Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Ερωτήματα για τη νησίδα της Σούδας – Τι θα συζητηθεί την Τετάρτη στη συνεδρίαση λογοδοσίας

Ερωτήµατα για το γεγονός ότι η νησίδα της Σούδας δεν είναι επισκέψιµη, παρότι έχουν γίνει από το 2017 εργασίες “άρσης της ετοιµορροπίας του Ενετικού τείχους”, διατυπώνει στη συνεδρίαση λογοδοσίας του ∆ηµοτικού Συµβουλίου η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Στη συνεδρίαση – στις 6 το απόγευµα της Τετάρτης – τίθεται το ερώτηµα «δεδοµένου ότι στο εν λόγω µνηµειακό συγκρότηµα έχουν γίνει ήδη στο παρελθόν παρεµβάσεις άρσης της ετοιµορροπίας του, ερωτάται η δηµοτική αρχή αν υπάρχει σχεδιασµός για την επανεκκίνηση της δυνατότητας επίσκεψης στη νησίδα, και αν όχι ποιες είναι οι δυσκολίες για την επανεκκίνηση του συµφώνου συνεργασίας των εµπλεκοµένων φορέων».
Στην ερώτηση επισυνάπτεται µάλιστα και σχετικό δηµοσίευµα των “Χ.ν.” της 7ης ∆εκεµβρίου 2024, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για τη Φορτέτζα της νησίδας Σούδας µε φωτογραφικό υλικό µέσα από τον φακό του Γκερόλα. Σε αυτό σηµειώνεται ότι την προηγούµενη δεκαετία υπήρξε µια επισκεψιµότητα για 6 χρόνια στη νησίδα η οποία όµως σταµάτησε.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ;

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας θα συζητηθεί επίσης η ερώτηση της κας Σοφίας Ελευθεριάδου (παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά”) αναφορικά µε τη δηµοτική περιουσία. «Έχουµε πολλές φορές ως παράταξη ζητήσει κατάλογο της ακίνητης περιουσίας του ∆ήµου Χανίων. Εντούτοις δεν τον έχουµε λάβει, εκτός από αόριστες απαντήσεις και την πρόταξη του προσκόµµατος του Κτηµατολογίου, για το οποίο η τελευταία παράταση λήγει σε δύο ηµέρες.
Σε αυτήν τη χρονική στιγµή που διεκπεραιώνονται προγράµµατα αξιοποίησης δηµόσιων εκτάσεων και ακινήτων, µε τα οποία επιχειρείται να δοθεί έστω αποσπασµατική απάντηση στις οξυµµένες ανάγκες νέων ανθρώπων –και όχι µόνο– για προσιτή στέγαση, θα µπορούσε πιθανώς ο ∆ήµος µας να συνδράµει σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε άλλες χώρες µάλιστα, όπως η Ισπανία, πόροι από το Ταµείο Ανάκαµψης διοχετεύονται και σε αυτήν την κατεύθυνση και µέσω των ∆ήµων» σηµειώνει η κα Ελευθεριάδου και ρωτάει «εάν –έστω εσείς, εφόσον εµείς δεν έχουµε ακόµη πρόσβαση– έχετε διατρέξει τον κατάλογο της ακίνητης περιουσίας του ∆ήµου Χανίων και µπορείτε να προτείνετε ακίνητα προς αξιοποίηση για τη δηµιουργία κοινωνικής στέγης, αν έχετε διερευνήσει την ύπαρξη χρηµατοδοτικών προγραµµάτων, τα οποία ο ∆ήµος µας θα µπορούσε να διεκδικήσει µε αυτόν τον σκοπό».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ

Για το αν προτίθεται η δηµοτική αρχή «να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε πνεύµα συνεργασίας µε όλες τις παρατάξεις και εν τέλει µε όλο το ∆ηµοτικό Συµβούλιο» ώστε να υπάρξουν παρεµβάσεις για το θέµα της ασφάλεις στον ΒΟΑΚ ρωτάει ο κ. Στέλιος Ζερβάκης. Με αφορµή το τραγικό τροχαίο του περασµένου Αυγούστου µε τον θάνατο τριών νέων παιδιών, η παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” είχε προτείνει:
1. Σύσταση διαρκούς επιτροπής αιρετών και ειδικών εµπειρογνωµόνων στην τοπική αυτοδιοίκηση για την παρακολούθηση και προώθηση της οδικής ασφάλειας. Ανάπτυξη δηµοτικού παρατηρητηρίου για την οδική ασφάλεια.
2. Σύσκεψη επιστηµονικών φορέων που ασχολούνται µε την οδική ασφάλεια, για να µας προτείνουν συγκεκριµένες δράσεις µε τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση µπορεί να προωθήσει την οδική ασφάλεια στον ∆ήµο µας.
3. Ενίσχυση της παρουσίας της Τροχαίας ιδιαίτερα στα επικίνδυνα σηµεία του Βόρειου Οδικού Άξονα και έλεγχο παραβάσεων ταχύτητας και οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
4. Αυξηµένους ελέγχους από το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας (ωράρια εργασίας – εργασία ανηλίκων).
5. Άµεση επικαιροποίηση και εκτέλεση της µελέτης 2016-2021 οδικής ασφάλειας από τον ΟΑΚ. Με προτεραιοποίηση των επικίνδυνων σηµείων στον ΒΟΑΚ και τον σχεδιασµό προσωρινών µέτρων µείωσης της επικινδυνότητας έως την ολοκλήρωση των έργων στο οδικό δίκτυο. Η µελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη την επιβάρυνση που προκαλεί στην οδική ασφάλεια η αυξηµένη παρουσία τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο.
6. Επικαιροποίηση της µελέτης που ανέλαβε η MRSH για τον ΒΟΑΚ [makeroadssafehellas.gr] πριν µια δεκαετία, µε την εφαρµογή διεθνών πρωτοκόλλων εκτίµησης επικινδυνότητας της υποδοµής – τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν.
7. Εκπαιδευτικά προγράµµατα στα σχολεία σε συνεργασία µε εκπαιδευτικούς, επιστηµονικούς φορείς και τους συλλόγους γονέων µε ταυτόχρονη εντατική ενεργοποίηση των δύο πάρκων οδηγικής αγωγής του ∆ήµου µας, στο Καµπάνι Ακρωτηρίου και στο πάρκο Ανδρέα Γεωργιάδη στο Φράγκικο νεκροταφείο.

ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Μια σειρά από ερωτήµατα που αφορούν τα Ταµπακαριά βάζει η δηµ. Σύµβουλος κα Ζωή Γεωργούλα. Πιο συγκεκριµένα, διερωτάται: «Θα ελέγξει η δηµοτική αρχή τα παράνοµα τραπεζοκαθίσµατα, ορισµένα από τα οποία έχουν µάλιστα αναπτυχθεί µετά από καταπάτηση και τσιµέντωµα αιγιαλού; Το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο ή η Τεχνική Υπηρεσία γιατί δεν απαντούν σε σχετικά ερωτήµατα που τους έχει απευθύνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ταµπακαριών; Θα υπάρξει πρόβλεψη για τη στάθµευση των επισκεπτών τους θερινούς µήνες, οπότε γίνεται το αδιαχώρητο στους δρόµους της περιοχής και παρεµποδίζεται το δικαίωµα των κατοίκων για στάθµευση; Προς αυτό είχε γίνει κρούση για αξιοποίηση του χώρου όπου προβλέπεται να ανεγερθεί η νέα πτέρυγα του ∆ηµοτικού Γηροκοµείου, ο χώρος είχε καθαριστεί αλλά η πρόταση δεν προχώρησε. Υπάρχει προοπτική προσωρινής εκµετάλλευσης προς αυτήν την κατεύθυνση; Γιατί η ανάπλαση στην περιοχή των Ταµπακαριών µένει ανολοκλήρωτη και µε τι χρονοδιάγραµµα υπάρχει δέσµευση ολοκλήρωσης ώστε να προλάβει τον φόρτο της τουριστικής περιόδου;»

ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ

Τις µεγάλες ανάγκες των “Συσσιτίων Σπλάντζιας” και το αίτηµα τους στον ∆ήµο για ενίσχυση αναδεικνύει ο κ. Βασίλης Πετρουλάκης. «Η ενίσχυση που προσφέρει ο ∆ήµος Χανίων σε αυτήν την πολύτιµη δράση που άνοιξε τον δρόµο της αλληλέγγυας κοινωνικής δραστηριοποίησης στην πόλη µας, τη φετινή χρονιά δαπανήθηκε για φορολογικές εκκρεµότητες. Με αποτέλεσµα ο Σύλλογος να χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση για να µπορέσει να παράξει το απαραίτητο για τους συµπολίτες µας έργο του. Υπό αυτό το πρίσµα έχει γίνει ήδη αίτηµα για οικονοµική ενίσχυση.
Ρωτάµε λοιπόν αν και πότε προτίθεται η δηµοτική αρχή να απαντήσει θετικά σε αυτό το αίτηµα και µε τι ποσό» σηµειώνει ο κ. Πετρουλάκης, τονίζοντας την καθηµερινή συµβολή των “Συσσιτίων” από το 1963 µέχρι σήµερα, τη λειτουργία κοινωνικού οδοντιατρείου και παιδικής βιβλιοθήκης και τη συµβολή ανθρώπων όπως ο αείµνηστος γιατρός Κ. Νικηφοράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα