Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εργασίες στη Ροτόντα

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ανάδειξης ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης, του παλαιοχριστιανικού ναού (6ου αιώνα) του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κολυμπαρίου.

Hδη, το μνημείο είναι ανοικτό και επισκέψιμο τις καθημερινές, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από 8 π.μ. έως 3 μ.μ. καθώς έχει προσληφθεί ένα άτομο για τον σκοπό αυτό.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Χανίων με αφορμή σχόλιό μας το οποίο δημοσιεύτηκε στις 16 Αυγούστου 2016 στα “Χανιώτικα νέα” και αφορούσε την ανάγκη ουσιαστικής ανάδειξης του μνημείου.
Οπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, «ο Ι.Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον οικισμό Επισκοπής του Δήμου Πλατανιά χρονολογείται κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα και ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου, σε ορθογώνιο, περίκεντρου. Σε μια προσπάθεια ενεργειών ανάδειξης και διαμόρφωσής του, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανιών προχώρησε στη σύνταξη τροποποιητικής μελέτης διαμόρφωσης και εργασιών αποκατάστασης (μικρής κλίμακας) στο εσωτερικό του Ναού. Η παραπάνω μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού με το ποσό των 80.000 ευρώ».
Σύμφωνα με την Αρχαιολογία, «οι εργασίες που υλοποιήθηκαν και βρίσκονται εν εξελίξει έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τη διατήρηση της μορφολογίας του φυσικού εδάφους με μικρές εξυγιάνσεις, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον χώρο του μνημείου, αλλά και να συμβάλει στην ανάδειξη και προβολή του παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου που βρίσκεται στα ανατολικά του Ναού. Η πρόταση διαμόρφωσης αποδίδει κίνηση στον ανατολικό άξονα της παρακείμενης αγροτικής οδού, η οποία εξυπηρετεί την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες, αφού με διαμόρφωση των βαθμιδωτών επιπέδων κατασκευάστηκαν ράμπες προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο υψηλότερο επίπεδο του χώρου.
Η οριοθέτηση του περιβάλλοντος χώρου συνεχίστηκε με την επέκταση του λίθινου περιβόλου προς τα βόρεια. Παράλληλα, διαμορφώθηκε με την τοποθέτηση γαιώπανου, επίστρωση από ορυκτή ψηφίδα και περισχοίνιση, δημιουργώντας έναν περιπατητικό διάδρομο για την παρατήρηση του παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου. Οι εξωτερικές επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με την κατασκευή από λιθόκτιστο περίβολο στην ανατολική παρειά του σύγχρονου νεκροταφείου και την τοποθέτηση εξωτερικού δικτύου φωτισμού.
Επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο εσωτερικό του μνημείου οι οποίες αφορούσαν στην αποκατάσταση των συνδετικών κονιαμάτων σε διάσπαρτες επιφάνειες μικρής έκτασης, τη συμπλήρωση της λιθοδομής στη νότια στοά -αφού αφαιρέθηκε πρώτα τμήμα σκυροδέματος- την κατασκευή νέου δαπέδου στους βόρειους βοηθητικούς χώρους που εφάπτονται του Ναού, την αντικατάσταση των κουφωμάτων και παραθύρων στη νότια και δυτική όψη καθώς και την κατασκευή δικτύου φωτισμού στο εσωτερικό του Ναού».
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ακόμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι «οι εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν με την κατασκευή χώρου τουαλετών, αναλληματικών τοιχείων στο νεότερο νεκροταφείο και ενημερωτικής πινακίδας».
Τέλος, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Δράσης: “Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2014 – 2020”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και το Ελληνικό Δημόσιο, προσλήφθηκε ένα άτομο ως βοηθητικό φυλακτικό προσωπικό για 5 μήνες, προκειμένου το μνημείο από την 1η Αυγούστου 2016 να παραμένει ανοικτό και επισκέψιμο για το κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 8 π.μ. έως και 3 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα