Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ερντογάν

Υπάρχει και μια έντονη κινητικότητα στην Τουρκία του Ερντογάν, και μια διασάλευση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο Πέλαγος μετά την παρενόχληση που δέχτηκε το Γαλλικό Ερευνητικό σκάφος που ενεργεί για λογαριασμό της Ελλάδας κάνοντας εργασίες για τον αγωγό East Med.

Οι Έλληνες αναλυτές προβλέπουν ένα δύσκολο Φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελληνική κυβέρνηση επαγρυπνεί μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και ο κ. Νίκος Δένδιας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για έναν νέο γύρο κρίσιμων επαφών.

Αυτά, όσον αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες σκιάζονται με ευθύνη της Τουρκίας για μια ακόμη φορά, την ίδια ώρα που όλες οι σοβαρές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιολογούν πολύ σοβαρά και υπεύθυνα την συμμαχία Αμερικανών, Βρετανών και των Αυστραλών, εναντίον της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό.

Υπάρχει η οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας του Μακρόν, όλοι οι αναλυτές μιλούν για έναν ψυχρό πόλεμο που ευτυχώς δεν είναι στην πόρτα μας, αλλά δεν παύει να είναι μια αναβίωση του Ψυχρού πολέμου που ενδέχεται να μας επηρεάσει όλους.

Η ελληνική κυβέρνηση επαγρυπνεί και προσπαθεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες για την τριεθνή συμφωνία, ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και ο κ. Εμανουέλ Μακρόν βάζουν επιτακτικά στο τραπέζι το θέμα της Στρατηγικής και Αμυντικής αυτονομίας της Ευρώπης λίγο πριν εκλέξει νέα κυβέρνηση η Γερμανία.

Ο κόσμος μας έγινε πιο ευάλωτος και πιο ρευστός.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Αξιότιμε κύριε,επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις στο σχόλιο σας το οποίο αφορά σημαντικά για το προσανατολισμό της χώρας μας ζητήματα.Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν το περιθώριο μιας οριστικής διευθέτησης για τους παρακάτω δύο λόγους.1)Η Τουρκία θεωρεί ότι το Ελληνικό Κράτος δημιουργήθηκε “κατά λάθος” και οφείλει την ύπαρξη του στην Μεγάλη Βρετανία ,η οποία το στήριξε για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή.2)Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάς πρέπει να ενεργεί και πράττει υπό την έγκριση της σαν “μεγάλη δύναμη” που είναι ,ότι “πρέπει να τους ακούμε” και γενικά μια φιλανδοποίηση της πατρίδος μας είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Οι εν λόγω αντιλήψεις είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πολιτική της γείτονος έναντι της χώρας μας,η οποίες εξηγούν ειδικά μετά το 1974 την θρασύτητα που βλέπουμε στις κινήσεις της. Τούτων δοθέντων μια σταθερή ομαλοποίηση των σχέσεων μας είναι όνειρο θερινής νυκτός,εκτός εάν στην γείτονα τους φωτίσει ο Αλλάχ, η οι δερβίσηδες δουν οράματα προς αυτήν την κατεύθυνση.Επομένως η απάντηση σ΄αυτό είναι αποτρεπτική ισχύ που να σπάει κόκκαλα,και ενίσχυση των συμμαχιών κοινών συμφερόνων με χώρες που επιθυμούν και επιδιώκουν την διευθέτηση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι με τον νόμο της ζούγκλας.΄Εχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο κόσμος μας έγινε πιο ευάλωτος και πιο ρευστός,δεδομένου ότι φαίνεται να καταρρέουν σταθερές δεκαετιών.Οι πρόσφατες εξελίξεις επειδή προοιωνίζουν σύγκρουση γιγαντιαίων συμφερόντων θα επηρεάσει τους πάντες στον πλανήτη.Στην περιοχή μας μένει να δούμε τι “υπόλοιπο” παρουσίας θα αφήσουν οι ΗΠΑ και αν θα δημιουργηθούν “κενά” εξουσίας,μετά την απόφαση τους να επικεντρωθούν στον Ινδικό-Ειρηνικό και στην αντιμετώπιση της Κίνας.Μένει να δούμε πως θα σταθεροποιηθεί η διαφενόμενη ρευστότητα,πως θα συμπτυχθούν και θα δράσουν οι υπάρχουσες συμμαχίες της περιοχής και τέλος αν η ΕΕ ενηλικιωθεί και από κομπάρσος αποφασίσει να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί στην διεθνή σκηνή με ότι αυτό συνεπάγεται…. Η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις και επιλογές.Αυτό πρέπει να γίνει με διορατικότητα,με συνεχή δράση πίσω από κλειστές πόρτες,με απόλυτη εχεμύθεια,με ευελιξία καθώς και με την απαιτούμενη για τις περιστάσεις σοβαρότητα και αξιοπιστία,ώστε οι συνομιλητές μας να γνωρίζουν τις απαιτήσεις μας καθώς και ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν για την τήρηση των υποσχέσεων μας….Μέσα σ΄όλα αυτά ο κ.πρωθυπουργός πρέπει να αναθέσει σε κάποιον στο γραφείο του κάθε πρωϊ να του υπενθυμίζει “μην ξεχνάς την άμυνα της χώρας”…..Με εκτίμηση

  2. Αξιότιμε κύριε,επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις στο σχόλιο σας το οποίο αφορά σημαντικά για το προσανατολισμό της χώρας μας ζητήματα.Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν το περιθώριο μιας οριστικής διευθέτησης για τους παρακάτω δύο λόγους.1)Η Τουρκία θεωρεί ότι το Ελληνικό Κράτος δημιουργήθηκε “κατά λάθος” και οφείλει την ύπαρξη του στην Μεγάλη Βρετανία ,η οποία το στήριξε για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή.2)Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάς πρέπει να ενεργεί και πράττει υπό την έγκριση της σαν “μεγάλη δύναμη” που είναι ,ότι “πρέπει να τους ακούμε” και γενικά μια φιλανδοποίηση της πατρίδος μας είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Οι εν λόγω αντιλήψεις είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η πολιτική της γείτονος έναντι της χώρας μας,η οποίες εξηγούν ειδικά μετά το 1974 την θρασύτητα που βλέπουμε στις κινήσεις της. Τούτων δοθέντων μια σταθερή ομαλοποίηση των σχέσεων μας είναι όνειρο θερινής νυκτός,εκτός εάν στην γείτονα τους φωτίσει ο Αλλάχ, η οι δερβίσηδες δουν οράματα προς αυτήν την κατεύθυνση.Επομένως η απάντηση σ΄αυτό είναι αποτρεπτική ισχύ που να σπάει κόκκαλα,και ενίσχυση των συμμαχιών κοινών συμφερόνων με χώρες που επιθυμούν και επιδιώκουν την διευθέτηση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι με τον νόμο της ζούγκλας.΄Εχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο κόσμος μας έγινε πιο ευάλωτος και πιο ρευστός,δεδομένου ότι φαίνεται να καταρρέουν σταθερές δεκαετιών.Οι πρόσφατες εξελίξεις επειδή προοιωνίζουν σύγκρουση γιγαντιαίων συμφερόντων θα επηρεάσει τους πάντες στον πλανήτη.Στην περιοχή μας μένει να δούμε τι “υπόλοιπο” παρουσίας θα αφήσουν οι ΗΠΑ και αν θα δημιουργηθούν “κενά” εξουσίας,μετά την απόφαση τους να επικεντρωθούν στον Ινδικό-Ειρηνικό και στην αντιμετώπιση της Κίνας.Μένει να δούμε πως θα σταθεροποιηθεί η διαφενόμενη ρευστότητα,πως θα συμπτυχθούν και θα δράσουν οι υπάρχουσες συμμαχίες της περιοχής και τέλος αν η ΕΕ ενηλικιωθεί και από κομπάρσος αποφασίσει να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί στην διεθνή σκηνή με ότι αυτό συνεπάγεται…. Η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις και επιλογές.Αυτό πρέπει να γίνει με διορατικότητα,με συνεχή δράση πίσω από κλειστές πόρτες,με απόλυτη εχεμύθεια,με ευελιξία καθώς και με την απαιτούμενη για τις περιστάσεις σοβαρότητα και αξιοπιστία,ώστε οι συνομιλητές μας να γνωρίζουν τις απαιτήσεις μας καθώς και ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν για την τήρηση των υποσχέσεων μας….Μέσα σ΄όλα αυτά ο κ.πρωθυπουργός πρέπει να αναθέσει σε κάποιον στο γραφείο του κάθε πρωϊ να του υπενθυμίζει “μην ξεχνάς την άμυνα της χώρας”…..Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα