■ Επισημάνσεις στο πλαίσιο των “Συλλογικών Βηματισμών” της Terra Verde στα Χανιά
Στο κοινωνικό και εργασιακό περιθώριο παραμένει καταδικασμένη η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία λόγω της αδιάφορης ή και… εχθρικής ενίοτε στάσης της Πολιτείας απέναντί τους. Την ίδια στιγμή, τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, οι οικογένειές τους αλλά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες – αλληλέγγυοι προχωρούν σε νέα εγχειρήματα προσπαθώντας να ανοίξουν τον δρόμο για μια ισότιμη αντιμετώπιση των ΑμεΑ στον κοινωνικό και εργασιακό στίβο.
Το θέμα της εργασιακής ένταξης των ΑμεΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Συλλογικοί Βηματισμοί” που διοργάνωσε η Terra Verde (Πράσινη Γη) στον προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα “Αναπηρία και εργασία: Η ανάγκη για ένα νέο παράδειγμα”, έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τη συλλογικότητα Terra Verde η προσπάθεια για τη δημιουργία στα Χανιά ενός παραρτήματος (καταστήματος τροφίμων) που θα εργάζονται ΑμεΑ.
Παράδειγμα και οδηγός σε αυτή την προσπάθεια αποτέλεσε η ξεχωριστή καφετέρια που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Μύρτιλλο” στην οποία εργάζονται άτομα με αναπηρία.
Για το εγχείρημα αυτό μίλησε στο κοινό μέσω διαδικτύου η Παυλίνα Παραδομενάκη: «Δεν είναι εύκολη υπόθεση η επιβίωση μιας τέτοιας επιχείρησης. Παλεύει καθημερινά για να σταθεί στα πόδια της», επεσήμανε και υπογράμμισε την απουσία του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας στη χώρα μας.
Χαρακτήρισε δε αναγκαία για τέτοια εγχειρήματα την ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου, μέσα από συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με άλλους φορείς, όπως είναι το πανεπιστήμιο. Σημείωσε δε ότι είναι πολύτιμη η καθημερινή αλληλεπίδραση των ΑμεΑ με μη ανάπηρους προκειμένου να αποδυναμώνεται το αίσθημα του αποκλεισμού στα άτομα με αναπηρία.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνική τους ένταξη τα άτομα με αναπηρία περιέγραψε ο πανεπιστημιακός Ευάγγελος Νικολαΐδης και η εργοθεραπεύτρια Ερμιόνη Δαβράδου ενώ ο Παύλος Μελισσινός μίλησε για το εγχείρημα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Κυψέλη» του Ρεθύμνου και τις προσπάθειες που έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των ΑμεΑ ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.