Εφαρμογή σε τομείς τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής σημασίας όπως το Χρηματιστήριο και οι αγορές ενέργειας, αναμένεται να έχει ένα νέο πρόγραμμα βασικής έρευνας σε τεχνητή νοημοσύνη το οποίο ξεκίνησε χθες στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πρόκειται για το έργο με ονομασία: “DEEP-REBAYES: Αναθεώρηση των Εννοιών Στρατηγικής Ισορροπίας: Βασισμένη σε Βαθιά Νευρωνικά Δίκτυα για Γράφους, Ευσταθής κατά Βayes Στρατηγική Λήψη Αποφάσεων υπό Αβεβαιότητα σε Ετερογενή Πολυπρακτορικά Περιβάλλοντα” με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Γιώργο Χαλκιαδάκη.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, «το DEEP-REBAYES οραματίζεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες στρατηγικής ισορροπίας, και να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη νέων, ουσιαστικών και πρακτικών εννοιών ορθολογισμού, ώστε να γίνει υπολογιστικά εφικτή η χρήση αποτελεσματικής στρατηγικής σκέψης σε αβέβαια πολυπρακτορικά περιβάλλοντα. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτυχθούν καινοτόμοι αλγόριθμοι που θα αλληλοδιαπλέκουν Μηχανική Μάθηση με Θεωρία Παιγνίων.
H έρευνα αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή σε διάφορους τομείς τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής σημασίας (όπως το χρηματιστήριο και τα χρηματοοικονομικά, οι αγορές ενέργειας, ή οι δημοπρασίες), και πρακτικά σε οποιοδήποτε πολυπρακτορικό περιβάλλον απαιτεί τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων υπό αβεβαιότητα».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίες (ΕΛΙΔΕΚ): «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (Αριθμός Έργου ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.: 15430). Η πρόταση επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, κατά την οποία μόλις 21 προτάσεις σε σύνολο 136 επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση (ποσοστό αποδοχής 15.5%).