∆ιέξοδο από την ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση που βιώνουν νέοι άνθρωποι µε αναπηρία, προσφέρουν τα τελευταία χρόνια κοινωνικοί συνεταιρισµοί και αλληλέγγυα εγχειρήµατα δίνοντας εργασία σε ΑµεΑ. Παρόλα αυτά, όπως υπογραµµίζουν οι άνθρωποι των Κοι.Σ.Επ., απουσιάζει η συστηµατική υποστήριξη και αρωγή θεσµικών φορέων της Πολιτείας, µε συνέπεια η επιχειρηµατική βιωσιµότητα τέτοιων εγχειρηµάτων να βασίζεται, σε σηµαντικό βαθµό, σε εθελοντές και αλληλέγγυους.
Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν, µεταξύ άλλων, σε συζήτηση µε θέµα «Το ∆ικαίωµα των ατόµων µε Αναπηρία στην εργασία κι ο ρόλος της Πολιτείας», που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης ηµέρας του 4ου Φεστιβάλ Συλλογικοί βηµατισµοί που διοργάνωσε η συλλογικότητα για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εµπόριο Terra Verde.
Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στον προµαχώνα Σαν Σαλβατόρε, «άνοιξε» µε το ντοκιµαντέρ του Νικόλα Κοκοβλή «Σπάζοντας τα όρια» που γυρίστηκε µε αφορµή την έναρξη της λειτουργίας του υποκαταστήµατος της Terra Verde (Τσουδερών 46) στο οποίο εργάζονται 5 νέοι άνθρωποι µε αναπηρία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συντόνισε εκ µέρους της Terra Verde η Αριάδνη Παντίδου, η Μαρία ∆αλκίδου από την Κοιν.Σ.Επ. ένταξης ευάλωτων οµάδων «Φυσικά Όνειρα» µε έδρα τη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε τη δική της εµπειρία από το εγχείρηµα: «Η ΚοινΣεπ λειτουργεί από το 2021 και φτιάχνει φυσικά καλλυντικά. Σκοπός µας ήταν να υπάρξει µια επαγγελµατική αποκατάσταση για τα παιδιά µας», ανέφερε, µιλώντας στα “Χ.ν.” η κα ∆αλκίδου και διευκρίνισε ότι η ίδια συµµετέχει στο εγχείρηµα ως µητέρα ωφελούµενου. «Ο γιος µου έχει ελαφριά νοητική υστέρηση και αφού τελείωσε το σχολείο έπρεπε να δούµε τι θα κάνει επαγγελµατικά, τι θα κάνει µετά», σηµείωσε η κα ∆αλκίδου και πρόσθεσε ότι στην Κοιν.Σ.Επ. συµµετέχουν αυτή τη στιγµή 3 ωφελούµενοι, 2 γονείς και 1 εθελόντρια.
Ερωτηθείσα πως εξελίσσεται το εγχείρηµα απάντησε: «∆ύσκολα, µε πολύ αγώνα και προσπάθεια. Υπάρχει προκατάληψη, ενώ δεν υπάρχει καµία στήριξη από κανέναν δηµόσιο φορέα. Ούτε από το κράτος, ούτε από τον ∆ήµο, ούτε από την Εκκλησία. Μόνοι µας ό,τι κάνουµε και µε τη βοήθεια του απλού κόσµου. Από εκεί και πέρα, για εµάς είναι µια ηθική ικανοποίηση να βλέπουµε τα παιδιά µας να εργάζονται, να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις κ.λπ.».
Η αλληλέγγυα υποστηριζόµενης εργασίας στο υποκατάστηµα της Terra Verde και ιδρυτικό µέλος της Κοιν.Σ.Επ. «Μύρτιλλο» Παυλίνα Παραδοµενάκη µίλησε για τις δυσκολίες αυτών των εγχειρηµάτων: «Τα εγχειρήµατα αυτά αυξάνονται χάρη στην πρωτοβουλία εθελοντών, γονέων και ευαισθητοποιηµένων πολιτών. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβληµα. Αυτό που απουσιάζει κραυγαλέα είναι οι θεσµοί ενώ ακόµα και η νοµοθεσία έχει ελλείψεις. Αυτό έχει ως συνέπεια ό,τι γίνεται να γίνεται χάρη σε κάποιες πρωτοβουλίες πολιτών και κάποιες χορηγίες, οι οποίες υποκαθιστούν αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Πολιτεία».
«Αυτό που απουσιάζει πάρα πολύ είναι το κοµµάτι της υποστήριξης και της εκπαίδευσης. Σε αυτά τα εγχειρήµατα παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο το κοµµάτι της υποστηριζόµενης εργασίας γι’ αυτό και είναι πολύτιµη η δουλειά των εθελοντών. Όµως χρειάζονται και εξειδικευµένοι άνθρωποι που θα µπορέσουν να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία. ∆εν γίνεται όλα αυτά να είναι εθελοντικά. Χρειάζεται να είναι θεσµοθετηµένα, κοστολογηµένα και χρηµατοδοτηµένα», πρόσθεσε η κα Παραδοµενάκη.
Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση και παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες των πρόσηµο αυτών των πρωτοβουλιών είναι θετικό γιατί δίνουν εργασιακή και κοινωνική διέξοδο στους ανθρώπους µε αναπηρία ώστε «να γίνουν ορατοί, οι αόρατοι άνθρωποι».
Να σηµειώσουµε ότι οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν µε τη συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα και The Kubara Project, ενώ τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για την οικονοµική στήριξη του υποκαταστήµατος της Terra Verde (Τσουδερών 46) που απασχολεί ανθρώπους µε αναπηρία.
Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα