Έργα που αφορούν στην ύδρευση του ακριτικού νησιού ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Γαύδου, εν αναμονή της θερινής περιόδου, κατά την οποία αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση νερού λόγω της επισκεψιμότητας.
Όπως έγινε γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας – τηλεχειρισμού των δεξαμενών του δικτύου ύδρευσης που έχει εγκατασταθεί, στο πλαίσιο των έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού.
Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο, υπάρχει μία γενική εποπτική εικόνα των δεξαμενών του νησιού, αλλά και μεμονωμένα σε καθεμία από αυτές και συγκεκριμένα: Κουλεριανά, Σχολείο, Σγουδιανά, Σελλάκια, Φάρος/Άμπελος.
Ειδικότερα, παρακολουθείται η στάθμη των δεξαμενών, η λειτουργία των φίλτρων, η επικοινωνία μεταξύ τους πάνω στο δίκτυο ύδρευσης, εντοπίζονται σφάλματα και γίνονται διορθωτικές ενέργειες, παρουσιάζονται σε διαγράμματα τα στοιχεία λειτουργίας τους, ελέγχεται ο πίνακας παροχών και οι καταναλώσεις και βεβαίως τα ποιοτικά στοιχεία του
νερού σε κάθε δεξαμενή. 10 από τους συνολικά 12 σταθμούς είναι ήδη online, ενώ τις επόμενες ημέρες και οι δύο εναπομείναντες θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό δίκτυο.
Το έργο ολοκληρώθηκε με την συνεργασία της ΔΕΥΑΧ (με την οποία υπεγράφη και η σχετική προγραμματική σύμβαση), χρηματοδοτήθηκε από τον Πυλώνα Ανάκαμψης 1 “Πράσινη Μετάβαση” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος
συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ήταν συνολικού προϋπολογισμού 918.468 ευρώ, χωρίς την τελική έκπτωση που δόθηκε.
Σε γραπτή δήλωσή της, η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη σχολιάζει πως «το ζήτημα με το νερό στο νησί μας απασχολεί ιδιαίτερα, πολύ δε περισσότερο μετά τα όσα συνέβησαν στο νησί πέρυσι το καλοκαίρι και την διασπορά πολύ κακών ειδήσεων για τον τόπο μας. Θυμίζω ότι τότε προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις, αναλύσεις και ενέργειες που έπρεπε. Το σύστημα τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο… Το να διαχειριστούμε τα λιγοστά αποθέματα των δεξαμενών μας με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, ελέγχοντας παράλληλα και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Θέλουμε μία Γαύδο να ακολουθεί και όχι απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Και το προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού. Είμαστε υπερήφανοι για την ολοκλήρωση αυτού του έργου,
αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το δίκτυο ύδρευσης το 2019 που αναλάβαμε. Όπως επίσης και ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό άλμα για τον μικρών δυνατοτήτων Δήμο μας».
TO WATER KIOSK
Σε άλλη ανακοίνωση, ο Δήμος Γαύδου αναφέρεται και στο water kiosk που παρουσιάστηκε προ ημερών στα Χανιώτικα νέα, ένα αυτόνομο σύστημα παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού (water kiosk), παρέχοντας την υπηρεσία αυτή δωρεάν σε όλους, έχοντας την δυνατότητα να γεμίσουν από ένα μικρό μπουκαλάκι ή θερμός, μέχρι και μία μεγάλης χωρητικότητας μπουκάλα, για ιδία χρήση. Παράλληλα, η χρήση αυτής της συσκευής αφήνει
ένα ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Γαύδο, δίνοντας την δυνατότητα επανάχρησης φιαλών και όχι της απόρριψής τους.
Το σύστημα θα τοποθετηθεί στο Διοικητήριο στο λιμάνι της Καραβέ και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής έξι κυβικών μέτρων νερού ανά ημέρα. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιχορήγησε την καινοτόμο δράση του Δήμου Γαύδου με 34.100 ευρώ.
Το Water Kiosk μπορεί να επεξεργαστεί και να μετατρέψει σε πόσιμο νερό οποιοδήποτε νερό, όπως του δημοτικού δικτύου ύδρευσης ή γεώτρησης ή πηγαδιού ή ακόμα και θαλασσινού νερού. Πριν την εγκατάστασή του γίνεται η πλήρης χημική και μικροβιακή ανάλυση του, προς επεξεργασία νερού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις των συστημάτων του.
Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης διανομής νερού σε μία ή δύο ή και παραπάνω θυρίδες. Η μια ρυθμίζεται π.χ. για πλήρωση δοχείων 10 lt και η άλλη για πλήρωση δοχείων χωρητικότητας 20 lt. Έχει δυνατότητα παραγωγής πόσιμου νερού από 1600lt/ημέρα μέχρι 12.000 lt.
Έργα για το νερό στη Γαύδο
