Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Έργα σε λιµάνι και Κουµ Καπί – Σε διαβούλευση η μελέτη

Σε διαβούλευση έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «για υφιστάµενα και νέα έργα στον ενετικό λιµένα Χανίων και στην περιοχή του Κουµ Καπί».

Σκοπός της µελέτης είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση των ήδη υφιστάµενων λιµενικών υποδοµών εντός της χερσαίας λιµενικής ζώνης  του Ενετικού Λιµένα Χανίων ενώ η παρούσα ΜΠΕ επιδιώκει και την περιβαλλοντική αδειοδότηση νέων έργων.

Σύµφωνα µε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το συνολικό έργο περιλαµβάνει:

1) τα υφιστάµενα λιµενικά έργα,

2) νέα έργα που αφορούν την αντικατάσταση-συµπλήρωση της υφιστάµενης πλακόστρωσης και τον εκσυγχρονισµό των δικτύων υποδοµής στη ΧΛΖ του Ενετικού Λιµένα Χανίων,

3)νέα έργα συντήρησης λιµενικών υποδοµών και αποκατάστασης σπηλαιώσεων Ενετικού Λιµένα Χανίων,

4) νέα έργα που προτείνονται στο πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής Μελέτης µε τίτλο: «Ανάπλαση της Λιµενικής Ζώνης της Περιοχής Κουµ Καπί στα Χανιά» όπως εγκρίθηκαν σύµφωνα  Απόφαση της ∆/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνηµείων

5) νέα λιµενικά έργα για την αντιµετώπιση των φαινοµένων διάβρωσης που παρατηρούνται στην παραλία του Κουµ Καπί.

Τα υφιστάµενα λιµένα έργα βρίσκονται εντός της θεσµοθετηµένης Χερσαίας Ζώνης Λιµένα  και περιλαµβάνουν τα εξής:

Έναν προσήνεµο µώλο µήκους 600 m

– Τρεις (3) σταθερούς προβλήτες διαστάσεων 50×10 m, 40×7 m και 50×20 m

– Πέντε πλωτούς προβλήτες συνολικής επιφάνειας 670,80 m2

– Κρηπιδώµατα µήκους 1.100 m και ωφέλιµου βάθους 2-4 m.

Τα γεωµετρικά χαρακτηριστικά του Ενετικού Λιµένα που διαµορφώνονται από τις παραπάνω λιµενικές υποδοµές είναι:

– Λιµενολεκάνη επιφάνειας 52.000 m2, βάθους 1-4 m

– ∆υναµικότητα ελλιµενισµού: 187 σκάφη.

– Στόµιο: 45 m

– Κύκλος ελιγµών: 50 m

Τα νέα έργα που αφορούν την αντικατάσταση-συµπλήρωση της υφιστάµενης πλακόστρωσης και τον εκσυγχρονισµό των δικτύων υποδοµής στη ΧΛΖ του Ενετικού Λιµένα περιλαµβάνουν τα εξής:

– Καθαίρεση των υφιστάµενων υλικών πλακόστρωσης και όλων των υφιστάµενων πεζοδροµίων καθώς και των αυθαιρέτων υπερυψώσεων.

– Αποξήλωση του υπάρχοντος υποστρώµατος όπου είναι σαθρό και χρήζει αντικατάστασης και κατασκευή νέων ανθεκτικών υποστρωµάτων από ελαφρώς οπλισµένο σκυρόδεµα.

– Αντικατάσταση – συµπλήρωση – εκσυγχρονισµός των δικτύων υποδοµής (ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεφωνίας).

– Επισκευή του κρηπιδώµατος όπου διαπιστώνεται ότι απαιτείται.

– Επισκευή – συντήρηση και πλακόστρωση των υφιστάµενων προβλητών όπου απαιτείται.

– ∆ιάστρωση, σε όλο το µήκος της ΧΛΖ και της Πλατείας Ελ. Βενιζέλου (Σιντριβάνι) µε νέες πλάκες.

– Καθαίρεση, συντήρηση και επανατοποθέτηση των υφιστάµενων παραδοσιακών κυβόλιθων σε ενιαίες ζώνες ούτως ώστε να επιτευχθεί αισθητική οµοιοµορφία.

– Τοποθέτηση όδευσης τυφλών σε όλο το µήκος της ΧΛΖ πλην των προβλητών αλλά και της πλατείας Κατεχάκη και του χώρου µεταξύ συγκροτήµατος Νεωρίων και Θεάτρου Μ. Θεοδωράκης όπου η διατήρηση της γεωµετρίας της υφιστάµενης παραδοσιακής πλακόστρωσης δεν το επιτρέπουν.

Όπως αναφέρεται µεταξύ άλλων στην µελέτη «η συνολική επιφάνεια παρέµβασης για την υλοποίηση των παραπάνω έργων καθορίζεται από το βόρειο-δυτικό άκρο της Παλιάς Πόλης και του Ενετικού Λιµένα έως το βόρειο-ανατολικό άκρο αυτών και ανέρχεται στα 28.000 m2 περίπου.

Τα νέα έργα συντήρησης λιµενικών υποδοµών και αποκατάστασης σπηλαιώσεων του Ενετικού Λιµένα Χανίων, θα περιλαµβάνουν δύο (2) φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων µε νέα υλικά όπως χυτό σκυρόδεµα και σακκόλιθους και η δεύτερη φάση αφορά την τοποθέτηση φυσικών λίθων µε ανάλογη τεχνική της προϋφιστάµενης της σπηλαίωσης.

Τα νέα έργα που προτείνονται στο πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής Μελέτης  µε τίτλο «Ανάπλαση της Λιµενικής Ζώνης της Περιοχής Κουµ Καπί στα Χανιά» περιλαµβάνουν συνοπτικά τα εξής:

– Κατασκευή νέου τοιχίου

– διαµόρφωση χώρων πρασίνου,

– τοποθέτηση αστικού εξοπλισµού (καθιστικών), φωτιστικών ιστών και κρηνών πόσιµου νερού,

– διαµορφώσεις που περιλαµβάνουν υποχώρηση του εδάφους και κατάβαση στη στάθµη της θάλασσας,

– διαµόρφωση του κρηπιδώµατος για τη δηµιουργία προβόλου µε τη θάλασσα να εισχωρεί από κάτω,

– δηµιουργία 2 εξεδρών επί πασσάλων στη θάλασσα, διαστάσεων 40×60 m και 20×15 m,

– δηµιουργία µίας µικρής πλατείας η διαµόρφωση της οποίας θα γίνει από τις προτεινόµενες παρεµβάσεις,

– δηµιουργία «φυσικής πισινών» µε ήπια παρέµβαση διαµόρφωσης του ανατολικού άκρου της περιοχής που βρίσκονται τα παλιά σφαγεία

– εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των λουοµένων (αποδυτήρια, WC, ντους)

– επίστρωση της περιοχής παρέµβασης µε φυσικό κυβόλιθο ή σκυρόδεµα,

– τοποθέτηση νέων στεγάστρων για την εξυπηρέτηση των υφιστάµενων καταστηµάτων.

Τέλος, τα νέα λιµενικά έργα για την αντιµετώπιση των φαινοµένων διάβρωσης που παρατηρούνται στην παραλία του Κουµ Καπί αφορούν στην τεχνητή αναπλήρωση της ακτής της παραλίας µε παράλληλη χωροθέτηση δύο (2) ύφαλων κυµατοθραυστών 120µ έκαστος στο ανατολικό τµήµα του κόλπου. Η εν λόγω αναπλήρωση θα εκτείνεται σε µήκος 260 µ. περίπου. Η νέα ακτογραµµή θα επεκταθεί κατά πλάτος τουλάχιστον 20 m από την παλιά ακτογραµµή»

Υπενθυµίζεται ότι όσον αφορά στο Κουµ Καπί στις 30/03/2023 είχε εγκριθεί από την υπουργό πολιτισµού κα Λίνα Μενδώνη η αρχιτεκτονική µελέτη (Στάδιο 2) µε τους εξής όρους:

«1. Να µην κατασκευαστεί η προτεινόµενη πρώτη κατάβαση (Α) προς τη θάλασσα από τη στροφή του σηµερινού δρόµου έως τον προµαχώνα Sabbionara ή Mocenigo, επειδή η προτεινόµενη κατασκευή, πολύ κοντά στο ενετικό τείχος και στον προµαχώνα, θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το αρχαίο µνηµείο. Στην περιοχή αυτή, στην οποία αναµένεται να αποκαλυφθεί σηµαντικό -µη ορατό σήµερα- τµήµα της ενετικής οχύρωσης, θα πρέπει να προηγηθεί έρευνα από την ΕΦΑ Χανίων, από τα αποτελέσµατα της οποίας θα εξαρτηθεί η τυχόν δυνατότητα υποβολής προς εξέταση από το ΚΑΣ µίας πρότασης για τη δηµιουργία ενός κεκλιµένου επιπέδου (ράµπας) πολύ απλής µορφής, κατασκευασµένου µε φυσικά υλικά, σε ικανή απόσταση από το τείχος και τον προµαχώνα, για την εξασφάλιση αποκλειστικά και µόνο απλής πρόσβασης, και όχι παραµονής, στον χώρο.

2. Όλες οι εργασίες για την υλοποίηση της µελέτης να πραγµατοποιηθούν υπό την εποπτεία των συναρµοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων (Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων)

3. Για την προσάµµωση να τηρηθούν µε ακρίβεια τα όρια, όπως αυτά αποτυπώνονται στο υποβληθέν σχέδιο Γ-∆.3 (Γενική ∆ιάταξη Έργων – Οριστική Λύση – 2 Κυµατοθραύστες – Τεχνητή Αναπλήρωση).»

Η Μελέτη θα είναι σε δηµόσια διαβούλευση ως τις 17 Ιουνίου ενώ έως χθες καµία από τις υπηρεσίες δεν είχε γνωµοδοτήσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σωστες οι παρεμβάσεις στο Ενετικο Λιμανι κ στο Κουμ-Καπι αλλά η Δημοτικη Αρχη πρέπει να ασχοληθει κ με την περιοχη περιξ του νεου Αρχαιολογικου Μουσειου Χανιων να προχωρησει αμεσα σε πεζοδρομηση της Σκρα ωστε να διαμορφωθει η πιο πρόσβαση-αναδειξη του εν λόγω Μουσειου δενδροφυτευσεις στην ευρύτερη περιοχη της Χαλεπας κ πιο εντονο κ καλαισθητο φωτισμο καθως τα βραδια υπάρχει εντονο σκοταδι όπως καλο θα ηταν νσ υπάρξει κ πιο εντονη αστυνομευση της περιοχης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα