Σημαντικό έργο άφησε ο μηχανικός Παύλος Παυλάκης ο θάνατος του οποίου σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία των Χανίων.
Eργα και κτήρια τα οποία έχουν την δική τους ιστορία στην πόλη, έγιναν μετά από δικές του μελέτες ενώ με βάση κυκλοφοριακή μελέτη που εκπόνησε ο ίδιος μαζί με τον συμμαθητή του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Απόστολο Γιώτη και την οποία προσέφερε στον Δήμο Χανίων, τη δεκαετία του 1970, πραγματοποιήθηκαν οι κυκλοφοριακές διαμορφώσεις και οι ανακατασκευές της πλατείας Αγοράς και κεντρικών δρόμων της πόλης.
Στην διαδρομή του σημαντικού Χανιώτη επιστήμονα κάνει εκτενή αναφορά με ανακοίνωσή του το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια του «στους οικείους του, τη γυναίκα του Ρεβέκκα, πιστή σύντροφο και συμπαραστάτη της ζωής του, τις κόρες του Τζίνα και Κάτια, τον γαμπρό του αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του», σημειώνει: «Ο Παύλος Παυλάκης, ο κύριος Παύλος για εμάς τους νεότερους, δεν είναι πια κοντά μας να μας συμβουλεύει, να μας εμπνέει με την εργατικότητα του και να μας καθοδηγεί με τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις του. Μια βόλτα όμως στην πόλη ακόμα και μια ματιά τριγύρω μας στον χώρο που βρισκόμαστε καταδεικνύει πως δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ».
Μάλιστα, ο Παύλος Παυλάκης «ήταν μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο αρχαιότερος εν ενεργεία μηχανικός με Α.Μ.Τ.Ε.Ε 6066, μέλος του Συνδέσμου Μελετητών Υδραυλικών Έργων Ελλάδος, του American Society of Civil Engineers (A.S.C.E.)».
ΤΑ ΕΡΓΑ
Σύμφωνα με το ΤΕΕ στη μακρά πορεία του ο Π. Παυλάκης, ως μηχανικός, είτε του Δημοσίου είτε ως ιδιώτης, «έφερε εις πέρας καθήκοντα εκπόνησης μελετών και επιβλέψεων στην κατασκευή μεγάλων έργων» όπως:
•Στη θητεία του στο ΓΕΝ διάφορα Έργα Υποδομής στη Ναυτική Βάση Σούδας μεταξύ των οποίων το μεγάλο συγκρότημα υπόγειων αποθηκών πυρομαχικών Ακρωτηρίου μαζί με τις υποστηρικτικές του κτιριακές και λιμενικές εγκαταστάσεις, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, ο οικισμός Αξιωματικών της Βάσης της Σούδας μαζί με όλα τα έργα υποδομής του, οι κτιριακές εγκαταστάσεις συνεργείων εξυπηρέτησης πλοίων και αποθηκών στη Βάση της Σούδας και λοιπά μικρότερα έργα».
•Στο Τεχνικό γραφείο που διατηρούσε με τον Παύλο Κακούρη από το 1954 ως και το 1969, έργα ορόσημο για την πόλη: «Το Παλαιό Νοσοκομείο Χανίων δυναμικότητας 240 κλινών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Χανίων (Ψ.Ν.Χ.) δυναμικότητας 500 κλινών, το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δυναμικότητας 180 κλινών, το Ξενοδοχείο “ΚΥΔΩΝ” και τον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου.
•Έργα υποδομής όπως η κυκλοφοριακή διαμόρφωση της Πλατείας Δικαστηρίων, η μελέτη του Β΄. Αγωγού ύδρευσης πόλεως Χανίων από Αγιά μέχρι τις δεξαμενές νερού, την οποία ανέλαβε ο Π. Παυλάκης έπειτα από Πανελλήνιο Διαγωνισμό στον οποίο πήρε το πρώτο βραβείο, η μελέτη ύδρευσης των οικισμών του Ακρωτηρίου.
Το ΤΕΕ κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία «στην εκπόνηση της Κυκλοφοριακής Μελέτης των οδών όλης της πόλεως Χανίων μαζί με τον συμμαθητή του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Απόστολο Γιώτη τη δεκαετία του 1970 και μετά την έγκρισή της από το τότε Υπ. Δημ. Εργων – Τμήμα Κυκλοφορίας την προσέφεραν στο Δήμο Χανίων χωρίς καμία αμοιβή. Με βάση τη μελέτη αυτή ο Δήμος Χανίων ζήτησε και το Υπ. Δημ. Εργων αποδέχθηκε – χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου – και πραγματοποιήθηκαν οι κυκλοφοριακές διαμορφώσεις και οι ανακατασκευές της πλατείας Αγοράς με τα δύο πάρκινγκ της, των οδών Α. Παπανδρέου και Ηρώων Πολυτεχνείου, των οδών Χ’Μιχάλη Γιάνναρη – Σκαλίδη – Κισάμου μέχρι τον Κλαδισσό μετά της κυκλοφοριακής διαμόρφωσης των πλατειών Χορτατζών και 1866, των οδών Κυδωνίας -Πλαστήρα και Αποκορώνου». Ακόμα το ΤΕΕ σημειώνει ότι «μετά τον άδικο χαμό του Αρχιτέκτονα Παύλου Κακούρη στο αεροπορικό δυστύχημα της 08-12-1969, ο Π. Παυλάκης διατηρεί Τεχνικό Γραφείο Ερευνών και Μελετών Υδραυλικών Έργων του Ελληνικού Δημοσίου και εκπονεί μελέτες που αποτελούν ακόμα και σήμερα πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου μας».
Ο ΟΑΔΥΚ
Επιπλέον το ΤΕΕ σημειώνει ότι ο κ. Παυλάκης «οραματίζεται και βοηθάει στην ίδρυση του ΟΑΔΥΚ με τον γνωστό του ρόλο στη διαχείριση των νερών στην περιοχή μας ενώ δημοσιεύει εργασίες σε πλήθος επιστημονικά περιοδικά και μετέχει με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια». Το 1984, ο Π. Παυλάκης άρχισε την εκπόνηση της Διδακτορικής του διατριβής στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ., την οποία περάτωσε πέντε χρόνια αργότερα με βαθμό άριστα και θέμα “Συμβολή στην υδρογεωλογική διερεύνηση του ασβεστολιθικού υδροφόρου συστήματος των πηγών Αγιάς Δυτ. Κρήτης”. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, σε όλη αυτή την διαδρομή αμέριστη ήταν η συμπαράσταση της συζύγου του Ρεβέκκας και των κορών του. Ακόμα πιο σημαντική ήταν η συνεισφορά του Παύλου Παυλάκη στον τρόπο σκέψης των νεότερων μηχανικών. Με το γραφείο του πάντοτε ανοιχτό και τον ίδιο μόνιμο συμπαραστάτη και αρωγό σε όλες τις ενέργειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Ο Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τονίζει: «Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του διακεκριμένου επιστήμονα, πολιτικού μηχανικού Παύλου Παυλάκη, ενός ακούραστου οραματιστή που είχε τη θέρμη και την ικανότητα να υλοποιεί όσα σχεδίαζε. Ήταν ένας ακάματος άνθρωπος, αποτελεσματικά δημιουργικός και πρωτοπόρος μελετητής, που συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων για τα Χανιά και την Κρήτη, συμβάλλοντας με την επιστημονική του πληρότητα και κατάρτιση αλλά και την κοινωνική προσφορά του στην ανάπτυξη των Χανίων αλλά και όλου του νησιού. Εκφράζω τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένειά του».
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Με ψήφισμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παύλου Παυλάκη, ο οποίος «με την επιστημοσύνη του εργατικότητα και αγάπη του για τον τόπο μας, προσέφερε αποφασιστικής σημασίας δημιουργία στην Κρήτη».
Ο ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ
Tο Δ.Σ. του Ροταριανού Ομίλου Χανίων μεταξύ άλλων εκφράζει «τα βαθύτατα συλληπητήρια του» και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι αποφάσισε «να καταθέσει το ποσόν των 200 ευρώ στο ειδικόν ταμείον βοηθείας αναξιοπαθούντων οικογενειών του Ομίλου Χανίων», κ.α..