Οι συζητήσεις για το επίμαχο εργασιακό Ν/Σ έχουν ξεκινήσει, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενό του. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι, να φανούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και πάνω σε ποιες θα υποχωρήσει, για να επιφέρει διορθωτικές παρεμβάσεις, έως τον Ιούνιο, που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη βουλή. Από το Μέγαρο Μαξίμου έρχονται οι πληροφορίες, ότι θέλουν να εξαντλήσουν κάθε “θυσία” διορθωτικών παρεμβάσεων, ώστε αυτή την ιστορία να την ξεπεράσει η κυβέρνηση με το λιγότερο πολιτικό κόστος. Το ενδιαφέρον της στρέφεται κυρίως στις παραγωγικές τάξεις, ώστε να κατανοήσουν, ότι δεν σχεδιάζεται επιστροφή στον “εργασιακό μεσαίωνα”, αλλά στην “εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων” βάσει νέου πλαισίου εργασίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χάνουν συνεχώς την ισχύ τους, αποδυναμώνονται και περιορίζεται στο ελάχιστο η δράση τους. Το Ν.Σ. του Υπ. Εργασίας στοχεύει την “ποιοτική αναβάθμιση” των Συνδικάτων και την “προστασία της εργασίας” για να κάνει, όπως είπε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, “πιο αξιόπιστη τη λειτουργία τους”. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης, να εξωραΐσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι διατάξεις του Ν/Σ ήσαν στο πρόγραμμα του τέως υπουργού κ. Βρούτση, αλλά ο διάδοχός του προετοιμάζει την κοινή γνώμη με διαρροές, ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εργασίας, πιο φιλόδοξες. Στην ουσία, όπως δείχνουν τα πράγματα, συμβαίνει το τελείως αντίθετο, να είναι πιο επιθετικό έναντι στην εργασία. Οι διατάξεις του Ν/Σ βρίσκονται υπό την επήρεια της φιλοσοφίας των εργοδοτικών κύκλων, οι οποίοι έχουν γίνει “υποβολείς” της κυβέρνησης. Βέβαια δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε αυτονόητες τις θετικές ρυθμίσεις για την εργατική βία, την ασφάλεια, τις παρενοχλήσεις και την υιοθέτηση των συμβάσεων, που επιβάλλονται απ’ τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Το Ν/Σ του κ. Χατζηδάκη θεωρείται κατά την αντιπολίτευση αυταρχικό, διαπνέεται από αυθαιρεσία και αντικοινωνικότητα, φαίνεται δε να ικανοποιεί τις πιο ευφάνταστες πεποιθήσεις της εργοδοσίας με την κατάργηση του 8ώρου και την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, να αναπληρώνεται με ρεπό. Γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του χαρακτήρα της συνδικαλιστικής δράσης και των απεργιακών κινητοποιήσεων, από την υποχρεωτική ψηφιοποίηση των Σωματείων και την υπολειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Τέτοια μέτρα, που «δεν ετόλμησαν να επιβάλουν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις» στοχεύουν στον «εκφοβισμό των εργαζομένων» να μην επιχειρούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Με την ατομική σύμβαση εργασίας κάμπτεται η άρνηση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, να “σπάσουν” το 8ωρο και να συμφωνήσουν το χρόνο εργασίας κατά βούλησιν.
Τα κατά καιρούς εργασιακά Ν/Σ κρίνονται στην πράξη, εφόσον «διαμορφώνουν πολιτική, η οποία να παρέχει την στοιχειώδη εργασιακή ασφάλεια στους εργαζομένους, αλλά και τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό» όπως υποστηρίζει ο κ. Βασ. Κορκίδης Πρόεδρος του Βιομηχ. Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Τώρα ποιός θα “εγκλωβισθεί” στις νέες εργασιακές συνθηκες, η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, θα το δούμε τον Ιούνιο όταν θα ψηφίζεται το Ν/Σ στη Βουλή.