της άμπωτης, δηλαδή υποχώρησης της θάλασσας σε περιοχές των Χανίων αλλά και όλης της Κρήτης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Oπως εξηγούν οι ερευνητές είναι ένα ετήσιο φαινόμενο άμπωτης το οποίο προκαλεί συνήθως στις αρχές του Μάρτη πτώση της στάθμης της θάλασσας και δεν εγκυμονεί κινδύνους.
Χθες, το φαινόμενο ήταν λιγότερο έντονο λόγω του κυματισμού.
Το μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Κρήτης, Έφορος Γεωλογικών Συλλογών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, εξηγεί στα “Χανιώτικα νέα” ότι «το φαινόμενο που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες είναι ένα ετήσιο φαινόμενο άμπωτης που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία που έχουμε σε μερικές μέρες. Το φαινόμενο έχει μεγάλη διακύμανση από χρονιά σε χρονιά και προκαλεί συνήθως στις αρχές του Μάρτη μια πτώση της στάθμης της θάλασσας της τάξης των 15-20 εκατ.
Η ένταση του φαινομένου έχει όμως μεγάλη διακύμανση και επηρεάζεται και από άλλα φαινόμενα όπως για παράδειγμα η ευθυγράμμιση Γης, Σελήνης και Ηλίου που συμβαίνει αυτές τις μέρες. Σε μια τέτοια περίπτωση η έλξη που ασκούν τα ουράνια αυτά σώματα στο νερό των ωκεανών είναι πολύ μεγάλη μεγεθύνοντας τα φαινόμενα της παλίρροιας που παρατηρούνται συνήθως όπως και το φαινόμενο της άμπωτης κατά την εαρινή ισημερία. Εάν επιπλέον σε μια περιοχή επικρατούν για μεγάλο διάστημα και υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβη με την καλοκαιρία που είχαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, τότε το φαινόμενο αυτό μπορεί να φτάσει στη μέγιστη του ένταση. Το όλο φαινόμενο έχει διάρκεια από 10 εως 15 μέρες συνήθως και μετά η στάθμη επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα».
Ο κ. Φασουλάς προσθέτει ότι «αυτό ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα με αρκετή ένταση σε όλη τη Μεσόγειο (στη Βενετία είχαν πρόβλημα στην κυκλοφορία οι γόνδολες) αλλά κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στη χώρα όμως όπου οι υψηλες βαρομετρικές πιέσεις που επικράτησαν για πολλές μέρες προκάλεσαν μια συνολική πτώση της στάθμης της θάλασσας που έφτασε μέχρι και 40 εκατ. Η οπισθοχώρηση όμως της ακτογραμμής που παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές της Κρήτης, συνδέεται με το βάθος του θαλάσσιου πυθμένα. Ετσι όπου αυτός είναι πολύ ρηχός όπως έγινε στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, στη Σητεία και στη Ιεράπετρα η ακτογραμμή οπισθοχώρησε πάνω από 10 μέτρα».

«ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΕΙΣΜΟΥΣ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το φαινόμενο συνεπώς δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς που είχαμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Νέα Ζηλανδία πριν μερικές μέρες γιατί μάλιστα είχε εκδηλωθεί αρκετές μέρες πιο πριν. Επίσης δεν αποτελεί κάποιο πρόδρομο φαινόμενο σεισμού, γιατί τέτοια φαινόμενα έχουν πολύ περιορισμένη χωρικά έκταση και σίγουρα όχι την έκταση που έχει το φαινόμενο που παρατηρούμε. Τέλος το φαινόμενο δεν εγκυμονεί κινδύνους γιατί σε αντίθεση με το τσουνάμι που τόσο η άμπωτη όσο και η πλημμυρίδα λαμβάνουν χώρα μέσα σε μερικά λεπτά, αυτό εξελίσσεται πάρα πολύ αργά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, υπογράμμισε στα “Χ.ν.” ότι το φαινόμενο της άμπωτης είναι «θέμα υδρομετεωρολογικών συνθηκών» και αποδίδεται στη διεύθυνση των ανέμων και στα θαλάσσια ρεύματα σε σχέση με τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.
Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει καμία σχέση με σεισμική δραστηριότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα