Όταν ακούμε Τσαβούσογλου και Χαλουσί Ακάρ τα δύο πρωτοπαλήκαρα του Ερντογάν, να ξαναζωντανεύουν την περίοδο των Ιμίων, βλέπουμε, ότι το πολιτικό βαρομετρικό χαμηλώνει. Ζωτική επιδίωξή τους είναι η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που δεν αποστρατιωτικοποιούνται, τα Δωδεκάνησα, και το Καστελόριζο με το αφήγημα, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Οι αμφισβητήσεις αυτές έγιναν τοξικότερες από άλλοτε, προσπαθώντας να βάλουν μπουρλότο με υψηλούς τόνους στα Μ.Ο.Ε.
Οι “γκρίζες ζώνες” επανέρχονται “μεταλλαγμένες” με τις κλιμακούμενες επεκτατικές βλέψεις, την συνολική άρνηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τη χρήση εχθρικής ρητορικής εις βάρος μας, όπου βρεθούν και όπου σταθούν. Χαρακτήρισαν ως “νίκη” τους την αναστολή του αγωγού East Med, παρά τη διαβεβαίωση Μπάιντεν, που άφησε διπλωματικά να διαρρεύσει, ότι αν Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα συμφωνήσουν, οι Αμερικανοί δεν θα αντιδράσουν.
Από την Αθήνα χαρακτηρίστηκαν αβάσιμες οι δηλώσεις των Τούρκων κυβερνητικών, αποδίδοντάς τες στην κλιμάκωση της προκλητικότητάς των και στη νευρικότητά των μετά την ενίσχυση της γεωστρατιωτικής υπεροχής της χώρας μας από την προμήθεια των Γαλλικών A/Φ Ραφάλ και Φρεγατών Μπελαρά και 18 F-35 απ’ τους Αμερικανούς. Οριοθέτησαν μονομερώς υφαλοκρηπίδα στην Αν. Μεσόγειο, όπου εξαφανίζουν το Καστελόριζο, αγνοώντας τη Συμφωνία του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της θάλασσας, στηριζόμενοι και στο αυθαίρετο και “παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο”.
Με πρωταγωνιστή τον Υπ. Εσωτερικών Σ. Σοϊλου πυροδοτήθηκε νέα ένταση. Κατηγορήθηκε η χώρα μας, ότι με δικαιολογία την “επαναπροώθηση” πέθαναν δεκάδες πρόσφυγες, που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα απ’ τα σύνορα στον Έβρο. Ετοιμάζονται να διεθνοποιήσουν το περιστατικό. Μέμφονται και την Ε.Ε. για αντιϊσλαμικό τρόπο συμπεριφοράς από τον προεδρεύοντα Μακρόν και την “Πράσινη” Υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Ν. Φέζερ, η οποία συντάχθηκε με το Γάλλο Πρόεδρο περί αλλαγής πολιτικής για το μεταναστευτικό, περί αναθεώρησης της Συνθήκης Σέγκεν και αυστηριοποίηση διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Υπάρχουν, όμως, και Αμερικανοί, που βλέπουν με άλλο μάτι την Τουρκία, θεωρώντας, ότι βρίσκεται σε σημείο κλειδί στην περιοχή, αλλά και μερικοί απ’ τις Βρυξέλλες, οι οποίοι θέλουν, να μην χαλάσουν οριστικά τις σχέσεις τους με την Τουρκία, διότι έχουν οικονομικά συμφέροντα, ιδίως με τη Γερμανία. Παρά ταύτα η Τουρκία υιοθετεί στη διεθνή σκακιέρα προκλητική και επιθετική πολιτική στα κράτη του γειτονικού της περίγυρου, κατάλοιπα οραμάτων οθωμανικής εποχής.
Οι “Ερντογανιστές” σκοπεύουν, να προσφύγουν στον Ο.Η.Ε. και στο Δικαστήριο της Χάγης, για παραβίαση από την Ελλάδα της Συνθήκης της Λωζάνης! Η Αθήνα απορρίπτει τις μονόπλευρες ενέργειες και επιθυμεί “να δώσει λύση μόνο η διπλωματία”. Πάντως η συμπεριφορά μας πρέπει να απέχει από φιλόφρονες γενικολογίες και να γίνεται με αποτελεσματική άσκηση εξωτερικής πολιτικής.