Αναγκαιότητα χαρακτηρίζει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), τονίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αναστροφή των άσχημων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν σήμερα. Το ζήτημα αυτό καθώς και το σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει επεξεργαστεί το Σωματείο βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το παράρτημα Χανίων του ΣΜΤ το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία πίσω από το Βενιζέλειο Ωδείο.
Το μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Δημήτρης Τζαμουράνης μιλώντας στα “Χ.ν.” τόνισε ότι «το ΣΜΤ διεκδικεί μετά από 15 σχεδόν χρόνια να υπάρξει ξανά συλλογική σύμβαση εργασίας για να μπει σε μια σχετική τάξη το μισθολογικό, τα ωράρια, οι άδειες και τα υπόλοιπα δικαιώματα που δικαιούνται οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι». Όπως τόνισε σήμερα οι μισθωτοί τεχνικοί βιώνουν πολύ άσχημες εργασιακές συνθήκες: «Ναι μεν υπάρχει μια σχετική ελάττωση της ανεργίας καθώς καταγράφεται άνοδος της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι σε επίπεδα 5-6 ή και 10 ετών πριν, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές είναι απλησίαστες σε βασικά είδη καθώς και σε ό,τι αφορά τα ενοίκια». Πρόσθεσε δε ότι η φυγή προς το εξωτερικό νέων μηχανικών, σχεδιαστών, γεωλόγων, τεχνολόγων, εργοδηγών κ.λπ. συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο δεν βελτιώνεται η κατάσταση στο μισθολογικό. «Δεν είναι όμως μόνο οι μισθοί αλλά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ωράρια που καταστρατηγούνται κ.ά. που διαμορφώνουν μια κατάσταση που σπρώχνει τον κόσμο στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Τζαμουράνης.
Η πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων του ΣΜΤ Γιασεμή Μοριανού μιλώντας στα “Χ.ν.” ανέφερε ότι «το μισθολογικό καθεστώς των μισθωτών τεχνικών παραμένει ίδιο από την εποχή των μνημονίων, ενώ πολλοί εργαζόμενοι εργάζομαι “μαύρα”, ανασφάλιστοι ή με μπλοκάκι και τα όποια δικαιώματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι (άδειες, επιδόματα κ.λπ.) επαφύονται στην… ευγενική χορηγία του εργοδότη». «Συνεπώς αυτό που διεκδικούμε είναι όλη αυτή η άνοδος που καταγράφεται ξανά στον κλάδο της οικοδομής να φανεί και στην τσέπη των εργαζομένων και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθούν βασικά μας δικαιώματα, να αυξηθούν οι μισθοί και να σταματήσει η καταστρατήγηση των ωραρίων, την οποία νομιμοποίησε ο νόμος Χατζηδάκη τον Ιούνιο του 2021 κ.λπ.», επεσήμανε η κα Μοριανού και πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό η συλλογική σύμβαση που θα υπογραφεί – εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος – να θέτει βασικές προϋποθέσεις και όρους που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις εργασιακές συνθήκες αλλά και τα μισθολογικά δεδομένα των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.