Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εργοστάσιο Motoroil στο Πέρα Πλατάνι μέσα από “παραθυράκι” στο χωροταξικό

Την αντίθεσή τους με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη θέση Πέρα Πλατάνι εξέφρασαν τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην αυτοδιοικητικοί και πολίτες της Σούδας που παραβρέθηκαν στη χθεσινή ειδική ενημερωτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Σούδας.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το “παρών”, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Χανίων Μιχ. Τσουπάκης, Τ. Αλόγλου και Στ. Μιχαηλάκης, ο πρώην δήμαρχος Χανίων και δημοτικός σύμβουλος Τ. Βάμβουκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Σαρρής, Πέτρος Κοκοτσάκης και Χρυσούλα Χατζηδάκη, ο πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Π. Λυμπεράκης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σούδας Κ. Φωκάς, ο παλιός αυτοδιοικητικός Στ. Μυριδάκης κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση της εταιρείας «Motor Oil» για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με υγραέριο καύσιμο στη θέση Πέρα Πλατάνι, η οποία έχει εγκριθεί από το περασμένο φθινόπωρο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Παράλληλα, πολλοί από όσους πήραν τον λόγο καυτηρίασαν την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης να εγκρίνει μέσω του τελευταίου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη θέση, έστω κι αν προβλέπεται ότι αυτές θα αφορούν αποκλειστικά αποθήκες καυσίμων.
Τονίστηκε, δε, ότι ενέχει μια αντίφαση η απόφασή της, εφόσον έχει εγκρίνει την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων, να προχωρήσει μαζί με τον Δήμο Χανίων και το ΤΕΕ-ΤΔΚ σε ενδικοφανή προσφυγή κατά της αδειοδότησης.
Επισημάνθηκε ακόμα ότι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων θα πρέπει να είναι πέρα από νομική και πολιτική με επικαιροποίηση των αποφάσεων που έχουν λάβει παλαιότερα τα Δημοτικά Συμβούλια Χανίων και Σούδας, η Δημοτική Κοινότητα Σούδας κ.ά.
Υπογραμμίστηκε ακόμα ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να στρέφεται κατηγορηματικά ενάντια στην εγκατάσταση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας είτε αυτή αφορά αποθήκες καυσίμων είτε εργοστασίου παραγωγής. Κι αυτό διότι όπως αναφέρθηκε ο κόλπος της Σούδας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένος με οχλούσες δραστηριότητες, τη στιγμή που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που απορρέουν από την ύπαρξη του λιμανιού και του ιστορικού και αρχιτεκτονικού πλούτου που υπάρχει.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα