» Αλλά και τις Πράξεις Eφαρµογής
Η πορεία του Τοπικού Πολεοδοµικού Σχεδίου και οι Πράξεις Εφαρµογής που εκκρεµούν εδώ και χρόνια είναι ανάµεσα στα θέµατα που ζητούνται απαντήσεις από τη ∆ηµοτική αρχή στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, την ερχόµενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα η κα Σοφία Ελευθεριάδου – Παπαδάκη από την παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά” σηµειώνει στην ερώτηση της ότι «είναι γνωστό το άδοξο τέλος του Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου, του οποίου η εκπόνηση γινόταν σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.2508/1997, που η τελευταία παράταση των µεταβατικών διατάξεων έληξε 31/03/2024. Ακολούθησε σύσκεψη στο ∆ήµο Χανίων µε τη συµµετοχή των τριών κυβερνητικών τοπικών βουλευτών για αναζήτηση πολιτικής λύσης. Έγινε σύσκεψη και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσία του υπουργού, του αρµοδίου υφυπουργού, των κυβερνητικών τοπικών βουλευτών, του κ. δηµάρχου, του αρµοδίου αντιδηµάρχου και υπηρεσιακών παραγόντων. Εκεί οριστικοποιήθηκε το τέλος της διαδικασίας εκπόνησης του Γ.Π.Σ. µε το να µη δοθεί νέα παράταση και αποφασίστηκε και για το ∆ήµο µας η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδοµικού Σχεδίου.
Εισπράξαµε πολλές υποσχέσεις για χρηµατοδότηση από το Πράσινο Ταµείο ή από εθνικούς πόρους και σχετική ρύθµιση µε µεταβατική διάταξη, να µην πάει χαµένη η δουλειά που είχε ήδη ολοκληρωθεί για 13 και πλέον χρόνια. »
Η κ. Παπαδάκη αφού αναφέρει πως πέρασαν 7 µήνες µετά την 31/03/2024 ρωτά τη δηµοτική αρχή:
Έχει εκδοθεί σχετική απόφαση χρηµατοδότησης από το Πράσινο Ταµείο;
Υπάρχει κάποια επικοινωνία µε το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος για την ανάθεση της µελέτης του Τοπικού Πολεοδοµικού Σχεδίου για το σύνολο της έκτασης του ∆ήµου µας;
Έχουν συνταχθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχετικά τεύχη δηµοπράτησης;
Αν έχουν συνταχθεί, υπάρχει χρονοδιάγραµµα ανάθεσης της µελέτης;
Αν βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει δυνατότητα συµµετοχής του ∆ήµου µας στη διαδικασία σύνταξης των τευχών δηµοπράτησης;
Γνωρίζουµε πόσο σηµαντικός είναι ο πολεοδοµικός σχεδιασµός, που κύριος στόχος του παραµένει η διαρκής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και είναι ο βασικός τρόπος άσκησης πολεοδοµικής πολιτικής για τη ρύθµιση του αστικού περιαστκού και εξωαστικού χώρου, όσον αφορά τις χρήσεις γης, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιµη ανάπτυξη. ∆εν µπορούµε λοιπόν να έχουµε, το έτος 2024, µόνο για το πολεοδοµικό συγκρότηµα Χανίων και όχι για το σύνολο της εδαφικής έκτασης του ∆ήµου µας, το ΓΠΣ που εγκρίθηκε µε τις διατάξεις του Ν.1337/1983 ( ΦΕΚ 558∆/03-08-1988). Ούτε µπορεί να αναδειχθεί οποιαδήποτε δικαιολογία για την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης να πιέζει κατά απόλυτη προτεραιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες θέτοντας προ των ευθυνών τους, τους κυβερνητικούς βουλευτές και τα αρµόδια κυβερνητικά στελέχη.»
Ο Μ. ΚΛΩΝΙΖΑΚΗΣ
Ανάλογη και η ερώτηση του κ. Μιλτιάδη Κλωνιζάκη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση ∆. Χανίων”. «Βασικό εργαλείο ανάπτυξης και ειδικότερα σε µια περίοδο έντονης συζήτησης για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόµησης, είναι η ανάθεση η εκπόνηση και τέλος η υλοποίηση πολεοδοµικών µελετών και η ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης.
Επίσης είναι ιδιαίτερα σηµαντικό το παραπάνω διότι µας επιτρέπει να προσδιορίσουµε σηµεία που θα φιλοξενήσουν κοινόχρηστες χρήσεις, πράσινο κλπ, που βελτιώνουν τις συνθήκες στον αστικό χώρο.
Επιπλέον λόγω του µεγάλου προβλήµατος στη στέγαση, θα πρέπει να προσδιοριστούν περιοχές αµιγούς κατοικίας ή ακόµη και οικόπεδα για κοινωνική στέγη. Στον ∆ήµο µας τα τελευταία χρόνια έχουν ανατεθεί µελέτες επέκτασης του σχεδίου πόλεως, που όµως δεν έχουν προχωρήσει αρκετά, προκειµένου να έχουµε απτά αποτελέσµατα.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η µελέτη που αφορά την επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, µια περιοχή όµορη στην περιοχή που αναπτύσσεται η πολεοδοµική ενότητα της Χαλέπας.
Ερωτάται η δηµοτική αρχή:
Ποια είναι η εξέλιξη των υπο εκπόνηση πολεοδοµικών µελετών και ποιο το χρονοδιάγραµµα εκπόνησης αυτών;
Θα θέλαµε να γνωρίζουµε σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα υπό ανάθεση Τ. Π. Σ και Τ. Χ. Σ;»
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ∆ΗΜΟΥ
Για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς ∆ηµοτικής αρχής το τελευταίο διάστηµα για την «υπό στελέχωση των υπηρεσιών του δήµου Χανίων, κυρίως των τµηµάτων της τεχνικής υπηρεσίας που σχετίζονται άµεσα µε την επίλυση των προβληµάτων της καθηµερινότητας των περιοχών µας» ρωτάει το γ.γ. του ∆ήµου κ. Φραγκιδάκης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Μαρίνας κ. Άρης Σοϊλεντάκης. «Τους τελευταίους µήνες έχει επιδεινωθεί η κατάσταση µε την έλλειψη εξιδεικευµένου προσωπικού κυρίως στα τµήµατα της τεχνικής υπηρεσίας µετά από την συνταξιοδότηση αρκετών εργαζοµένων του ∆ήµου Χανίων. ∆υστυχώς οι τετράµηνες συµβάσεις µε ανειδίκευτους εργαζόµενους που κατά καιρούς γίνονται δεν αλλάζουν την κατάσταση στις υπηρεσίες αφού µέχρις ότου εκπαιδευτούν έρχεται η λήξη της συµβάσης τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα στο τµήµα ηλεκτροφωτισµού του ∆ήµου µας που έχουµε τρία γερανοφόρα οχήµατα, δύο καλαθοφόρους ηλεκτρολόγους και έναν χειριστή γερανοφόρου µε άδεια µόνο για το µικρό όχηµα για όλο τον ∆ήµο. Το ίδιο συµβαίνει µε το σιδηρουργείο και το ξυλουργείο της τεχνικής υπηρεσίας το τµήµα συγκοινωνιών, το τµήµα καθαριότητας αλλά και στα υπόλοιπα τµήµατα που οι εργαζόµενοι υπερβάλουν εαυτό πολλές φορές για να λύνουν θέµατα της καθηµερινότητας» αναφέρει ο κ. Σοϊλεντάκης στην ερώτηση του συµπληρώνοντας πως η ραχοκοκαλιά του κάθε ∆ήµου «είναι η τεχνική του υπηρεσία που σχετίζετε άµεσα µε την επίλυση των προβληµάτων σε κοινοχρήστους χώρους. Το βασικό εργαλείο των προέδρων τοπικών κοινοτήτων για θέµατα της καθηµερινότητας που προκύπτουν στις περιοχές τους είναι τα τµήµατα της τεχνικής υπηρεσίας.
Όταν αυτά δεν µπορούν να αντεπεξέλθουν λόγο της υπό στελέχωσης στα αιτήµατα µας, τότε τα προβλήµατα διογκώνονται µε αποτέλεσµα να τίθενται θέµατα που έχουν να κάνουν µε την ασφάλεια σε πολλές περιπτώσεις των δηµοτών. Το ερώτηµα µας λαµβάνοντας υπόψη τα αιτήµατα που έχουν γίνει κατά καιρούς από τους προϊστάµενους των τµηµάτων των υπηρεσιών, έχει να κάνει µε το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς ∆ηµοτικής αρχής για την πρόσληψη εξιδεικευµένων εργαζοµένων, αν έχουν γίνει σε ποια τµήµατα, που εστιάζετε η καθυστέρηση των προσλήψεων, και σε τι χρονικό ορίζοντα πιστεύετε ότι µπορεί να γίνουν αυτές.»