Χωρίς κανένα σύμμαχο από τις οργανώσεις των εργαζομένων να υποστηρίζει το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Εργασίας, εκτός του ΣΕΒ, η κυβέρνηση προχώρηησε στη διαδικασία επιψήφισής του από τη Βουλή αδιαφορώντας για την απεργιακή κίνηση της περασμένης Πέμπτης. Ηταν πανελλαδική και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είχε καθολική επιτυχία. Τούτο αποδεικνύεται απ’ τα συλλαλητήρια σ’ όλα σχεδόν τα περιφερειακά διαμερίσματα της χώρας.
Το Μ. Μαξίμου μ’ αυτό το Ν.Σ. θέλει να χαράξει το ξεκίνημα της ευημερίας χωρίς καθυστέρηση. Στη σφοδρή κριτική, που ακολούθησε σύσσωμη η αντιπολίτευση για το νέο νόμο, ο κ. Χατζηδάκης δεν έκανε βήμα πίσω, υποστηρίζοντας, ότι το Ν/Σ είναι η καλύτερη μορφή του αναπτυξιακού προγράμματος και ότι «οι ρυθμίσεις ισχύουν στην Ευρώπη και συνδυάζουν την αγωνιστικότητα της οικονομίας και την προστασία των εργαζομένων».
Δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι παραινέσεις προς τον κ. υπουργό για δημόσια διαβούλευση των επίμαχων διατάξεων. Αντίθετα δηλώθηκε απ’ τον κ. Χατζηδάκη η προσθήκη και άλλων διατάξεων, που καθιστούν δυσκολότερες τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος. Θα υπόκεινται σε αστική ευθύνη οι εμπορίζοντες τους απεργοσπάστες. Οι τελευταίοι θα επιβραβεύονται αν δεν ακολουθούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η αλήθεια είναι, ότι στις συνδικαλιστικές απεργίες, οφείλουν σήμερα οι εργαζόμενοι τα κερδισμένα δικαιώματα. Ομως τις τελευταίες 10ετίες τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν φαίνεται να έχουν ανατρέψει τις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων απ’ όπου κι αν προέρχονταν εκ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ: Υπερίσχυε η θέληση της εξουσίας, όσο κι αν γινόταν αισθητή η παρουσία στις πορείες των συνδικαλιστών και των εργαζομένων με φωνές και συνθήματα σε πανό.
Το Ν/Σ εκτός απ’ την αποδυνάμωση των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών φέρνει ένα 35ωρο και ένα 4ήμερο με υιοθέτηση μέτρων κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένων με ατομικές, αντισυλλογικές συμβάσεις.
Ωστόσο για το θέμα της κατάργησης του 8ώρου με αντάλλαγμα ένα ρεπό, της ελαχιστοποίησης της εργασίας και της υπονόμευσης των συλλογικών και άλλων δικαιωμάτων ομαδικής διαπραγμάτευσης, ο Δ.Σ.Α. ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ολα τα παραπάνω αξιολογούνται απ’ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και δικαιολογούνται, να ομιλούν περί Ν/Σ “έκτρωμα” και “οδοστρωτήρα” με το οποίο νομιμοποιείται η φθηνή εργασία καταργουμένων όσων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες 10ετίων.
Η απεργία θεωρείται το τελευταίο μέτρο αναμέτρησης και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή. Κηρύσσεται μια απεργία με μεγάλη ευκολία συνήθως για αιτήματα γενικού και όχι ουσιαστικού ενδιαφέροντος, τα οποία είτε ικανοποιηθούν, είτε όχι, λύνεται αφού έχει αποτυπωθεί η έκφραση αποδοκιμασίας. Αρκεί να υπάρχει συμμετοχή για ν’ αποκτήσει τυπικό χαρακτήρα. Αποτέλεσμα η κατάπτωση του κινήματος, χωρίς να υπολογίζεται η τεράστια ζημιά και ταλαιπωρία, που έχει υποστεί ο κοινωνικός ιστός και η εθνική οικονομία.
Αν το Ν/Σ ψηφισθεί οι ρυθμίσεις του θα κριθούν απ’ τα δικαστήρια. Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή είναι μια από τις αντισυνταγματικές διατάξεις του.