Κανόνα και όχι εξαίρεση αποτελούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας όπως η μερική απασχόληση ( κάτω των 40 ωρών) και η εκ περιτροπής εργασία, όπως επεσήμανε ο οικονομολόγος, εργασιακός σύμβουλος Πέτρος Ραπανάκης ο οποίος ήταν ομιλητής στο δωρεάν σεμινάριο εργατικών που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του ΕΒΕΧ, με πρωτοβουλία του ΟΕΕ.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Ραπανάκης εξήγησε ότι: « αυτό που σήμερα κυριαρχεί είναι η μερική απασχόληση. Ό,τι δεν είναι πλήρες συμβατικό ωράριο των 40 ωρών, νοείται ως μερική απασχόληση, ακόμη και εάν είναι στο όριο π.χ 39,5 ώρες είναι μερική απασχόληση. Το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης στις ημέρες μας εμφανίζεται όλο και πιο διευρυμένο κάτι που βλέπουμε από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι 1,7 εκατ. όμως το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης από αυτούς είναι με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Έτσι σε περιπτώσεις αποζημίωσης ένας εργαζόμενος ( μερικής απασχόλησης) που δουλεύει για π.χ 10 χρόνια σε μια επιχείρηση δικαιούται 6 μισθούς αποζημίωση (σύμφωνα με τον μισθό του τελευταίου εργασιακού μήνα) συν το λεγόμενο 1/6 από δώρα εορτών και επίδομα άδειας».
Και μπορεί οι εργοδότες να προτιμούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας ωστόσο στην απόδοση μιας επιχείρησης παίζουν ρόλο μεν τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. « Με μερική απασχόληση μπορεί να πει κάποιος ότι ο εργοδότης ωφελείται με την έννοια ότι ο ενεργειακός κύκλος του εργαζόμενου θα είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, δηλαδή στις 4 ώρες είναι πιο… φρέσκος. Από την άλλη όμως δεν εμπεδώνεις κλίμα εταιρικό και κυρίως εταιρική πίστη στην επιχείρηση. Αυτό προφανώς έχει επίπτωση και στο αποτέλεσμα της δουλειάς του εργαζόμενου» τόνισε.
Μιλώντας για τις φορολογικές αλλαγές στον τομέα των εργασιακών ο κ. Ραπανάκης επεσήμανε ότι «φορολογικά ό,τι ήταν να γίνει, έγινε. Δεν έχουμε κάποιες αλλαγές στο κομμάτι των εργασιακών που αφορά τον υπολογισμό του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Εκεί που έχουμε αλλαγές είναι στην ηλεκτρονική υποβολή της υπερεργασίας και της υπερωρίας που αναμένουμε Υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει το διαδικαστικό εφαρμοστικό πλαίσιο. Ο εργοδότης που απασχολεί υπερωριακά και υπερεργασιακά εργαζόμενους, θα πρέπει άμεσα προτού ξεκινήσει η συγκεκριμένη εργασία να το υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Ένα άλλο θέμα είναι εάν έχουμε οικοιοθελή αποχώρηση του μισθωτού θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει υπογραφή του εργαζόμενου και εάν δεν υπάρχει υπογραφή πρέπει να κάνει εξώδικη δήλωση ο εργοδότης. Και αυτό είναι επίσης κάτι που αυξάνει την γραφειοκρατία».