Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ερώτηση από την Ελληνική Λύση για το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου και το Τρανταλλίδειο Μνημείο

Ερώτηση για το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου και την κατάσταση την οποία επικρατεί κατέθεσε η Ελληνική Λύση προς τον αρμόδιο υπουργό.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης αναφέρει  «Τριτοκοσμική η κατάσταση στο ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου»
Κύριε Υπουργέ,
έντονη είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών, για την παραμέληση των υποδομών του ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου. Παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις πολιτών τίποτα δεν έχει διορθωθεί. Η εικόνα του τοπικού ΚΤΕΛ, παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα. Ξένοι επισκέπτες και Έλληνες πολίτες, καθημερινά, γίνονται μάρτυρες τριτοκοσμικών συνθηκών. Πρόκειται για στάσεις με ένα παγκάκι, διαλυμένες ή επικίνδυνες οροφές και σκουριασμένα σίδερα. Παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις προς τη διοίκηση του ΚΤΕΛ, όμως, τα τελευταία 2 χρόνια, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση προς την διευθέτηση του ως άνω ζητήματος.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να προβείτε σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των ως άνω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποδομές του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου»

Ερώτηση και για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του “Τρανταλλίδειου” μνημείου, στο Ρέθυμνο κατέθεσε προς την αρμόδια υπουργό ο Κυριάκος Βελόπουλος με το κείμενο της ερώτησης να αναφέρει «Το σπουδαίο αυτό κτήριο, που βρίσκεται επί της Αγίου Τίτου -δίπλα ακριβώς από τη Λότζια- είναι χαρακτηρισμένο μνημείο. Στη θέση που σήμερα βρίσκεται το «Τρανταλλίδειο», ήταν, κατά τη βενετοκρατία, το «ΡαΙαζζο άθΙ Οαρίίαπ 0Γ3πάθ», δηλαδή, το μέγαρο του αρχιναυάρχου. Αργότερα, εκεί στεγάστηκε ένα τουρκικό σχολείο και στη συνέχεια, ο χώρος μετατράπηκε σε κλινική του Ρεθυμνιώτη γιατρού, Τρανταλλίδη, ο οποίος, το διέθεσε αργότερα υπέρ του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την ίδρυση χειρουργικής κλινικής με την ονομασία «Γεώργιος Σπ. Τρανταλλίδης». Σήμερα, πέραν του ότι ο σκελετός του ως άνω κτηρίου έχει επιβαρυνθεί δραματικά, εμφανής είναι και η εγκατάλειψη στο εσωτερικό, που έχει μετατραπεί σε χωματερή. Το μνημείο στηρίζεται περιμετρικά από υποστυλώματα, που είχαν τοποθετηθεί σχεδόν προ 20ετίας και έχουν πια χαλαρώσει. Έχουν, δε, χαλαρώσει ή λείπουν κυρίως τα «κλειδιά» (η κορυφαία πέτρα) σε πολλά τόξα των κουφωμάτων των παραθύρων, πράγμα επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, αφού, καθίσταται και πιθανή αιτία επικείμενης κατάρρευσης.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος στο ως άνω μνημείο του Ρεθύμνου, που λόγω της στατικής επιβάρυνσης του κτηρίου οι σχετικές πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος έχουν πολλαπλασιαστεί, ποιος φέρει τις σχετικές ευθύνες;
2. Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε το ως άνω ανυπολόγιστης ιστορικής και καλαισθητικής σημασίας μνημείο-κληροδότημα και να το αναδείξετε ως χώρο κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ρεθύμνου, σεβόμενοι την επιθυμία του δωρητή;»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα