Περισσότερες απορίες για το πώς θα λύσει το “γόρδιο δεσμό” χρόνιων προβλημάτων του Δήμου, ήλθε να προσθέσει η πρώτη ενημερωτική συνάντηση του νέου δημάρχου Χανίων Π. Σημανδηράκη με τους δημοσιογράφους.
Kαι αυτό γιατί δεν βρισκόμαστε στην προεκλογική περίοδο όπου ο κάθε υποψήφιος μπορεί να δεσμεύεται και να υπόσχεται, να αναπτύσσει εκθέσεις ιδεών σε προεκλογικά φυλλάδια ή να κάνει επικοινωνιακά άριστες τηλεοπτικές εμφανίσεις με τις κατάλληλες κινήσεις χεριών, 4-5 βαρύγδουπες εκφράσεις, μπόλικα χαμόγελα και αποφασιστικότητα για τις… κάμερες. Πλέον η νέα δημοτική αρχή διοικεί τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης…
Διαβάζοντας λοιπόν όσα ο συνάδελφος Δημήτρης Μαριδάκης καταγράφει στο ρεπορτάζ του για την πρόσφατη συνάντηση με το δήμαρχο τα ερωτήματα πολλαπλασιάστηκαν:
• Δήλωσε ο δήμαρχος ότι μέσα σε μια τετραετία η αποκομιδή των απορριμμάτων θα περάσει από τη ΔΕΔΙΣΑ στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Φιλόδοξο σχέδιο, ειδικά μάλιστα αν υπολογίσεις ότι οι δύο οργανισμοί κάνουν το ίδιο έργο αλλά με εντελώς διαφορετικά… εφόδια τα οποία δίνονται με βάση τη νομοθεσία. Ευελιξία ιδιωτικού τομέα στη ΔΕΔΙΣΑ με σαφώς λιγότερα εργασιακά δικαιώματα για το προσωπικό της, παράλληλα όμως δυνατότητα να ξεφεύγει από τη γραφειοκρατία του δημοσίου και να μπορεί να καλύπτει ειδικά για τα μικρά ποσά άμεσα τις ανάγκες της (π.χ. ένα ανταλλακτικό για τα μηχανήματά της μπορεί να το προμηθευτεί άμεσα κ.λπ.).
Πώς θα ενταχθούν στον οργανισμό του Δήμου οι 151 μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΔΙΣΑ (και ας μην υπολογίσουμε τους άλλους 150 που εργάζονται μέσω εργολάβου), με ποιο καθεστώς, ποιες διαδικασίες, όταν μάλιστα η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι προχωράει στη γιγάντωση των εργολαβικών υπηρεσιών στο δημόσιο;
• Η συγχώνευση των ομοειδών οργανισμών στον Πολιτισμό ακούγεται ενδιαφέρουσα. Γιατί να υπάρχουν άλλα Δ.Σ. για την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. και άλλα για την Πινακοθήκη, να διαχειρίζονται χώρους πολιτισμού άλλοι φορείς του Δήμου (π.χ. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο). Ομως και εδώ το βασικό ζήτημα είναι άλλο. Από την έναρξη της κρίσης οι υπηρεσίες πολιτισμού του Δήμου έχουν πάψει να οργανώνουν πολιτιστικές δράσεις, να είναι δημιουργοί πολιτιστικών γεγονότων κάτι που γινόταν σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν με την τότε ΔΗ.Π.Ε.Χ. (Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων). Με ένα υπάλληλο η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., ένα η αντιδημαρχία πολιτισμού, διάφορους συμβασιούχους των 2μηνων ή των 8μηνων, χωρίς καλλιτεχνικούς διευθυντές επί της ουσίας οι υπηρεσίες πολιτισμού του Δήμου λειτουργούν ως απλοί διεκπεραιωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μπαίνουν ως συνδιοργανωτές σε εκδηλώσεις σωματείων, συλλόγων, ιδιωτών παραχωρώντας απλά δημοτικούς χώρους για την πραγματοποίηση τους (θέατρα Μ. Θεοδωράκης, Δ. Βλησίδης, Αν. Τάφρος, Μ. Αρσενάλι, Δημ. Πινακοθήκη κ.α.) Για αυτά δεν ακούσαμε κάτι και πώς θα αντιμετωπιστεί η δεδομένη έλλειψη προσωπικού και η αδυναμία πραγματοποίησης προσλήψεων…
• Πολύ ενδιαφέρουσα και η δέσμευση του δημάρχου για έγκριση του πολεοδομικού σχεδιασμού των Χανίων μέσα στην επόμενη διετία. Αν υπολογίσει κανείς ότι το θέμα αυτό “σέρνεται” εδώ και μια 15ετία και εδώ και ενάμιση χρόνο έχει “σκαλώσει” ακόμα στη διαβούλευση. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού προσωπικό στην Υπηρεσία Δόμησης δεν υπάρχει και η συγκεκριμένη υπηρεσία λόγω τεράστιου όγκου εργασίας και πολυπλόκαμης νομοθεσίας αποτελεί “σκιαχτρο” για τους περισσότερους υπαλλήλους… Η αναφορά του δημάρχου ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού από άλλες υπηρεσίες μόνο χαμόγελα… κατανόησης εισέπραξε από τους μηχανικούς που καθημερινά έχουν πάρε -δώσε με την συγκεκριμένη υπηρεσία.
• Για το άνοιγμα των γυμναστηρίων των σχολείων τις απογευματινές ώρες σίγουρα κάτι άλλο θα ήθελε να πει ο δήμαρχος γιατί τα γυμναστήρια (όπου τουλάχιστον υπάρχουν και έχουν τις αναγκαίες υποδομές) λειτουργούν και το απόγευμα (Αμπεριά, Γυμν. Χρυσοπηγής) εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος διαχείρισής τους και ειδικά η ιδιοκτησιακή λογική που έχουν απέναντι στη δημόσια περιουσία αρκετοί σύλλογοι και ιδιώτες, αλλά και η πλήρης αδυναμία του Δήμου εδώ και χρόνια να εφαρμόσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος της λειτουργίας τους. Αυτά τα ζητήματα τα γνωρίζει η νέα δημοτική αρχή;
• Για το Δημοτικό Γηροκομείο, όντως λειτουργεί περισσότερο ως Κέντρο Φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και όχι ως γηροκομείο με το 70% των φιλοξενούμενών του να ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και όχι στη δεύτερη. Ομως αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη κρατική δομή τουλάχιστον στα όρια του Δήμου, το πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων (Πρεβεντόριο) δεν έχει τις παλιές δυνατότητές του ως προς τη φιλοξενία κόσμου. Τι θα γίνει λοιπόν με το μεγάλο αριθμό χρόνιων ασθενών του Γηροκομείου που θα φιλοξενηθούν και τι επιβάρυνση θα έχει αυτό για τις οικογένειες τους; Δεν απασχολεί αυτό το Δήμο;
• Και κάτι τελευταίο. Ο… υπερδραστήριος για τις πρώτες ημέρες σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Αλόγλου φροντίζει ώστε οι αποφάσεις του να είναι σύννομες με τον κανονισμό παραχώρησης που έχει ψηφίσει και έχει αναθεωρήσει πρόσφατα το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο;
Αν κρίνουμε από το περιεχόμενο ορισμένων εξ αυτών έχουμε πολλές αμφιβολίες…
Δωστε το χρονο που αναλογει στο νεο Δημαρχο…..και μετα αρχιστε την αντιπολιτευση.Παντως αν δεν πετυχει και αυτος δεν μας σωζει τιποτα.